sundar_pichai

Så bra är Googles nya vd Sundar Pichai

Nästan allt vad Google gör tenderar att bli världsnyheter – så inget undantag när it-jätten sent på måndagskvällen svensk tid meddelade sin senaste omorganisation: Google uppgår i nya bolaget Alphabet dit vd:n och grundaren Larry Page följer med. Parhästen Sergey Brin blir ordförande i Alphabet och ny vd för Google blir istället Sundar Pichai.

Vem är då denne gänglige, 42-årige indier? Pichai Sundarajan föddes 1972 i delstaten Tamil Nadu. Familjen bodde på två rum, fadern var ingenjör och teknikintresset kom också tidigt till den unge Pichai, som vid tolv års ålder upptäckte sitt fenomenala sifferminne när familjen fick sin första telefon.

Som kapten ledde Pichai sitt cricketlag på high school till seger i delstatsfinalen – ingen liten bedrift med tanke på att Tamil Nadus invånarantal uppgår till 70 miljoner människor. Han utbildade sig på Indian Institute of technology innan han fick ett stipendium till Stanford och är idag gift med ungdomskärleken Anjali som han har två barn tillsammans med.

Kanske har uppväxten under relativt blygsamma förhållanden – enligt Mashable kostade flygbiljetten till Kalifornien motsvarande en årslön för fadern – påverkat Pichais ledarskap. Han sägs vara en högst empatisk person, en chef som stöttar medarbetare även då de är på väg att lämna företaget för nya utmaningar, uppger en före detta Google-anställd i Business Insider. Bra på att rekrytera och bygga team är Pichai också, enligt en av tidningens källor, som även uppger att han ”lyfter fram de bästa personerna – inte de mest opportunistiska.”

En ödmjuk inställning och fokus på kvalitet och resultat snarare än att utmärka sig själv är ett annat karaktärsdrag. Om det vittnar också Mashables reporter som påpekar att nye Google-vd:n knappast är ”världens mest karimatiske scenpersonlighet.”

Men man kommer ingenstans genom att enbart vara snäll. Pichais snabba karriär på Google, där han började som produktchef med Toolbar som ansvarsområde 2004 och gjorde sig ett namn som framför allt mannen bakom Chrome, har enligt Business Insider skrapat en del egon på vägen – personer som kanske inte tyckt om att plötsligt rapportera till någon som nyligen befann sig flera snäpp under dem i hierarkin.

Dock omnämns Pichai som en som kanske inte enbart fokuserat på att skaffa vänner – men framför allt lyckats navigera sig genom företagets politik utan att skaffa sig direkta fiender.

Och som inte minst har förmågan att tolka ledningens – läs: Larry Pages – abstrakta visioner och bryta ner dem till konkreta handlingsplaner. Page, som för övrigt kallat Pichai för en utmärkt ledare, med hänvisning till hans djupgående tekniska expertis, fantastiska öga för produkter och entreprenörsanda.

Självfallet har också erbjudanden dykt upp under kometkarriären. Pichai har i omgångar fått påstötningar från både Twitter och Microsoft, men valt att stanna hos Google där han stigit i graderna i snabb takt. Något som väckt spekulationer om att ett nytt toppjobb hägrat för Picahi, och att utnämningen till ny vd är ett sätt att hålla honom kvar även denna gång.

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

waxin1
Hälsa

33-åriga toppchefen som gick i pension

Hon drog i handbromsen när hennes pappa gick bort i cancer. Nu berättar Linda Waxin vad som hände sen.

macro-puzzle-piece-hold-by-man
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

nystart
Karriär

5 tips för den bästa nystarten i vår

Söker du efter en nystart i karriären? Här är 5 konkreta tips för att komma vidare och fyllas med ny energi under våren.
lotta1
01:31 min
Karriär

Butiksjättens vd: ”Många blev arga”

Video + Text

Hon står i stormens öga men behåller sitt lugn, den superkraft som hjälpt henne att göra spikrak karriär.

moten-4
Karriär

13 karriärtips du inte hört förut

Trött på vanliga karriärklyschor som ”tänk utanför boxen”? Tidningen Business Insider har utifrån en lista med 100-tals karriärtips sammanställt 13 stycken som du aldrig (eller i alla fall sällan) hört förut.
stilen-2
Karriär

5 råd för att byta jobb med stil

Det är dags att gå vidare. Men hur lämnar du din nuvarande chefstjänst – utan det skapas onödiga konflikter med arbetsgivaren? Här är 5 råd för att lyckas.
Lisa Gunnarsson på LinkedIn, Bodil Sidén på Uber och Amelia Adamo
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Toppcheferna: Här är ledarna som lyfte oss

En tuff chef som fick henne att gråta. En förebild som tipsade om en lista som förändrade chefslivet. Och en ledare som fick henne att levla som en Pokémon. Här hyllar toppcheferna Amelia Adamo, Lisa Gunnarsson och Bodil Sidén de kvinnliga chefer som lyfte dem.
byta-jobb
Karriär

5 tecken: Då är det dags att byta jobb

Har du tröttnat på ditt jobb? Utvecklas du inte? Konsten är att veta hur du ska tolka varningssignalerna rätt.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden