Dusch med vattenstrålar

Därför kan du bli mer produktiv – av en kalldusch

Genom att sänka temperaturen i duschen kan du öka produktiviteten och bli mer alert, visar forskning.

Kalla duschar är ett hett ämne just nu. För vissa är det allra bästa sättet att starta morgonen att chocka systemet med kallt vatten över kroppen, och många vittnar om hur bra de mår av att börja dagen med en rivig kalldusch. Men fungerar det?

En av de mest kända förespråkarna för iskalla duschar är extremidrottaren Wim Hof, som till och med fått smeknamnet ”The Iceman”. Han har till exempel världsrekord i att bada isbad (112 minuter) och i att springa halvmaraton barfota ovanför polcirkeln.

Hof har lanserat sin egen metod, som bygger på en kombination av successiv exponering av kyla, andningstekniker och mental träning, och leder vinterexpeditioner för den hugade. Enligt How kan kalla temperaturer ge dig bättre sömn, ökad energi, sänka stressen och stärka immunförsvaret. Men det gäller att vänja kroppen långsamt.

En som testat Hofs metod är Bethany McDaniel, vd och grundare av hudvårdsföretaget Primally Pure i Kalifornien. I januari bestämde hon sig, enligt en artikel i The Inc, för att börja med kalla morgonduschar, efter att ha hört om Wim Hof-metoden. Hon började med 20 sekunder och jobbade sig långsamt upp till två minuters kalldusch. Sju månader senare tycker hon att den nya rutiner har fått henne att klara av att göra saker hon egentligen inte vill göra:

”Ritualen ger mig en mental inställning att dyka rakt in i saker snarare än att prokrastinera. Jag vill egentligen inte ta den där kalla duschen, men jag gör det i alla fall – och den mentaliteten bär mig genom andra aspekter av mitt liv och jobb”, säger hon i artikeln.

Bastu

Läs också: Forskning: Sänk stressen – genom att basta

Om hon skippar kallduschen några dagar känner hon sig inte lika alert, tillägger hon. Liksom Hof lyfter hon fram hur de kyliga stunderna stärker hennes viljekraft vid svåra saker.

”När du bestämmer dig för att göra något jobbigt varje dag även när det är svårt är du mer förberedd för upp- och nedgångar i ditt övriga liv.”

Vad är det då som händer i kroppen vid kalldusch? Låga temperaturer aktiverar det sympatiska nervsystemet i våra kroppar, menar psykiatrikern Ashwini Nadkarni i artikeln.

Det sympatiska nervsystemet kontroller våra omedvetna reaktioner på farliga eller stressiga situationer. Det är det som sker när du till exempel ryggar tillbaka och flyttar dig om du får något kastat mot dig – innan du medvetet ens hinner förstå vad som händer.

”En kall dusch kan också skicka elektriska impulser från nervändar till hjärnan, som laddar upp kroppen och aktiverar vakenheten”, säger Nadkarni.

Hon refererar till en studie från 2007 som undersökte kopplingen mellan dagliga kallduschar och depression. Deltagarna tog då kalla duschar mellan två och sju minuter om dagen. De ökade tiden successivt för att inte duscharna skulle bli alltför chockerande, precis som McDaniel gjorde i sitt experiment. Fördelarna med kallduscharna syntes dock i studien efter ganska lång tid, så en förändring i produktiviteten kan ta flera månader, menar Nadkarni.

En annan studie. från 2016, på medarbetare som tog kalla duschar under 30 dagar visade en minskning av sjukdagar med 30 procent plus en upplevd känsla av förbättrad produktivitet.

isbad

Läs också: Skräm stressen – med kyla

seminarium-personlig-effektivitet-petra-brask
Webbinarium 23 september

Få mer gjort – utan att jobba mer

Effektivitetsexperten Petra Brask hjälper dig att ta makten över din tid och ger dig verktygen för en mer strukturerad och energifylld vardag.

Relaterade artiklar

Kvinna som ser trött ut, tittar in i kameran
Hälsa

Stressrelaterad psykisk ohälsa ökar – kvinnor värst drabbade

Den psykiska ohälsan ökar med långa sjukskrivningar som resultat. De stressrelaterade sjukskrivningarna stod första kvartalet 2020 för 41 procent av alla pågående sjukfall.
Victoria Ödlund, hr-expert på Simployer, guidar till en lyckad onboarding.
Annonssamarbete Chef + Simployer

Lyckas med onboarding – på plats eller digitalt

En strukturerad introduktion av nya kollegor viktigare än någonsin. Oavsett om onboarding görs på plats eller digitalt.

Illustration med hjärna, grönsaker och klockor
Hälsa

Vässa din hjärna med rätt mat

Du kan få ut större kapacitet ur din hjärna genom att inte bara tänka på vad – utan kanske framför allt hur och när du äter. Lättsmält under dagen och varmt och proteinrikt till kvällen är några av råden.
Pappa med två sjuka barn
Hälsa

Rusta dig: vabb-vågen är här

Upplever du att extra många av dina medarbetare varit hemma med sjuka barn på sistone? Du är inte ensam. Corona-vabbandet är just nu rekordhögt efter sommaren.
Kristina Ullgren, projektledare på RFSL, som infört 30 minuters friskvård varje dag
Hälsa

De har infört 30 minuters friskvård per dag – under corona

Hur motiverar man sina medarbetare att röra på sig under distansarbete? Det funderar många chefer och ledare på just nu. RFSL är en av de organisationer som har agerat – och infört 30 minuters friskvård per dag under corona.
Klocka och arbetsplats med sex timmars arbetsdag
Arbetsmiljö

Varannan: Vi klarar åtta timmars arbete på sex timmar

55 procent av de svarande vill införa sex timmars arbetsdag, visar en ny Sifo-undersökning. Dessutom menar varannan att de skulle få lika mycket gjort på sex timmar som på åtta.
Distansjobb gör det svårare att uppmärksamma farlig stress.
Annonssamarbete Chef + Skandia

10 signaler på farlig chefstress

”Chefer behöver bli bättre på att söka stöd och ta emot hjälp när de känner igen varningssignaler”, säger Kristina Hagström, hälsostrateg.

Solnedgång och vattenfall och regnbåge
Hälsa

Öka din wow-faktor i livet – med förundran

Att blicka upp mot en gnistrande stjärnhimmel eller låta dig uppslukas av ett vackert musikstycke kan göra dig både friskare och gladare – och få dig att stressa mindre på jobbet. Det visar en ny bok om förundran.