tala

Därför är din presentation sövande – och hur du gör istället

Så här håller du en presentation – utan att åhörarna zoomar ut under mötet.

Det viktiga (och kostsamma) projektet ska presenteras. Men en bit in i presentationen märker du hur medarbetarna nickar till. Inte för att bekräfta vad du sagt utan för att de helt enkelt zoomar ut och är nära på att somna. En mardröm för dig som behöver allas fulla uppmärksamhet inför ett viktigt beslut.

Nu förklarar retorikexperten Anett Grant i Fast Company vad det är som gör åhörare trötta under en presentation – och hur du gör för att undvika det.

1) Din röstrytm är för repetitiv

Om du har samma längd på dina meningar skapar det en monoton effekt. Det gör helt enkelt att dina lyssnare blir trötta och slutar lyssna. Allt du säger låter helt enkelt likadant. Det här kommer du runt genom att variera längden på dina meningar. Lägg in korta fraser som gör att åhörarna håller sig alerta i mötesrummet.

2) Du har ett kompakt röstmönster

Det här kan nästan låta ljudnördigt. Men faktum är att om du har ett röstmönster som är komprimerat får det samma effekt som punkt 1. Tänk på att du måste sträcka ut vokalerna och förlänga ljudet ibland för att det ska hända något. Enligt Grant handlar det inte bara om att prata långsamt eller fort utan snarare om att prata bredare och mindre monotont.

Läs också: Nu ska VR-glasögon bota talarskräck

3) Du har en svag berättarteknik

Du kan ha massor av intressant material och data till presentationen. Men om du inte lyckas paketera allt på ett intressant sätt kommer du inte kunna fånga publiken. Gör din presentation till en historia som kan innehålla tre tydliga punkter:

  • Var kommer ni ifrån
  • Var är ni just nu
  • Var vill ni vara i framtiden

Det gör det enkelt för åhöraren att se en logik i din presentation. Det är sedan inte alltid ditt fel att någon somnar framför Powerpointen. Men genom att följa dessa steg ökar du chansen att den som nickar till faktiskt gör det för att bekräfta det du precis sagt.

Läs också: 7 steg för att hålla det ultimata talet

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

litapa
Kommunikation

Här är 6 tecken på att kollegerna litar på dig

Får du inte gehör för dina beslut? Då kan medarbetarna ha bristande förtroende för dig som chef. Men det finns några knep för att bli en ledare att lita på.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

chefrolig
Beslutsfattande

5 skäl till varför du inte vill vara ”den roliga chefen”

Inspirerande och rolig – två eftertraktade egenskaper hos en chef. Men en ny studie visar att det kan bli för mycket av det goda. 
nyya
Karriär

3 tips: Så här bygger du upp ett ovärderligt nätverk

Är du tillräckligt bra på att nätverka? Sociala kontakter är ofta nyckeln till nästa steg i karriären. Här är några tips.
chefer1
Kommunikation

4 toppchefer: Så hanterar du krisen – på bästa sätt

När förändringstakten ökar på företagen gäller det att ha en stark inre kompass. Inte minst behöver man kunna stå fast i sin värdegrund när det blir kris. Chef frågade några framgångsrika chefer om vilka fyra ledaregenskaper deras inre kompass snurrar runt.
exp
Digital HR

Experten: Kollega som näthatar – här drar du gränsen

Krocken i sociala medier uppstår när arbetsgivarens intresse är ett annat än den anställdes inlägg. Det menar Paula Hogéus, expert inom arbetsrätt.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
statsminister
Beslutsfattande

Betyg på varje statsminister: Från Palme – till Reinfeldt

Chefs egen sammanställning av sju historiska statsministrar kan ge en fingervisning inför valet.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden