cissi-6

Cissi Elwin: Så byggs en riktig ledare

I sin nya krönika imponeras Cissi Elwin av en riktigt bra ledare och reflekterar över vilket hårt arbete det krävs för att komma dit.

”I helgen hade jag den stora förmånen att få träffa en riktig världsledare. Det var den svensk-italienska toppdiplomaten Staffan de Mistura som är intendent på San Michele på Capri.

I Axel Munthes villa, på en av jordens vackraste platser, pustar han ut i det senaste, och kanske svåraste, av alla de FN-uppdrag i krigszoner som han har ägnat sitt liv åt, det som fredsförhandlare i Syrien.

Han var nyss kommen från det frostiga toppmötet mellan Putin och Obama och inte särskilt hoppfull. Han berättade om de ofattbara grymheter han fått bevittna. Och om hur lång vägen till varaktig fred är.

Det fanns något i den värdighet, den vänlighet och den starka närvaro som han utstrålade som påminde mig hur sällsynt det är att träffa en riktig ledargestalt. Just den totala koncentrationen på det och dem som är här och nu. Förmågan att vara där man är i stunden och i ögonblicket och att verkligen se dem man möter.

Det kan verka så enkelt när man ser det utifrån, men kräver ett stenhårt arbete med sig själv.

Och så att tala från hjärtat, utan manus, helt fritt växlande mellan språken. I det här fallet flytande svenska, engelska och italienska (han talar sju språk obehindrat).

Trots att hans dotter skulle gifta sig bara en halvtimme senare fanns ingen känsla av att han var det minsta jäktad.

Det är förmågan att fokusera och välja bort allt det ovidkommande som fladdrar förbi och stjäl vår uppmärksamhet hela tiden som särskiljer de som blir verkligt skickliga.

Det kan verka så enkelt när man ser det utifrån, men kräver ett stenhårt arbete med sig själv, sina demoner, sin brist på kunskap, sin otillräcklighet och det kräver också en stor portion mod för att komma till och sakta vidga de stunder när man är verkligt närvarande.

Och det är först då man kan bli en riktigt bra ledare. För det är bara då man verkligen når sina medarbetare och ger dem den bekräftelse som alla människor behöver för att utvecklas.

På Stora Chefsdagen den 13 oktober fick vi lära av de bästa. Några av Sveriges mest spännande och framgångsrika chefer berättade om hur just de gör för att lyckas som ledare.

För alla er som inte hade möjlighet att vara med hittar ni det viktigaste och roligaste som hände under dagen på vår samlingssida Chefdagen.se.”

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

pergran
Krönikor

Per Grankvist – ny krönikör i Chef

Tuff, trevlig och tydlig – sådan är han, Chefs nya krönikör Per Grankvist. En folkbildare med chefserfarenhet som lovar att belysa ledarskapsfrågorna ur nya och oväntade perspektiv.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
kronika1
Konflikthantering

Krönika: ”Jag får Falling Down-vibbar av februari!”

Är det okej att som förälder att ge upp och kapitulera i februarislasken? I en krönika jämför psykologen och småbarnspappan Anders Håkansson lössepidemier på förskolan, obegripliga veckobrev och kravfyllda sportlovsveckor med ett experiment för att bota deprimerande hundar.
pergrankvist
Krönikor

Per Grankvist: Det värsta med att leda unga

Per Grankvist, ny krönikör i Chef, skriver om Generation Z – en ung generation som kan vara svår att leda.
cissi123
Beslutsfattande

Cissi Elwin: Egenskapen du behöver för att hitta guldet

Cissi Elwin skriver om en egenskap som är extra viktig att ha som chef. 
petter1
Petter Stordalen

Petter Stordalen: Dags att krossa språkmyten

”Det finns en stor myt om att man måste kunna prata flytande svenska för att komma in på arbetsmarknaden”, skriver Petter Stordalen i sin krönika.
Catrin Viksten, Ersta diakoni
03:02
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Nu maxar jag mitt ledarskapslärande"

Video:

Maxa effekten av ditt lärande – genom att kombinera studier med ditt vanliga jobb. ”Det gör Executive MBA-utbildningen jag går väldigt effektfull”, säger Catrin Viksten, chef på Ersta diakoni.

mia1
Kommunikation

Mia Törnblom: Min feedback blev för brutal

"Jag hann hejda mitt ego, förbannade mig själv för att jag varit hänsynslös och skapat stress hos henne", skriver Mia Törnblom om att ge feedback.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden