sundar_pichai

Så bra är Googles nya vd Sundar Pichai

Nästan allt vad Google gör tenderar att bli världsnyheter – så inget undantag när it-jätten sent på måndagskvällen svensk tid meddelade sin senaste omorganisation: Google uppgår i nya bolaget Alphabet dit vd:n och grundaren Larry Page följer med. Parhästen Sergey Brin blir ordförande i Alphabet och ny vd för Google blir istället Sundar Pichai.

Vem är då denne gänglige, 42-årige indier? Pichai Sundarajan föddes 1972 i delstaten Tamil Nadu. Familjen bodde på två rum, fadern var ingenjör och teknikintresset kom också tidigt till den unge Pichai, som vid tolv års ålder upptäckte sitt fenomenala sifferminne när familjen fick sin första telefon.

Som kapten ledde Pichai sitt cricketlag på high school till seger i delstatsfinalen – ingen liten bedrift med tanke på att Tamil Nadus invånarantal uppgår till 70 miljoner människor. Han utbildade sig på Indian Institute of technology innan han fick ett stipendium till Stanford och är idag gift med ungdomskärleken Anjali som han har två barn tillsammans med.

Kanske har uppväxten under relativt blygsamma förhållanden – enligt Mashable kostade flygbiljetten till Kalifornien motsvarande en årslön för fadern – påverkat Pichais ledarskap. Han sägs vara en högst empatisk person, en chef som stöttar medarbetare även då de är på väg att lämna företaget för nya utmaningar, uppger en före detta Google-anställd i Business Insider. Bra på att rekrytera och bygga team är Pichai också, enligt en av tidningens källor, som även uppger att han ”lyfter fram de bästa personerna – inte de mest opportunistiska.”

En ödmjuk inställning och fokus på kvalitet och resultat snarare än att utmärka sig själv är ett annat karaktärsdrag. Om det vittnar också Mashables reporter som påpekar att nye Google-vd:n knappast är ”världens mest karimatiske scenpersonlighet.”

Men man kommer ingenstans genom att enbart vara snäll. Pichais snabba karriär på Google, där han började som produktchef med Toolbar som ansvarsområde 2004 och gjorde sig ett namn som framför allt mannen bakom Chrome, har enligt Business Insider skrapat en del egon på vägen – personer som kanske inte tyckt om att plötsligt rapportera till någon som nyligen befann sig flera snäpp under dem i hierarkin.

Dock omnämns Pichai som en som kanske inte enbart fokuserat på att skaffa vänner – men framför allt lyckats navigera sig genom företagets politik utan att skaffa sig direkta fiender.

Och som inte minst har förmågan att tolka ledningens – läs: Larry Pages – abstrakta visioner och bryta ner dem till konkreta handlingsplaner. Page, som för övrigt kallat Pichai för en utmärkt ledare, med hänvisning till hans djupgående tekniska expertis, fantastiska öga för produkter och entreprenörsanda.

Självfallet har också erbjudanden dykt upp under kometkarriären. Pichai har i omgångar fått påstötningar från både Twitter och Microsoft, men valt att stanna hos Google där han stigit i graderna i snabb takt. Något som väckt spekulationer om att ett nytt toppjobb hägrat för Picahi, och att utnämningen till ny vd är ett sätt att hålla honom kvar även denna gång.

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

drommen1
Karriär

Topplista: Här är 10 företag – som unga drömmer om

It- och teknikbolag dominerar listan över företag med högst anseende bland unga studenter och akademiker.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

yesman
Karriär

Succé på nya jobbet – 8 saker du ska göra

Här är råden du behöver för att få en pangstart på ditt nya jobb: Allt från att sätta upp mål – till hur du kommer nära dina nya medarbetare.
drommen-2
Karriär

Drömprojekt: Skriv en bok – och lyft din karriär

Sociala medier i all ära. Vill du verkligen ge intryck, höja din status och sam­tidigt ge karriären en skjuts är det en egen bok du bör satsa på.
cvnobb
Karriär

7 skäl till att ditt CV blev nobbat när du sökte jobb

Sökte du ditt drömjobb – men fick inget svar? Här är några potentiella anledningar till att ditt CV sorterades bort.
ungaaa
Arbetsmiljö

Unga dissar hög lön – viktigare med en bra chef

Nej, det är inte hög lön som är viktigast när unga akademiker söker en ny arbetsplats.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
cvkingen
Karriär

Så skriver du ett riktigt bra och säljande cv

Karriärrådgivaren Monica Renstig har hjälpt tusentals personer att komma till intervju. Här ger hon sina allra bästa CV-tips.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden