digital1

Ditt företag är inte så digitaliserat som du tror

Svenska företag ligger i digital framkant – tror man i alla fall. Men en färsk undersökning att svenskarna halkat efter i jämförelse med andra länder.

Självförtroendet är stort i Sverige när det kommer till digitaliseringen. Hela 39 procent av svenska chefer anser att de ligger långt fram i digital teknologi, enligt en undersökning av IDC. En siffra som är högst i hela Europa.

Men studien visar på motsatsen. I stället för att vara i digital framkant har länder som Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien – och Norge – kört om oss. Faktum är att ett av fem företag inte ens har påbörjat sin digitaliseringsprocess.

Vad är problemet då? Enligt undersökningen är det bristen på talang och kompetens som hindrar svenska företag från att bli mer digitala. Efter det kommer kulturellt motstånd och en avsaknad av IT-system. Lägst ner på listan kommer ekonomiska förutsättningar.

En nyckel kan vara att 63 procent av de svenska cheferna anser att rekrytering är HR-avdelningens allra viktigaste roll. Men också att utveckla befintlig personal.

”För att vara framgångsrik i digitaliseringen krävs nya sätt att hantera, motivera och kompetensutveckla medarbetare”, säger Bo Lykkegaard, associate vice president på IDC.

Undersökningen genomfördes med stöd av Cornerstone OnDemand och utgår på intervjuer från 1 469 HR- och linjechefer i 14 europeiska länder.

Läs också: Prova Chefs nyhetsbrev Digital HR – helt gratis

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

litapa
Kommunikation

Här är 6 tecken på att kollegerna litar på dig

Får du inte gehör för dina beslut? Då kan medarbetarna ha bristande förtroende för dig som chef. Men det finns några knep för att bli en ledare att lita på.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

chefrolig
Beslutsfattande

5 skäl till varför du inte vill vara ”den roliga chefen”

Inspirerande och rolig – två eftertraktade egenskaper hos en chef. Men en ny studie visar att det kan bli för mycket av det goda. 
nyya
Karriär

3 tips: Så här bygger du upp ett ovärderligt nätverk

Är du tillräckligt bra på att nätverka? Sociala kontakter är ofta nyckeln till nästa steg i karriären. Här är några tips.
chefer1
Kommunikation

4 toppchefer: Så hanterar du krisen – på bästa sätt

När förändringstakten ökar på företagen gäller det att ha en stark inre kompass. Inte minst behöver man kunna stå fast i sin värdegrund när det blir kris. Chef frågade några framgångsrika chefer om vilka fyra ledaregenskaper deras inre kompass snurrar runt.
exp
Digital HR

Experten: Kollega som näthatar – här drar du gränsen

Krocken i sociala medier uppstår när arbetsgivarens intresse är ett annat än den anställdes inlägg. Det menar Paula Hogéus, expert inom arbetsrätt.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
statsminister
Beslutsfattande

Betyg på varje statsminister: Från Palme – till Reinfeldt

Chefs egen sammanställning av sju historiska statsministrar kan ge en fingervisning inför valet.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden