Cissi Elwin: ”Wow vilka chefer!”

Krönikor
Text: Cissi Elwin
Publicerad

”Varje år utser vi på Chef och våra samarbetspartner årets bästa chefer i sex olika kategorier. I år var det rekordmånga nominerade och av dessa 317 duktiga chefer sållade våra stränga juryer ut 15 personer. Det ligger noggrann research (lika avancerad som den process man använder när man rekryterar toppchefer) bakom att just dessa 15 har blivit utvalda.

I januari fick jag som vanligt förmånen att intervjua de här cheferna. Och för mig är det en av årets absoluta höjdpunkter. Jag blir så inspirerad, upplyft och varm i hjärtat av att få se och höra dem berätta.

En lägger all sin kraft på att utveckla landets lärare till att bli bättre ledare så att fler elever ska gå ut skolan med gymnasiebehörighet, en annan mediterar med sin personal, en tredje utbildar varenda medarbetare i ledarskap, en fjärde berättar det första hon gör för nya medarbetare att hon lever med en kvinna och bjuder därmed in till öppenhet och förtrolighet.

Ja, jag skulle kunna hålla på hur länge som helst. Ni kan se alla intervjuerna, mingelbilder och vad som hände på Chefgalan här. 

Om jag skulle sammanfatta mitt intryck, är det att chefer blir allt bättre på att formulera hur de ser på ledarskap och hur de konkret jobbar. Det känns också som om företagets värderingar och att man gör något utöver att bara tjäna pengar eller vara så effektiv som möjligt har blivit allt viktigare.

Kris, flyktingströmmar, fattigdom och misär in på knuten har tvingat oss alla, både som privatpersoner och företag, att ta ett större ansvar. Företagen vill vara med och tackla samhällsutmaningarna och det har blivit en konkurrensfördel. Och sunda värderingar kring hållbarhet, jämställdhet, mångfald och socialt arbete är också något som unga människor med attraktiv utbildning och kompetens premierar. I takt med att brist på rätt kompetens blir ett allt allvarligare problem i många organisationer, ökar omsorgen om medarbetarna.

Hälsa betyder långt mer än ett gymkort i dag. Själslig hälsa har blivit allt viktigare när sjukskrivningarna för stress skjuter i höjden, med enorma kostnader i reda pengar och mänskligt lidande. Nya stramare regler från 1 april tvingar företag och organisationer att ta ett ännu större ansvar.

Kort sagt – en tuffare, snabbare värld med fler tydliga hot skapar och tvingar fram ett mer medvetet ledarskap med större respekt för medarbetare och förståelse för att chefens viktigaste roll är att se till att varje individ får utvecklas och tillåtas bli sitt bästa jag och därmed bidra maximalt till de övergripande målen.”

Cissi applåderar just nu:

1. ”När jag skriver detta befinner jag mig i manusgruvan. Skriver och förbereder inför Chefgalan, som just ägt rum när ni läser detta. Men mellan varven tar jag en paus och njuter av nya House of cards. Presidentparet Frank och Claire Underwood kan få vem som helst att känna sig som en mycket god människa.”


2. ”På bokrean köpte
jag denna vackra lilla pocket, en nyutgåva av Virginia Woolfs klassiska Mrs Dalloway som utsetts till en av världens bästa romaner i The Times. Och vilken läsupplevelse! Den utspelar sig i London under ett dygn och i huvudrollen finns societetsfrun Mrs Dalloway som ska ha en stor fest på kvällen. Boken sveper filmiskt över människor som kantar hennes väg och vi får följa med in i deras tankar och känslor och alla inre röster vilket blir en vemodig och vacker väv om kärlek som aldrig blev, om drömmar, längtan, smärta och stilla lycka.”

Chefs mest lästa krönikor:

Cissi Elwin: Så byggs en riktig ledare 

Petter Stordalen: Därför rekryterar vi med mångfald

Mia Törnblom: Självkänsla är ditt immunförsvar 

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden