Med seglingen som ledarskap

Arbetsmiljö
Publicerad
Foto: Jan Andersson

Det är sommaren 2007. En av Göteborgs främsta företagsprofiler, Hans Johansson, som sparkats från teknikjätten Semcon där han varit en av de drivande krafterna sedan starten 23 år tidigare, kappseglar EM i Hankö i Norge.

Det är regn och kuling. Med 40 tävlande båtar ligger Blues, Hans Johanssons IMX 40, i nedre halvan av startfältet. En ovanlig position för en vinnarskalle som Hans Johansson, som brukar placera sig bra oavsett om han seglar VM, EM eller SM.

Som av en händelse har de en ny kille ombord, Henrik Hansson. Han forskar på organisation och management på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. När kvällen kommer vill killarna dricka öl och ta igen sig medan Hans Johansson grubblar högt i duschen. Han fattar inte vad de gör fel.

Men det vet Henrik Hansson.

När de ätit tillsammans frågar Henrik Hansson var och en i besättningen om deras syfte med seglingsveckan. Killarna svarar ”partyt på lördag”, ”skoj med grabbarna” och att ”få semester från familjen”. Den enda som har ambitioner att placera sig är – Hans Johansson.

Då vänder Henrik Hansson på steken och frågar om Hans Johanssons ambition verkligen är realistisk. Det tycker inte någon i besättningen. De har inte tränat ihop och Hans Johansson, ja, han har ju mest jobbat hela tiden.

_UMM0835 Varje torsdagseftermiddag är vigd åt segling.

”Det där var verkligen en aha-upplevelse. Det var ju bara jag som var frustrerad. Medan jag hade ambitioner att placera mig tyckte de andra mest att det var kul att vara med. Det har lärt mig hur viktigt det är att ha samma målbild”, säger Hans Johansson, i dag vd på Vinngroup i Göteborg.

LÄS OCKSÅ: Nio punkter för ett bra ledarskap

Efter ett liv med vind i seglen, grundstötningar, roderhaveri, vunna segrar och vatten i dieseltanken både till havs och på torra land har Hans Johansson sett likheterna mellan att leda företag och en besättning ombord. Mellan att tävla och vinna – och att förlora.

”Jag har lärt mig mycket om ledarskap i seglingssammanhang. Jag har varit vd och ledare ända sedan 1980-talet. Medarbetare går till jobbet för att de får betalt. Det får ju inte seglargänget. Då måste det vara riktigt roligt hela tiden och man måste ha ett gemensamt mål. Därför lägger vi numera mycket tid i våra bolag på att göra affärsplaner. Det är inte så att vi träffar tian i bull’s eye, men vi får ändå relativt klart för oss vad det är vi vill skapa.”

”Vad fan håller jag på med, jag har råd och borde ha tid, varför gör jag inte det jag helst av allt vill göra?.”

Det var under tiden på Semcon som seglingen kom att bli en avgörande vändpunkt för honom.

”Vi hade precis blivit noterade och jag tyckte det var så häftigt att vara börs-vd. Jag sögs helt upp av jobbet. Men en torsdagskväll på väg hem till Tjörn såg jag mina kompisar ute i Hakefjorden och tänkte ’vad fan håller jag på med, jag har råd och borde ha tid, varför gör jag inte det jag helst av allt vill göra?’.”

Sedan dess är torsdagar efter klockan tre vikta för kappsegling.

”Det har hänt att jag har flugit hem från London bara för att segla.”

En av hans viktigaste lärdomar från seglingen är att man måste ta besluten i tid, i stället för att tveka så att tiden tar beslutet åt dig. Det var en av anledningarna till att Hans Johansson vid ett tillfälle tog med sig en grupp bolagsmänniskor och gick en del av Kungsleden i Lappland. Bort från mejl, mobiltelefontäckning och stressiga agendor för att diskutera och landa i beslutet att de var tvungna att säga upp personal.

”Jag såg det tidigare än de andra, för det är något man inte vill se. Men nu fick vi tid att prata igenom och bearbeta det jobbiga som vi var tvungna att göra.”

En annan lärdom är grundad i det vanliga misstaget att ta beslut utan att ha hela bilden klar för sig.

”Det lärde jag mig under Gotland Runt ett år när besättningen väckte mig för att låta mig ta beslut kring vägvalet. Jag kom upp i bara kalsingarna och hade lärt av Mange Olsson, som jag tidigare seglat Gotland Runt med, att man inte skulle gå in mot Visby. Trots att jag såg de andra båtarna ha bra fart därinne sa jag att vi skulle ligga kvar där ute. Det kostade oss en kvart och sannolikt segern. Vi blev tvåa. Jag skulle i stället ha låtit besättningen fatta beslutet för de hade all information som krävdes.”

Det gör han i dag. Ryktet går att han bara anställer seglare. Själv säger han att merparten av cheferna för Vinngroups fjorton bolag har någon typ av mästerskapsmedalj, men inte nödvändigtvis inom segling. Däribland vd:n för Goovinn, Lars Idmyr, som är världsmästare i kappsegling. Men här finns också mästare i beachvolleyboll och ett gäng andra sporter.

glacierRIMG0091 Kajakpaddling vid Holanda glaciären i Chile under Kap Horn-seglatsen.

”Jag vill inte jobba med människor som jag behöver jaga, utan de måste ha ett eget driv och aldrig bli riktigt nöjda i positiv bemärkelse.”

LÄS OCKSÅ: Så bra är Googles nya vd Sundar Pichai

Uppe på Kvarnbergsgatan med utsikt över Göteborgs hamninlopp huserade tidigare Sjöbefälsskolan. I början av året rev Vinngroup alla väggarna innanför de anrika tegelstensmurarna och skapade ett modernt, öppet kontorslandskap som gjort för gränsöverskridande samarbeten.

Här samsas det senaste bolagsförvärvet reklambyrån Dear Friends (Hans Johansson berättar pappa-stolt att de precis vunnit Guldägg), moderbolaget Vinngroup, projektmästarna Goovinn, varumärkesbyrån Innvinn, it-säkerhetsbolaget Onevinn, industridesignbolaget Yovinn med flera. På tre av skrivborden är papper och datorer utbytta mot svetsar, skruvmejslar och elektronisk mätapparatur. Där produceras några av de produkter som bolaget bredvid precis har uppfunnit.

”Det tog skruv när en liten snorvalp från västkusten sa så till en världsstjärna som han.”

Den gemensamma nämnaren är startups. Hans Johansson och hans två medgrundare Caroline Krensler och Bengt Nilsson har pengarna, strukturen och erfarenheten som krävs för att få idéerna att materialisera sig. Verksamheten beskrivs som en hybrid mellan investmentbolag och moderbolag.

Stämningen är grabbigt göteborgsk och Hans Johansson hejar sig fram bland medarbetarna när han visar runt i lokalerna. Men inget av det han säger är slumpmässigt eller ogenomtänkt.

Hans Johansson lärde sig vikten av kommunikation den hårda vägen under en lång segling för många år sedan. Skepparen Paul Cayard, som är en av världens mest kända seglare, berättade inget om sin seglingstaktik utan lät Hans Johansson och den övriga besättningen sväva i fullständig ovetskap om var de var, vart de skulle och hur de låg till i tävlingen. 

”Hur kul är det när man inte vet vad som händer? Det var den tråkigaste segling jag någonsin gjort. Jag satt på kanten och frös. Så jag sa att jag cruisar hellre hemma med min egen båt än att segla Gotland Runt med dig. Det tog skruv när en liten snorvalp från västkusten sa så till en världsstjärna som han.”

Hans Johansson berättar att han numera lär alla sina medarbetare att börja mötena med något positivt.

”Det är nummer ett. Nummer två är att vi alltid snackar affär. Och eftersom folk oftast är positiva till sin affär blir det samma sak. Det är jag som ledare som sätter agendan för vad som är viktigt. Jag börjar aldrig med att prata siffror. Men det felet gör de flesta storbolag. Siffrorna är resultatet av att vi är skitduktiga på att rekrytera rätt människor och skapa en kultur så att de växer och frodas. Gör vi det blir det så småningom pengar. Det finns inga anställda som går igång på ett siffermål. Det som triggar folk är att vara med och bygga, och vara en del av ett vinnande lag.”

whisky8mars-2010-255 Hans Johansson firar landstigningen efter rundningen av Kap Horn.

