cissi-6

Cissi Elwin: Så byggs en riktig ledare

I sin nya krönika imponeras Cissi Elwin av en riktigt bra ledare och reflekterar över vilket hårt arbete det krävs för att komma dit.

”I helgen hade jag den stora förmånen att få träffa en riktig världsledare. Det var den svensk-italienska toppdiplomaten Staffan de Mistura som är intendent på San Michele på Capri.

I Axel Munthes villa, på en av jordens vackraste platser, pustar han ut i det senaste, och kanske svåraste, av alla de FN-uppdrag i krigszoner som han har ägnat sitt liv åt, det som fredsförhandlare i Syrien.

Han var nyss kommen från det frostiga toppmötet mellan Putin och Obama och inte särskilt hoppfull. Han berättade om de ofattbara grymheter han fått bevittna. Och om hur lång vägen till varaktig fred är.

Det fanns något i den värdighet, den vänlighet och den starka närvaro som han utstrålade som påminde mig hur sällsynt det är att träffa en riktig ledargestalt. Just den totala koncentrationen på det och dem som är här och nu. Förmågan att vara där man är i stunden och i ögonblicket och att verkligen se dem man möter.

Det kan verka så enkelt när man ser det utifrån, men kräver ett stenhårt arbete med sig själv.

Och så att tala från hjärtat, utan manus, helt fritt växlande mellan språken. I det här fallet flytande svenska, engelska och italienska (han talar sju språk obehindrat).

Trots att hans dotter skulle gifta sig bara en halvtimme senare fanns ingen känsla av att han var det minsta jäktad.

Det är förmågan att fokusera och välja bort allt det ovidkommande som fladdrar förbi och stjäl vår uppmärksamhet hela tiden som särskiljer de som blir verkligt skickliga.

Det kan verka så enkelt när man ser det utifrån, men kräver ett stenhårt arbete med sig själv, sina demoner, sin brist på kunskap, sin otillräcklighet och det kräver också en stor portion mod för att komma till och sakta vidga de stunder när man är verkligt närvarande.

Och det är först då man kan bli en riktigt bra ledare. För det är bara då man verkligen når sina medarbetare och ger dem den bekräftelse som alla människor behöver för att utvecklas.

På Stora Chefsdagen den 13 oktober fick vi lära av de bästa. Några av Sveriges mest spännande och framgångsrika chefer berättade om hur just de gör för att lyckas som ledare.

För alla er som inte hade möjlighet att vara med hittar ni det viktigaste och roligaste som hände under dagen på vår samlingssida Chefdagen.se.”

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

mia1
Kommunikation

Mia Törnblom: Min feedback blev för brutal

"Jag hann hejda mitt ego, förbannade mig själv för att jag varit hänsynslös och skapat stress hos henne", skriver Mia Törnblom om att ge feedback.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

ciasond
Krönikor

Cissi Elwin: Min hemliga dröm gör mig generad

"Jag blir nästan generad när jag inser att min egen hemliga dröm är så vanlig", skriver Cissi Elwin om att byta karriär.
stordaeln
Mångfald

Petter Stordalen: Våga ta ställning!

Vi i näringslivet finns inte bara för att göra business och tjäna mest möjligt med pengar. Vi ska tycka. Vi ska ta ställning. Vi ska engagera oss, skriver Petter Stordalen.
suaddd
Krönikor

Suad Ali: ”Varför ska jag behöva hävda mig?”

”Tystnaden legitimerar rasismen. Vi har alla ett ansvar att stå upp för varandra.”, skriver Suad Ali, aktuell sommarpratare och krönikör i Tidningen Chef.
ciakrona
Krönikor

Cissi Elwin: ”Det jäser, det ruttnar. Något är väldigt fel”

”Nu händer allt det vi så längre hört forskare varna om. Det går fort nu! Undergångstankarna frodas i de svettiga, trassliga lakanen”, skriver Cissi Elwin i sin krönika.
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

suaad-2
Suad Ali

Chefs krönikör sommarpratar i P1

Suad Ali, statsvetare och krönikör i Tidningen Chef, sommarpratar i P1.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden