Man jonglerar med snöbollar.
Många förmågor att jonglera med? Enligt bästsäljande boken Range lyckas generalister oftast bättre än specialister.

Därför vinner generalister över specialister

Är du generalist eller specialist? I bästsäljande boken Range förklarar David Epstein varför du som chef gör klokt i att tänka brett och stort i stället för att snöa in på ett specialområde.

För att bli riktigt framgångsrik måste du specialisera dig, lyder en gammal sanning.

Populärpsykologin förespråkar minst 10 000 timmars nötande inom ett noga utvalt specialområde – sport, musik, vetenskap eller vad det nu kan vara – helst från tidig ålder, om du överhuvudtaget ska ha en chans att nå toppen.

Det är bara ett problem med det budskapet: det är fullständigt fel. Åtminstone enligt författaren David Epstein som skrivit Range – november månads Chefboken där han vänder upp och ner på etablerade sanningar och förklarar varför generalister vinner över specialister i en snabbt föränderlig värld.

content-cb11

Läs också: Generalister vinnare i en specialiserad framtid

Bland de bevis som David Epstein levererar i boken, vilken i USA rekommenderats som måsteläsning för chefer, finns historien om legendariske tennisspelaren Roger Federer som testade mängder av olika idrotter under uppväxten och inte alls blev tvingad till tennisbanan av några krävande föräldrar.

Det var först i tonåren som Federer började visa ett visst intresse för tennis, men lyckades ändå bli den allra störste inom sin sport.

Epstein visar att bredd inte står i motsats till djup och specialisering, utan tvärtom kompletterar varandra. I dagens värld har ”outsiders” emellertid ofta en fördel framför experter när det handlar om att lösa problem:

Introverta chefer har många vinnande ledarskapskvalitéer.

Läs också: 5 succéfaktorer – för introverta chefer

”Precis som schackmästare och brandmän kunde forna dagars bybor lita på att saker och ting skulle te sig likadana i morgon som de hade varit i går. De var extremt väl förberedda inför vad de upplevt förut, och extremt dåligt för varje annan situation. Deras tänkande var högspecialiserat på ett sätt som i den moderna världen visat sig allt mer föråldrat”, skriver Epstein.

Stora framgångar väntar dem som förmår tänka och agera ”konceptuellt”, ser sambanden mellan nya idéer och arbetar flexibelt över flera fält, förutspår Epstein. I motsats till dem som snöat in på ett enda specialområde som de är obenägna att släppa, eftersom de investerat så mycket tid, pengar och känslor.

Ett budskap som kan vara av central betydelse för den som leder en organisation, och även för den egna karriärplaneringen.

”Att förlita sig på erfarenhet från ett enskilt specialområde i en grym värld är inte bara begränsande, utan kan vara katastrofalt”, fastslår David Epstein.

Handslag och uppvända handflator

Läs också: 5 kroppsknep: Så rör du dig som en ledare

chefboken_marknadsbit
Chefboken

Ta en smart genväg till kunskap

Chefboken är ledarskapsböcker sammanfattade till 19 min läsning eller lyssning! Med Chefboken får du:
  • Sammanfattad måsteläsning för chefer
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris

Relaterade artiklar

Person i blå skjorta som funderar över karriärbyte
Karriär

3 sätt att byta karriär – under corona

Om förändring är skrämmande kan blotta tanken på ett karriärskifte i coronakrisens efterdyningar te sig än värre. Men det är fullt möjligt att byta karriärspår även i dessa tider. Så här gör du. 
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Röstdesigner och jobba hemifrån-koordinator är två yrken som spås komma i framtiden.
Karriär

5 helt nya yrken – i coronakrisens spår

Medan praktiskt taget alla företag och verksamheter tagit stryk under coronakrisen, uppstår även helt nya yrkesområden, inte minst för chefer. Här är fem helt nya drömjobb att satsa på.
Fem personer i rad
Karriär

Egenskaperna rekryterare letar efter post-corona

Vilka personliga egenskaper letar arbetsgivarna efter post-corona? Och vad söker kandidaterna efter? En undersökning från Novare ger svar.
Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Person på balkong som gör en jobbintervju online
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 7 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.