Från början var Hans Johansson inte så mycket av en lagspelare. Han växte upp i en orienterarfamilj i Norrland och funderade seriöst på att bli bonde. Vid tio års ålder flyttade familjen till Västkusten och när lillebrorsan blev bättre än Hans i orientering började han allt mer hänga med sina nya seglarkompisar.

”Kappseglingen blev ett intresse, men det är minst lika mycket ett naturintresse. Du möter samma människor på Kungsleden som på havet. Det är samma känsla. Du är utlämnad till naturen, du måste gilla det karga och råa.”

Då, under 70-talets energikris, utbildade sig Hans Johansson till ingenjör. Hans examensarbete handlade om vinden som energikälla och han började arbeta som konsult direkt efter utbildningen.

LÄS OCKSÅ: Siavosh Derakhti: Jag vill stå upp för andra

Efter några år träffade han Arvid Hansen och de la grunden till det globala teknikutvecklingsföretaget Semcon. Arvid Hansen startade i Västerås och Hans Johansson drog igång i Göteborg något år senare. Hans blev så småningom vd, börsintroducerade bolaget och drev upp det från tjugo anställda till en omsättning på 1,6 miljarder i tio länder.

Men 2006 tvingades han därifrån efter en rad konflikter med sin styrelseordförande.

”Vi hade så olika värderingar. Till slut sa jag till honom ’Vi ska inte ska jobba ihop, jag mår dåligt och du är jämt förbannad så antingen slutar du eller jag’. Det säger man inte till sin styrelseordförande och i processen med att hitta min efterträdare blev vi så osams att han till slut slängde ut mig. Det var på ett sätt en befrielse, jag hade följt mina värderingar. Det handlade om vad som är viktigast – människor eller pengar.”

”Samtidigt blir man krass, det är iskallt på toppen.”

Men det tog honom också hårt. Under lång tid orkade Hans Johansson inte läsa vad tidningarna skrev utan bad sin fru hämta Dagens industri och lägga den i en låda.

”Jag tog fram tidningarna några månader senare och läste, men första tiden stängde jag bara av. Sedan var jag besviken på gamla kolleger. Det var målgång i Volvo Ocean Race, vi var en stor partner där och jag blev inte ens inbjuden. Samtidigt blir man krass, det är iskallt på toppen.”

Han reste sig dock ganska snabbt och kände att han ville utnyttja de två åren som han hade fått med lön till något bra.

”Jag saknade inte jobberbjudanden, men som tur var stoppades jag av en god vän. Han sa: ’Ta nu tid på dig och fundera över vad du egentligen vill göra med livet.’”

Jobbet som koncernchef hade förändrat Hans Johansson. Upplevelsen av att aldrig vara ledig, inte kunna visa sig någonstans utan att folk kom fram och frågade om börskursen, träffa journalister som satt rubriken i förväg, och att ständigt vara efterfrågad och ha människor omkring sig, gjorde honom nästan folkskygg.

”Jag kände mig klar med det där och bestämde mig för att infria mina pojkdrömmar.”

Sagt och gjort. Under året efter Semcon vandrade Hans Johansson i Alperna tillsammans med sin fru under en månad och åkte Kungsleden på skidor. Han mönstrade också på en sydafrikansk båt och seglade över Atlanten.

”Att vara ledare är väldigt ensamt. Du måste vara stark som person och du måste ha ett fungerande liv vid sidan om. Jag får så mycket energi av segling och havet. Jag har också försökt behålla vanliga kompisar för att ha kvar fötterna på jorden. Mina två nu vuxna döttrar, som båda fötts med handikapp, har också gjort mig ödmjuk och gett en annan syn på tillvaron. Ledarskap handlar om att du är trygg i dig själv.”

Hur gick det egentligen på EM-seglingen i Norge 2007, då ledarskapsforskaren Henrik Hansson fångade situationen? Jo, efter att de hade pratat om vikten av kommunikation och gemensam målbild fick alla samma fokus. De placerade sig bland de tio bästa båtarna. Och Hans Johansson kunde leva upp till sitt rykte som vinnarskalle.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.