Iskalla duschar gör dig mer produktiv

Genom att sänka temperaturen i duschen kan du öka produktiviteten och bli mer alert, visar forskning.

Hälsa
Publicerad

Vad

Kalla bad och duschar kan ge dig bättre sömn, ökad energi, sänkta stressnivåer och stärkt immunförsvaret.

Nytta

Lär dig ett mer aktivt sätt att starta din dag.
Foto: Unsplash/Wikipedia

Kalla duschar är ett hett ämne just nu. För vissa är det allra bästa sättet att starta morgonen att chocka systemet med kallt vatten över kroppen, och många vittnar om hur bra de mår av att börja dagen med en rivig kalldusch. Men fungerar det?

En av de mest kända förespråkarna för iskalla duschar är extremidrottaren Wim Hof, som till och med fått smeknamnet ”The Iceman”. Han har till exempel världsrekord i att bada isbad (112 minuter) och i att springa halvmaraton barfota ovanför polcirkeln.

Hof har lanserat sin egen metod, som bygger på en kombination av successiv exponering av kyla, andningstekniker och mental träning, och leder vinterexpeditioner för den hugade. Enligt How kan kalla temperaturer ge dig bättre sömn, ökad energi, sänka stressen och stärka immunförsvaret. Men det gäller att vänja kroppen långsamt.

En som testat Hofs metod är Bethany McDaniel, vd och grundare av hudvårdsföretaget Primally Pure i Kalifornien. I januari bestämde hon sig, enligt en artikel i The Inc, för att börja med kalla morgonduschar, efter att ha hört om Wim Hof-metoden. Hon började med 20 sekunder och jobbade sig långsamt upp till två minuters kalldusch. Sju månader senare tycker hon att den nya rutiner har fått henne att klara av att göra saker hon egentligen inte vill göra:

”Ritualen ger mig en mental inställning att dyka rakt in i saker snarare än att prokrastinera. Jag vill egentligen inte ta den där kalla duschen, men jag gör det i alla fall – och den mentaliteten bär mig genom andra aspekter av mitt liv och jobb”, säger hon i artikeln.

Om hon skippar kallduschen några dagar känner hon sig inte lika alert, tillägger hon. Liksom Hof lyfter hon fram hur de kyliga stunderna stärker hennes viljekraft vid svåra saker.

”När du bestämmer dig för att göra något jobbigt varje dag även när det är svårt är du mer förberedd för upp- och nedgångar i ditt övriga liv.”

Vad är det då som händer i kroppen vid kalldusch? Låga temperaturer aktiverar det sympatiska nervsystemet i våra kroppar, menar psykiatrikern Ashwini Nadkarni i artikeln.

Det sympatiska nervsystemet kontroller våra omedvetna reaktioner på farliga eller stressiga situationer. Det är det som sker när du till exempel ryggar tillbaka och flyttar dig om du får något kastat mot dig – innan du medvetet ens hinner förstå vad som händer.

”En kall dusch kan också skicka elektriska impulser från nervändar till hjärnan, som laddar upp kroppen och aktiverar vakenheten”, säger Nadkarni.

Hon refererar till en studie från 2007 som undersökte kopplingen mellan dagliga kallduschar och depression. Deltagarna tog då kalla duschar mellan två och sju minuter om dagen. De ökade tiden successivt för att inte duscharna skulle bli alltför chockerande, precis som McDaniel gjorde i sitt experiment. Fördelarna med kallduscharna syntes dock i studien efter ganska lång tid, så en förändring i produktiviteten kan ta flera månader, menar Nadkarni.

En annan studie. från 2016, på medarbetare som tog kalla duschar under 30 dagar visade en minskning av sjukdagar med 30 procent plus en upplevd känsla av förbättrad produktivitet.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden