mia-tornblom-2
Foto: Helén Karlsson

Mia Törnblom: Självkänsla är ditt immunförsvar

Ny krönikör. Om att offra allt i strävan efter att vara bäst på sitt jobb, men ändå aldrig vara nöjd. Det handlar Mia Törnbloms första krönika i Chef om.

”Jag är oerhört privilegierad, i mitt arbete möter jag dagligen ambitiösa, drivna, kunniga och kompetenta kvinnor och män. Det är mycket utvecklande och stimulerande att få ta del av alla dessa människors liv, deras ledarskap och spännande branscher. Jag har på riktigt världens bästa jobb.

Jag blir dock väldigt ofta påmind om hur många briljanta människor som lägger en massa tid på onödig självcentrerad oro och rädsla. Trots allt fantastiskt de presterar, känner de sig som en bluff, och lägger allt för mycket tid på att känna sig otillräckliga.

För några år sedan lärde jag känna en man, han var vid tidpunkten bäst i Europa på sitt jobb. Han jobbade med sälj i telekombranschen. För den här mannen var det så viktigt att vara bäst att han hade offrat allt, såväl sin hälsa som sina relationer. Han hade stressat så mycket att han hade utvecklat tinnitus. Jag skulle vilja säga att han nästan var besatt av Excel, hela hans liv styrdes ifrån olika uträkningar i Excel, inte bara jobbet utan även privatlivet.

Gör: Driver MT-gruppen tillsammans med maken och ett tiotal medarbetare som arbetar med individ-, team- och ledarutveckling.
Ålder: Fyller snart 49.
Familj: Man och bonusson.
Bakgrund:
 Ekonomi- och personalansvarig på it-företag. Sa upp sig 2001 för att starta eget. Första egna företaget 1986, som nagelteknolog. Har skrivit nio böcker om konsten att leda sig själv och andra.

Han hade skapat uträkningar över dygnets 24 timmar, indelat i minuter, där förde han in allt han gjorde och syftet var att se vad han lade onödig tid på så att han kunde sluta med det och jobba ännu mer. Via denna uträkning hade han insett hur mycket familjen stod i vägen för hans karriär, särskilt på morgnarna.

Han upplevde att hans fru mest klagade och att hans barn varken ville klä på sig eller gå till förskolan. Hans lösning på problemet var att gå upp en timme innan resten av familjen vaknade så att han kunde åka iväg utan att bli störd av dem. Det gick så långt att han dessutom undvek att ta paus för att gå på toaletten, allt för att jobba så mycket som möjligt.

Läs också: Petter Stordalen: Därför rekryterar vi med mångfald

Läs också: Cissi Elwin: Så byggs en riktig ledare

Läs också: Seher Yilmaz: Vad väljer du att se?

Han var stressad, pressad och sur. Det gick så långt att hans son sa till honom: ”Pappa, vi har det bättre när du inte är hemma” och att hans fru ville skiljas. Han vann priset som bästa säljaren i Europa två år i rad, men det enda han kunde tänka på när han satt på prisutdelningen var att någon annan skulle vinna över honom nästkommande år.

Hur kommer det sig att en man som älskar sin familj ändå är beredd att offra allt bara han fick vara bäst?

I hans fall började det redan i barndomen, när han växte upp var hans pappa aldrig nöjd, det spelade ingen roll hur mycket han ansträngde sig, pappan påpekande enbart hans brister och misstag. Han fick lära sig att han endast hade ett värde när han presterade perfekt.

Jag menar att grunden för allt självledarskap börjar med att träna upp vår inre trygghet så pass mycket att vi vågar misslyckas, att vi lär oss leda oss själva på ett hållbart och sunt sätt.

Det finns en forskare på detta som heter Simon Doland, han säger det så bra:

”En stark självkänsla är som ett immunförsvar mot negativ inre stress”.

Läs också: Nya lagarna du ska ha koll på i arbetsrätten

Jag är så oerhört tacksam över att jag får möjligheten att träna människor i detta.

Mannen jag berättade om arbetar numera i en helt annan bransch och på hans resa har jag fått vara med. När vi lärde känna varandra såg han sina kolleger som hot och ett onödigt ont. I dag är han chef över ett 20-tal personer som hyllar honom till skyarna. Han är fortfarande driven men i dag är det lusten att leda andra till framgång som driver honom.”

/Mia Törnblom

Relaterade artiklar

mia1
Kommunikation

Mia Törnblom: Min feedback blev för brutal

"Jag hann hejda mitt ego, förbannade mig själv för att jag varit hänsynslös och skapat stress hos henne", skriver Mia Törnblom om att ge feedback.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

miat-2
Mia Törnblom

Mia Törnblom: Det här lärde jag mig av en sur gubbe

Mia Törnblom berättar om sina möten med en "sur gubbe" sin senaste krönika.
tornblom
Mia Törnblom

”Chocken: Hon hade lurat oss alla”

"Därför kom hennes agerande som en chock för de flesta av medarbetarna. Hur kunde hon? Hon är ju en av de goda?", skriver Mia Törnblom i sin krönika.
miat-2
Mia Törnblom

Mia Törnblom: Värderingar avgör allt

"Jag vill hylla de bolag som vill vara den bästa arbetsplatsen för sina medarbetare, som har sin värdegrund med i alla beslut som tas och som ser individen som en tillgång. Det är ni som gör världen bättre!", skriver Mia Törnblom i sin krönika.
pia
Mia Törnblom

Mia Törnblom: Fattar ni hur cool hon är?

Mia Törnblom hyllar Pia Sundhages ledarskap – som står pall trots svåra påfrestningar – i sin nya krönika.
mia_trapp_4cmyk
Krönikor

Mia Törnblom: Hur inkompetent är du?

Vad du säger som chef har stor betydelse. Om de vi kommunicerar med inte förstår vad vi menar, spelar det ingen roll. Och i värsta fall känner sig personen korkad eller exkluderad, skriver Mia Törnblom i sin nya krönika.
mia-tornblom-2
Krönikor

Den fulaste egenskapen en ledare kan ha

”Den stora utmaningen är att vi märker när oron för att misslyckas tar över lusten att leda.” Så skriver Mia Törnblom i sin nya krönika om vikten att vara en generös ledare.