sz584ea8-e1432800651211
Bild: TT

Siavosh Derakhti: ”Jag vill stå upp för andra”

Du startade som ung muslim på 19 år en förening mot antisemitism. Hur kom du på idén?

”Jag växte upp med mina två bästa vänner, en var jude, en rom och jag muslim. Vi tillhörde tre minoriteter och kände oss ofta exkluderade. Då skrevs det mycket om judehatet i Malmö och jag tänkte på hur min kompis många gånger inte vågade berätta att han var jude. Politikerna hade svikit den judiska minoriteten.”

Det startade med en klassresa till Auschwitz och växte sedan till en organisation som nu funnits i fyra år. Var kommer din drivkraft och ditt mod ifrån?

”Jag har alltid varit envis och driven. Jag tror att det ligger i familjen, i blodet. Min pappa är utbildad läkare och min mamma civilekonom. Sedan de kom till Sverige för snart 30 år sedan har de aldrig fått jobb enligt sina utbildningar, men de har inte gett upp. De offrade allt för att få leva i frihet och för att vi barn skulle få möjlighet att kunna bli det vi drömmer om.”

Sivosh Derakhti

Gör: Social entreprenör, grundare av och driver UMAF, Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet. Flitig föreläsare.

Ålder: 23.

Familj: Mamma, pappa, bror.

Bor: Malmö och Stockholm.

Karriär i korthet: Ordnade som 19-åring en klassresa till Auschwitz. Startade Unga muslimer mot anti-semitism som lite senare bytte namn till UMAF för att inkludera alla grupper. Har vunnit flera priser för sitt engagemang, bland annat Raoul Wallenberg-priset 2013, Elsa-priset från Svenska kommittén mot antisemitism 2012, nominerad till Svenska Hjältar 2014, tilldelades IM-priset till Britta Holmströms minne 2015. Nyligen utsedd till sommartalare i ”Sommar i P1”.

I dag heter ni Unga mot anti­semitism och främlingsfientlighet. Hur jobbar ni?

”Vi är ute och föreläser och efter varje träff kommer ungdomar fram och säger ’jag vill vara som dig’. Då brukar jag säga att ’du ska bli som dig själv’. Vi fångar upp dem som många andra inte kan fånga och driver ett program där vi utbildar ungdomsambassadörer. Vi bjuder in professionella föreläsare som pratar om antisemitism och grundvärderingar, ledarskap, teambuilding. Och de får spela en pjäs om civilkurage.”

Hur är du som ledare för ungdomarna?

”Jag är Sveriges bästa ledare. Ha ha, nej men vissa verkar tro att maktpositionen är till för att trycka ner andra. Makt innebär att du har ett förtroende och ett uppdrag att jobba vidare på, att på ett bra sätt bygga upp dig själv, din omgivning, din personal och din organisation. Jag pushar alltid, samtidigt som jag respekterar och lyssnar. Vad vill ni ha ut av det här? Hur tänker du? Det är viktigt att lyfta upp dem, men också att bryta ner dem.”

Bryta ner, hur menar du?

”Om man bara lyfter så blir de bortskämda. Så jag markerar, vissa behöver hård kritik. Sedan är jag kärleksfull också. Jag ger en klapp på axeln och säger att ’nu vet ni till nästa gång att det här inte är okej’.”

 

Du har också en maktposition som en samhällsdebattör som många makthavare lyssnar på. Hur har du nått dit?

”Genom att jag står upp för andra. Vilken muslim står upp för en jude officiellt? Och jag tror på mig själv och jag strävar efter att vara med och bygga ett inkluderande samhälle. Sedan har jag fått priser, framför allt Raoul Wallenberg-priset. Men jag är kluven till det där, att jag måste få priser och synas i media för att folk ska börja lyssna på mig.”

Hur använder du den position du har fått?

”Jag representerar unga själar, är gatans talare och jag har utländskt påbrå. Jag är inte här för att representera muslimer, hör inte till någon församling, men jag representerar ändå ungdomar som ser ut som jag. Jag pratar om verkligheten, om främlingsfientligheten, inkludering och integration.”

Siavosh Derakhtis tre karriärtips

1. Om du har en maktposition, använd den till att stå upp för andra. Jag lyfter röster som inte hörs annars och representerar ungdomar som ser ut som mig. I min värld finns det också så många eldsjälar som inte lyfts upp. Men man måste bli bekräftad, annars orkar man inte till slut.

2. Våga förnya er, uppdatera er och misslyckas. Starta samarbete med oväntade aktörer. En organisation eller ett företag som kör samma metoder varje år kommer ingenvart.

3. När du anställer, döm inte efter hur någon ser ut, språket eller var de bor. Titta på vad de är för människor. Sluta anställa utifrån ett papper, bjud in på möte, en intervju. Ibland är de formella kraven så höga att man kommer bort från ämnet.

Du träffade Barack Obama när han var här 2013. Hur hittade han dig?

”Genom Raoul Wallenberg-priset. Det var ett fantastiskt stort ögonblick i livet. Jag fick chansen att representera Sverige och kände mig på riktigt inkluderad i vårt vackra land. Han hade bra koll, gav mig sitt stöd och jag hoppas att jag innan han avgår får möjlighet att sitta på ett möte i Vita huset med honom. Jag träffade hans sändebud nu för några veckor sedan. Jag rapporterar om vad som händer i Malmö, hur det ser ut med judarnas situation.”

Hur var han?

”Han är inte den typiskt stela svenska politikern utan släpper loss, kramar, har ett levande kroppsspråk och skämtar mycket. Han har en äkthet som jag gillar. Man kunde tro att mannen var en vanlig snubbe på gatan. I Sverige med jantelagen är vi så rädda för att sticka ut. Man måste vara stark psykiskt. Zlatan inspirerar mig, inte bara för att han är en väl­­digt duktig fotbollsspelare utan för att han aldrig tar skit från någon och kör sitt race.”

Hur hanterar du utsattheten?

”Jag får mycket hot och när jag går hemifrån har det hänt att jag har blivit förföljd. Jag försöker tänka positivt och pratar mycket med pappa. Han säger att ’tystas du så låter du dem vinna. Var dig själv bara’. Jag är omringad av fina människor. Det gör att jag orkar leva.”

Du är 23 år, vad gör du när du är 33?

”Om tio år kan jag känna att jag har varit med och byggt upp Sverige. Och två stora mål för mig person­ligen är att bli Sveriges statsminister eller professionell skådespelare.”

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

petter_stordalen_almedalen
Hållbarhet

11 lärdomar från Stordalens succésamtal

TV + Text. 300 personer i en knökfull lokal – och 500 till utanför som förgäves väntade på att få komma in. Alla kom för att höra Petter Stordalen, Almedalens okrönte kung, i ett inspirerande samtal med Cissi Elwin på Chefs scen. Se samtalet i sin helhet här.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden