Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Petter Stordalen: Kasta skygglapparna

Petter Stordalen debuterar som krönikör i Chef med att berätta om hur hans hotell tänker nytt och rekryterar med mångfald för att överleva och gå med vinst.

Krönikor
Text: Redaktionen
Publicerad
Foto: Daniel Stigefelt.

För några år sedan började orosmolnen hopa sig. I ett Sverige där debatten under lång tid fokuserat på arbetslösheten, ett land där alla åtgärder och alla initiativ legat på att få företagen att anställa så var inte längre problemet att det saknades jobb. Det saknades arbetskraft.

Naturligtvis inte i alla sektorer, men i tillräckligt många för att vara ett problem och på sikt ett hot mot Sveriges utveckling och välfärd.

Människor valde att söka sig bort från lärarutbildningarna. Sveriges landsting sökte i land efter land efter läkare och sjukvårdspersonal. Trots att tv:s Masterchef och Leilas kök drog massorna uteblev dessa från kockyrket.

Att växa från ett hotell till över 180 på mindre än 20 år har kunnat ske tack vare tillgången till personal.

När jag blickar framåt och planerar för nya och utbyggda hotell har tillgången till arbetskraft seglat upp som den största riskfaktorn. Så är det för mig och så är det för många i näringslivet.

Men som med alla utmaningar finns även här en annan sida. En möjlighet. Bristen på arbetskraft har tvingat mig och Nordic Choice Hotels att kasta skygglapparna och uppleva världen så som den faktiskt är. Massor av fantastiska människor med olika erfarenheter och kunskaper, men som haft utmaningar i livet. Ett liv med funktionsnedsättning. En uppväxt i ett land långt, långt bort med annan kultur och annat språk. Ett driv att så snabbt som möjligt komma ut på arbetsmarknaden, men på bekostnad av akademiska studier.

Vår räddning i Nordic Choice Hotels har blivit just dessa människor. De som kallas ”de längst ifrån arbetsmarknaden”. Men dessa grupper hittar vi inte genom traditionell rekrytering. Vi har som många andra fått inse att de invanda trygga metoderna att rekrytera inte längre fungerar. Rekrytering har blivit en vetenskap. Jobbannonser, cv:n och den traditionella jobb­intervjun är lika framgångsrika som en kvinnas försök att fånga Elton Johns uppmärksamhet.

Vi har fått tänka om. Tänka nytt. Det är därför som vi har talangjakter med auditions. Det är därför som vi har samarbeten med Samhall, Arbetsförmedlingen, Röda Korset, kommuner och ideella organisationer. Det är därför som vi tar ett större ansvar som arbetsgivare, genom att utbilda och vidareutbilda våra nyanställda, oavsett om det är i svenska eller service.

Och vet ni vad? Vi har aldrig haft ett mer resursstarkt team på våra hotell. Ett gäng som kan världens alla språk. Människor som kan laga de mest exotiska maträtter som vi annars bara ser på tv. Och inte minst har vi anställda som aldrig har varit mer sugna på att jobba.

Petter Stordalen

Gör: Ägare och styrelseordförande Nordic Choice Hotels.
Ålder: Fyller 53 år den 29 november.
Familj: Gift med Gunhild Stordalen, barnen Emelie, Jakob Anker och Henrik Anker Stordalen.
Bakgrund: Jobbade som ung i pappans livsmedels­affär. Blev Norges yngsta vd för ett köpcentrum, tog över ”Norges NK” Steen & Strøm. Började sedan köpa upp hotell.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden