Man jonglerar med snöbollar.
Många förmågor att jonglera med? Enligt bästsäljande boken Range lyckas generalister oftast bättre än specialister.

Därför vinner generalister över specialister

Är du generalist eller specialist? I bästsäljande boken Range förklarar David Epstein varför du som chef gör klokt i att tänka brett och stort i stället för att snöa in på ett specialområde.

För att bli riktigt framgångsrik måste du specialisera dig, lyder en gammal sanning.

Populärpsykologin förespråkar minst 10 000 timmars nötande inom ett noga utvalt specialområde – sport, musik, vetenskap eller vad det nu kan vara – helst från tidig ålder, om du överhuvudtaget ska ha en chans att nå toppen.

Det är bara ett problem med det budskapet: det är fullständigt fel. Åtminstone enligt författaren David Epstein som skrivit Range – november månads Chefboken där han vänder upp och ner på etablerade sanningar och förklarar varför generalister vinner över specialister i en snabbt föränderlig värld.

content-cb11

Läs också: Generalister vinnare i en specialiserad framtid

Bland de bevis som David Epstein levererar i boken, vilken i USA rekommenderats som måsteläsning för chefer, finns historien om legendariske tennisspelaren Roger Federer som testade mängder av olika idrotter under uppväxten och inte alls blev tvingad till tennisbanan av några krävande föräldrar.

Det var först i tonåren som Federer började visa ett visst intresse för tennis, men lyckades ändå bli den allra störste inom sin sport.

Epstein visar att bredd inte står i motsats till djup och specialisering, utan tvärtom kompletterar varandra. I dagens värld har ”outsiders” emellertid ofta en fördel framför experter när det handlar om att lösa problem:

Introverta chefer har många vinnande ledarskapskvalitéer.

Läs också: 5 succéfaktorer – för introverta chefer

”Precis som schackmästare och brandmän kunde forna dagars bybor lita på att saker och ting skulle te sig likadana i morgon som de hade varit i går. De var extremt väl förberedda inför vad de upplevt förut, och extremt dåligt för varje annan situation. Deras tänkande var högspecialiserat på ett sätt som i den moderna världen visat sig allt mer föråldrat”, skriver Epstein.

Stora framgångar väntar dem som förmår tänka och agera ”konceptuellt”, ser sambanden mellan nya idéer och arbetar flexibelt över flera fält, förutspår Epstein. I motsats till dem som snöat in på ett enda specialområde som de är obenägna att släppa, eftersom de investerat så mycket tid, pengar och känslor.

Ett budskap som kan vara av central betydelse för den som leder en organisation, och även för den egna karriärplaneringen.

”Att förlita sig på erfarenhet från ett enskilt specialområde i en grym värld är inte bara begränsande, utan kan vara katastrofalt”, fastslår David Epstein.

Handslag och uppvända handflator

Läs också: 5 kroppsknep: Så rör du dig som en ledare

chefboken_marknadsbit
Chefboken

Ta en smart genväg till kunskap

Chefboken är ledarskapsböcker sammanfattade till 19 min läsning eller lyssning! Med Chefboken får du:
  • Sammanfattad måsteläsning för chefer
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris

Relaterade artiklar

7 av 10 svenskar vill vidareutbilda sig inom tre år.
Karriär

2 av 5 ångrar yrkesvalet – vill omskola sig

En färsk undersökning visar att en majoritet av svenskarna vill stärka sin yrkeskompetens. Många ser vidareutbildning som en väg mot en ny karriär – och så många som 40 procent ångrar sitt yrkesval.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Joceline Akgun, vd på Creative Headz
Karriär

Joceline Akgun: ”Jag har alltid drömt om en ledarroll”

Hår – det ville hon absolut inte jobba med. I dag är Joceline Akgun vd för snabbväxande frisörkedjan Creative Headz, med sammanlagt elva salonger och fler i sikte.
Så skriver du ett bra cv år 2020.
Karriär

5 steg till ett vinnande cv

Att kort sammanfatta sina meriter på ett relevant sätt och samtidigt stå ut från mängden lite lagom mycket har alltid varit en konst. Nu kommer dessutom AI och algoritmer med i bilden på bred front.
Dags för karriärförändring? Du är inte ensam, enligt en undersökning.
Karriär

Så vill vi förändra våra jobb i år

Siktet inställt på en rejäl karriärförändring under 2020? Du är inte ensam. Hälften av alla svenskar har just sådana planer, visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad.
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
Linda Waxin intervjuas av Cissi Elwin.
Karriär

Kan röd-gröna timmar lösa karriärkrisen?

I podden Chef Dilemma låter Chef toppcheferna ställas inför vanliga chefsdilemman. I senaste avsnittet ger Linda Waxin tips på några möjliga utvägar när man tappat sugen – mitt i karriären.