sundar_pichai

Så bra är Googles nya vd Sundar Pichai

Nästan allt vad Google gör tenderar att bli världsnyheter – så inget undantag när it-jätten sent på måndagskvällen svensk tid meddelade sin senaste omorganisation: Google uppgår i nya bolaget Alphabet dit vd:n och grundaren Larry Page följer med. Parhästen Sergey Brin blir ordförande i Alphabet och ny vd för Google blir istället Sundar Pichai.

Vem är då denne gänglige, 42-årige indier? Pichai Sundarajan föddes 1972 i delstaten Tamil Nadu. Familjen bodde på två rum, fadern var ingenjör och teknikintresset kom också tidigt till den unge Pichai, som vid tolv års ålder upptäckte sitt fenomenala sifferminne när familjen fick sin första telefon.

Som kapten ledde Pichai sitt cricketlag på high school till seger i delstatsfinalen – ingen liten bedrift med tanke på att Tamil Nadus invånarantal uppgår till 70 miljoner människor. Han utbildade sig på Indian Institute of technology innan han fick ett stipendium till Stanford och är idag gift med ungdomskärleken Anjali som han har två barn tillsammans med.

Kanske har uppväxten under relativt blygsamma förhållanden – enligt Mashable kostade flygbiljetten till Kalifornien motsvarande en årslön för fadern – påverkat Pichais ledarskap. Han sägs vara en högst empatisk person, en chef som stöttar medarbetare även då de är på väg att lämna företaget för nya utmaningar, uppger en före detta Google-anställd i Business Insider. Bra på att rekrytera och bygga team är Pichai också, enligt en av tidningens källor, som även uppger att han ”lyfter fram de bästa personerna – inte de mest opportunistiska.”

En ödmjuk inställning och fokus på kvalitet och resultat snarare än att utmärka sig själv är ett annat karaktärsdrag. Om det vittnar också Mashables reporter som påpekar att nye Google-vd:n knappast är ”världens mest karimatiske scenpersonlighet.”

Men man kommer ingenstans genom att enbart vara snäll. Pichais snabba karriär på Google, där han började som produktchef med Toolbar som ansvarsområde 2004 och gjorde sig ett namn som framför allt mannen bakom Chrome, har enligt Business Insider skrapat en del egon på vägen – personer som kanske inte tyckt om att plötsligt rapportera till någon som nyligen befann sig flera snäpp under dem i hierarkin.

Dock omnämns Pichai som en som kanske inte enbart fokuserat på att skaffa vänner – men framför allt lyckats navigera sig genom företagets politik utan att skaffa sig direkta fiender.

Och som inte minst har förmågan att tolka ledningens – läs: Larry Pages – abstrakta visioner och bryta ner dem till konkreta handlingsplaner. Page, som för övrigt kallat Pichai för en utmärkt ledare, med hänvisning till hans djupgående tekniska expertis, fantastiska öga för produkter och entreprenörsanda.

Självfallet har också erbjudanden dykt upp under kometkarriären. Pichai har i omgångar fått påstötningar från både Twitter och Microsoft, men valt att stanna hos Google där han stigit i graderna i snabb takt. Något som väckt spekulationer om att ett nytt toppjobb hägrat för Picahi, och att utnämningen till ny vd är ett sätt att hålla honom kvar även denna gång.

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

zlatan
Karriär

Zlatans krav på klubben: Vill bli chef

Han har redan erövrat fotbollsplanen. Nu berättar Zlatan Ibrahimovic att han en dag vill bli en ledare även utanför planen.
netlight_intro
Annonssamarbete Chef + Netlight

Sluta vara chef – bli en förebild istället

”Lär dig vara ledare och följare samtidigt”, uppmanar Netlights vd Erik Ringertz. I sin nya bok Harder Better Faster Stronger ger han idéer för framtidens ledarskap.

grooodor
Karriär

7 grodor att se upp för på jobbintervjun

Här är några fallgropar som du bör se upp för under en jobbintervju.
fastkarriar
Karriär

8 säkra tecken på att du kört fast i karriären

Har du en obotlig söndagsångest? Det kan vara ett tecken på att du kört fast i karriären.
jobbframtid
Karriär

Yrkena med bäst jobbmöjligheter

Funderar du på att byta bransch? Då kan det vara värt att kolla in Sacos nya framtidsprognos som listar vilka yrken som har bäst jobbmöjligheter 2023.
osasker
Karriär

"Osäkra" hetast på toppfirmor

Känner du dig sårbar och känslig? Då är du som klippt och skuren för ett högstatusjobb. Det visar en ny amerikansk studie.

hands_experis
02:12 min
Annonssamarbete Chef + Experis

Eftersökta chefsegenskapen – syns inte på ditt cv

Video:

Arbetsgivares önskechef byggs om. En av de eftersökta ledaregenskaperna är ofta dold i ett cv.

balans-4
Hälsa

5 sätt att förebygga utmattning som chef

Stressad, pressad och allmänt missnöjd med jobbet?

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden