Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Cissi Elwin: Så byggs en riktig ledare

I sin nya krönika imponeras Cissi Elwin av en riktigt bra ledare och reflekterar över vilket hårt arbete det krävs för att komma dit.

Krönikor
Text: Cissi Elwin
Publicerad

”I helgen hade jag den stora förmånen att få träffa en riktig världsledare. Det var den svensk-italienska toppdiplomaten Staffan de Mistura som är intendent på San Michele på Capri.

I Axel Munthes villa, på en av jordens vackraste platser, pustar han ut i det senaste, och kanske svåraste, av alla de FN-uppdrag i krigszoner som han har ägnat sitt liv åt, det som fredsförhandlare i Syrien.

Han var nyss kommen från det frostiga toppmötet mellan Putin och Obama och inte särskilt hoppfull. Han berättade om de ofattbara grymheter han fått bevittna. Och om hur lång vägen till varaktig fred är.

Det fanns något i den värdighet, den vänlighet och den starka närvaro som han utstrålade som påminde mig hur sällsynt det är att träffa en riktig ledargestalt. Just den totala koncentrationen på det och dem som är här och nu. Förmågan att vara där man är i stunden och i ögonblicket och att verkligen se dem man möter.

Det kan verka så enkelt när man ser det utifrån, men kräver ett stenhårt arbete med sig själv.

Och så att tala från hjärtat, utan manus, helt fritt växlande mellan språken. I det här fallet flytande svenska, engelska och italienska (han talar sju språk obehindrat).

Trots att hans dotter skulle gifta sig bara en halvtimme senare fanns ingen känsla av att han var det minsta jäktad.

Det är förmågan att fokusera och välja bort allt det ovidkommande som fladdrar förbi och stjäl vår uppmärksamhet hela tiden som särskiljer de som blir verkligt skickliga.

Det kan verka så enkelt när man ser det utifrån, men kräver ett stenhårt arbete med sig själv, sina demoner, sin brist på kunskap, sin otillräcklighet och det kräver också en stor portion mod för att komma till och sakta vidga de stunder när man är verkligt närvarande.

Och det är först då man kan bli en riktigt bra ledare. För det är bara då man verkligen når sina medarbetare och ger dem den bekräftelse som alla människor behöver för att utvecklas.

På Stora Chefsdagen den 13 oktober fick vi lära av de bästa. Några av Sveriges mest spännande och framgångsrika chefer berättade om hur just de gör för att lyckas som ledare.

För alla er som inte hade möjlighet att vara med hittar ni det viktigaste och roligaste som hände under dagen på vår samlingssida Chefdagen.se.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden