cocah
Foto: New old stock

Bli din egen coach i sju steg

Är det ens möjligt att bli sin egen coach? Ja – till viss del, menar coachen Susan Bernstein som ger sju tips i Fast Company för hur du kan leda dig själv.

Definiera klyftan: Var är du jämfört med var du vill vara? Sätt upp specifika mål du vill uppnå – nyckelordet här är specifik, då kan du lättare identifiera vad du behöver göra för att nå dit.

För dagbok: Genom att kartlägga din vardag kan du också se hur långt du ha kommit. Beskriver du känslor och handlingar detaljerat kan du analysera dem i efterhand då du fått lite perspektiv – och på så sätt sortera komplicerade känslor och se när du gjort rätt och fel.

Läs också: ”Investera i tid med dina medarbetare” – Petter Stordalens krönika

Känn igen ditt fokus: Vill du vinna något eller är du rädd att förlora något? Att känna din drivkraft är viktigt när det gäller att förstå dina handlingar och motivera dig själv till att at olika steg.

Vem rapporterar du till? Om du väljer att inte ha en coach kan det vara en idé att ha någon annan som du stämmer av med regelbundet. En kompis, en kollega eller kanske en mentor?

Få feedback: Även här kan en mentor fungera för att guida dig och hitta den bästa lösningen för dig när det gäller problem och utmaningar du kan stöta på. En bra riktlinje att gå efter är att det ska vara någon som främst bryr sig om din utveckling – inte att mata ditt ego.

Introspektion: Tänk igenom vad som motiverat dig att utföra olika handlingar – och om handlingen gagnar ditt långsiktiga syfte. Här kan dagboken från punkt 3 spela en viktig roll.

Anpassa dig längs vägen: Allt eftersom du blir mer medveten kring dina handlingar kommer du upptäcka vad som fungerar och inte. Kom ihåg: Det är okej att byta arbetssätt på vägen.

Läs också: Så får du bästa lönen

Relaterade artiklar

Serena Williams
Hälsa

Planera tiden – som Serena Williams

Du kan inte klå tennisstjärnan – och investeraren – Serena Williams hastighet på hennes serv, men du kan ta upp kampen om tiden med samma app som hon.
Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder alla att skaffa en krockkudde för framtiden.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism

Chefer behöver arbeta mot ålderism, men också undvika att själva drabbas. ”Fortsätt vara nyfiken – och skaffa en krockkudde”, råder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Målarfärger
Hälsa

Tänk fritt – och väx som chef

Din villighet att lära nytt avgör kvaliteten på dina idéer. Och kreativa idéer har för dig som chef kanske aldrig varit viktigare än nu.
stressaminte
Hälsa

Hetaste jobblöftet: Stressa mindre

När svenskarna får ge ett löfte inför sitt jobbår hamnar ”stressa mindre” i topp. Det visar en färsk undersökning som Kantar Sifo har gjort.
jobbeli
Hälsa

Dränkt i jobb? 5 råd för hur du ska agera

Jobbhögen växer, mötena kallar och att göra-listan tycks aldrig ta slut. Ibland är det lätt att känna sig överväldigad av allt man har att göra. 
gladsommar
Hälsa

9 artiklar du som chef borde läsa i sommar

Här är utvalda lästips som passar extra bra att läsa i solstolen. Glad sommar önskar vi på Chef!

Ansvaret för hur hybridarbetet ska ta form får inte landa på enskilda chefer utan är ett ledningsansvar, menar arbetsplatsstrategen Karin Ståhl på GoToWork. Foto: Magnus Liam Karlsson
Annonssamarbete Chef + GoToWork

5 tips för att lyckas med det nya arbetslivet

Arbetsplatsstrategen Karin Ståhl delar med sig av det viktigaste chefer behöver veta för att lyckas leda i det nya normala efter pandemin.

fejka
Hälsa

6 tips: Så undviker du fällan av fejkad produktivitet

Hur behåller man fokus och når resultat när 3,3 år av ens liv går åt till att svara på mejl? Jocelyn K Glei, författare till boken Unsubscribe, delar med sig av sina bästa tips för att komma bort från den fejkade produktiviteten.