cissi-6

Cissi Elwin: Så byggs en riktig ledare

I sin nya krönika imponeras Cissi Elwin av en riktigt bra ledare och reflekterar över vilket hårt arbete det krävs för att komma dit.

”I helgen hade jag den stora förmånen att få träffa en riktig världsledare. Det var den svensk-italienska toppdiplomaten Staffan de Mistura som är intendent på San Michele på Capri.

I Axel Munthes villa, på en av jordens vackraste platser, pustar han ut i det senaste, och kanske svåraste, av alla de FN-uppdrag i krigszoner som han har ägnat sitt liv åt, det som fredsförhandlare i Syrien.

Han var nyss kommen från det frostiga toppmötet mellan Putin och Obama och inte särskilt hoppfull. Han berättade om de ofattbara grymheter han fått bevittna. Och om hur lång vägen till varaktig fred är.

Det fanns något i den värdighet, den vänlighet och den starka närvaro som han utstrålade som påminde mig hur sällsynt det är att träffa en riktig ledargestalt. Just den totala koncentrationen på det och dem som är här och nu. Förmågan att vara där man är i stunden och i ögonblicket och att verkligen se dem man möter.

Det kan verka så enkelt när man ser det utifrån, men kräver ett stenhårt arbete med sig själv.

Och så att tala från hjärtat, utan manus, helt fritt växlande mellan språken. I det här fallet flytande svenska, engelska och italienska (han talar sju språk obehindrat).

Trots att hans dotter skulle gifta sig bara en halvtimme senare fanns ingen känsla av att han var det minsta jäktad.

Det är förmågan att fokusera och välja bort allt det ovidkommande som fladdrar förbi och stjäl vår uppmärksamhet hela tiden som särskiljer de som blir verkligt skickliga.

Det kan verka så enkelt när man ser det utifrån, men kräver ett stenhårt arbete med sig själv, sina demoner, sin brist på kunskap, sin otillräcklighet och det kräver också en stor portion mod för att komma till och sakta vidga de stunder när man är verkligt närvarande.

Och det är först då man kan bli en riktigt bra ledare. För det är bara då man verkligen når sina medarbetare och ger dem den bekräftelse som alla människor behöver för att utvecklas.

På Stora Chefsdagen den 13 oktober fick vi lära av de bästa. Några av Sveriges mest spännande och framgångsrika chefer berättade om hur just de gör för att lyckas som ledare.

För alla er som inte hade möjlighet att vara med hittar ni det viktigaste och roligaste som hände under dagen på vår samlingssida Chefdagen.se.”

Relaterade artiklar

pergran
Hållbarhet

Per Grankvist: Riktiga ledare behövs om vi ska klara klimatkrisen

"Tillsammans behöver vi agera. Alltså är hållbarhetsfrågorna ditt ansvar, oavsett vilken chefstitel du har på visitkortet. Som chef förväntas du dessutom vara en förebild", skriver Per Grankvist om att leda i klimatkrisen.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

globaluppvarmning
00:43 min
Krönikor

Cissi Elwin: Jag har insett att vi radikalt måste ändra vår livsstil

Video + Text "Vi som är chefer är de som kan göra allra störst skillnad. Våra beslut påverkar", skriver Cissi Elwin om att klimatfrågan måste in i ledningsgrupperna.
ishtarkronika
Ishtar Touailat

Ishtar Touailat: Stärk andra – så stärker du dig själv

"Det är en klassisk win win-situation. Jag kallar konceptet för PAY IT FORWARD", skriver Ishtar Touailat om att lyfta andra när du själv lyckas.
cissikroniak
Krönikor

Cissi Elwin: ”Jag är nykär i ett hus som blivit ett slukhål"

Cissi Elwin skriver om att förälska sig i ett sommarhus – som slukar tid och energi.
valavtalare
Krönikor

Per Grankvist: Ditt val av talare avslöjar dig

De börjar ofta sin dragning på ungefär samma sätt också. De ställer sig ensamma mitt på scenen, sänker rösten en smula och börjar berätta att ”vi lever i en värld som blivit …”
cissi-13
Krönikor

Cissi Elwin spanar: Aktivistchefen är på frammarsch

Förr var det företagsledare som Volvo-chefen PG Gyllenhammar som inspirerade. På 2010-talet har däremot en ny typ av förebild tagit plats, skriver Cissi Elwin.
ishtarkronika
Krönikor

ISHTAR TOUAILAT: Håller du på att bli värdelös?

I sin krönika skriver Ishtar Touailat om AI-utvecklingen och vad det innebär för arbetsmarknaden.