petter_stordalen_kronikabildb
Foto: Daniel Stigefelt.

Petter Stordalen: Kasta skygglapparna

Petter Stordalen debuterar som krönikör i Chef med att berätta om hur hans hotell tänker nytt och rekryterar med mångfald för att överleva och gå med vinst.

För några år sedan började orosmolnen hopa sig. I ett Sverige där debatten under lång tid fokuserat på arbetslösheten, ett land där alla åtgärder och alla initiativ legat på att få företagen att anställa så var inte längre problemet att det saknades jobb. Det saknades arbetskraft.

Naturligtvis inte i alla sektorer, men i tillräckligt många för att vara ett problem och på sikt ett hot mot Sveriges utveckling och välfärd.

Människor valde att söka sig bort från lärarutbildningarna. Sveriges landsting sökte i land efter land efter läkare och sjukvårdspersonal. Trots att tv:s Masterchef och Leilas kök drog massorna uteblev dessa från kockyrket.

Att växa från ett hotell till över 180 på mindre än 20 år har kunnat ske tack vare tillgången till personal.

När jag blickar framåt och planerar för nya och utbyggda hotell har tillgången till arbetskraft seglat upp som den största riskfaktorn. Så är det för mig och så är det för många i näringslivet.

Men som med alla utmaningar finns även här en annan sida. En möjlighet. Bristen på arbetskraft har tvingat mig och Nordic Choice Hotels att kasta skygglapparna och uppleva världen så som den faktiskt är. Massor av fantastiska människor med olika erfarenheter och kunskaper, men som haft utmaningar i livet. Ett liv med funktionsnedsättning. En uppväxt i ett land långt, långt bort med annan kultur och annat språk. Ett driv att så snabbt som möjligt komma ut på arbetsmarknaden, men på bekostnad av akademiska studier.

Vår räddning i Nordic Choice Hotels har blivit just dessa människor. De som kallas ”de längst ifrån arbetsmarknaden”. Men dessa grupper hittar vi inte genom traditionell rekrytering. Vi har som många andra fått inse att de invanda trygga metoderna att rekrytera inte längre fungerar. Rekrytering har blivit en vetenskap. Jobbannonser, cv:n och den traditionella jobb­intervjun är lika framgångsrika som en kvinnas försök att fånga Elton Johns uppmärksamhet.

Vi har fått tänka om. Tänka nytt. Det är därför som vi har talangjakter med auditions. Det är därför som vi har samarbeten med Samhall, Arbetsförmedlingen, Röda Korset, kommuner och ideella organisationer. Det är därför som vi tar ett större ansvar som arbetsgivare, genom att utbilda och vidareutbilda våra nyanställda, oavsett om det är i svenska eller service.

Och vet ni vad? Vi har aldrig haft ett mer resursstarkt team på våra hotell. Ett gäng som kan världens alla språk. Människor som kan laga de mest exotiska maträtter som vi annars bara ser på tv. Och inte minst har vi anställda som aldrig har varit mer sugna på att jobba.

Petter Stordalen

Gör: Ägare och styrelseordförande Nordic Choice Hotels.
Ålder: Fyller 53 år den 29 november.
Familj: Gift med Gunhild Stordalen, barnen Emelie, Jakob Anker och Henrik Anker Stordalen.
Bakgrund: Jobbade som ung i pappans livsmedels­affär. Blev Norges yngsta vd för ett köpcentrum, tog över ”Norges NK” Steen & Strøm. Började sedan köpa upp hotell.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

stordalen-2
Petter Stordalen

Petter Stordalen: Världen är full av möjligheter – ta chansen

" Världen är full av möjligheter. Oavsett om det handlar om var och hur julen ska firas eller hur man ska utveckla sin verksamhet. Det gäller bara att ta de chanser man får", skriver Petter Stordalen.
caroline-fjellner-3b
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 nödvändiga frågor att ställa till medarbetare 2018

Ställ de avslöjande frågorna – om och om igen. Och jobba vidare med dem tillsammans. Det är vägen framåt för företag och ledare som vill ha engagerade medarbetare som mår bra och utvecklas. ”Allt fler sätter välmående på agendan”, konstaterar &franklys Caroline Fjellner.
stordael
Krönikor

Petter Stordalen: Heja fram de som vågar

"Att integrera människor i samhället är ingen uppoffring. Det är ingenting vi gör för att vi måste. Det är någonting vi gör för att vi vill, för att vi kan och för att det utvecklar oss", skriver Petter Stordalen.
petter_stordalen_kronikabildb-2
Petter Stordalen

Stordalen: ”Världen behöver mer galenskap”

Petter Stordalen förväntar sig att hans personal ska tänka utanför boxen, överraska och vara kreativa. Därför har Clarions ledningsgrupp strategimöte iförda medeltida kläder, skriver han i sin nya krönika.
petter_stordalen_kronikabildb
Krönikor

Låt medarbetarna coacha dig

”Jag har hjälp hemma med städningen av en otroligt duktig kvinna. Hon hade många tankar på hur städarbetet skulle kunna göras mer effektivt, och hon trodde att mina hotell skulle må bra av en liknande översyn. Där och då bildades Clean-Up Patrol.” Petter Stordalen skriver i sin nya krönika om hur han fick städpersonalen att bli mest nöjda i medarbetarundersökningen.
petter_stordalen_kronikabildb
Konflikthantering

Petter Stordalen: ”Jag struntar i om ni svär över mig”

Petter Stordalen har tagit ett principiellt beslut som innebär att han struntar i att det finns människor som stör sig på honom. Om det skriver han i sin nya krönika.
MIljöchef Olle Bertilsson, Landstinget Västernorrland
Annonssamarbete Chef + SJ

Saltade räkningar la grunden för miljösuccé

Många blev sura när landstingets politiker beslutade att salta räkningarna för de som väljer flyg eller bil istället för tåg på tjänsteresan. ”Men diskussionerna som uppkom bidrog till förändringen”, berättar miljöchef Olle Bertilsson. Chefer som står kvar, bemöter kritik och tålmodigt förklarar lyckas bäst i omställningar.
petter_stordalen_kronikabildb
Karriär

Petter Stordalen: 64 625 möjligheter att rädda världen

”Jag har alltid sagt att mina hotell ska vara mer än en säng och en frukost. Att vår ambition är att göra världen bättre,” skriver Petter Stordalen i sin nya krönika.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden