sundar_pichai

Så bra är Googles nya vd Sundar Pichai

Nästan allt vad Google gör tenderar att bli världsnyheter – så inget undantag när it-jätten sent på måndagskvällen svensk tid meddelade sin senaste omorganisation: Google uppgår i nya bolaget Alphabet dit vd:n och grundaren Larry Page följer med. Parhästen Sergey Brin blir ordförande i Alphabet och ny vd för Google blir istället Sundar Pichai.

Vem är då denne gänglige, 42-årige indier? Pichai Sundarajan föddes 1972 i delstaten Tamil Nadu. Familjen bodde på två rum, fadern var ingenjör och teknikintresset kom också tidigt till den unge Pichai, som vid tolv års ålder upptäckte sitt fenomenala sifferminne när familjen fick sin första telefon.

Som kapten ledde Pichai sitt cricketlag på high school till seger i delstatsfinalen – ingen liten bedrift med tanke på att Tamil Nadus invånarantal uppgår till 70 miljoner människor. Han utbildade sig på Indian Institute of technology innan han fick ett stipendium till Stanford och är idag gift med ungdomskärleken Anjali som han har två barn tillsammans med.

Kanske har uppväxten under relativt blygsamma förhållanden – enligt Mashable kostade flygbiljetten till Kalifornien motsvarande en årslön för fadern – påverkat Pichais ledarskap. Han sägs vara en högst empatisk person, en chef som stöttar medarbetare även då de är på väg att lämna företaget för nya utmaningar, uppger en före detta Google-anställd i Business Insider. Bra på att rekrytera och bygga team är Pichai också, enligt en av tidningens källor, som även uppger att han ”lyfter fram de bästa personerna – inte de mest opportunistiska.”

En ödmjuk inställning och fokus på kvalitet och resultat snarare än att utmärka sig själv är ett annat karaktärsdrag. Om det vittnar också Mashables reporter som påpekar att nye Google-vd:n knappast är ”världens mest karimatiske scenpersonlighet.”

Men man kommer ingenstans genom att enbart vara snäll. Pichais snabba karriär på Google, där han började som produktchef med Toolbar som ansvarsområde 2004 och gjorde sig ett namn som framför allt mannen bakom Chrome, har enligt Business Insider skrapat en del egon på vägen – personer som kanske inte tyckt om att plötsligt rapportera till någon som nyligen befann sig flera snäpp under dem i hierarkin.

Dock omnämns Pichai som en som kanske inte enbart fokuserat på att skaffa vänner – men framför allt lyckats navigera sig genom företagets politik utan att skaffa sig direkta fiender.

Och som inte minst har förmågan att tolka ledningens – läs: Larry Pages – abstrakta visioner och bryta ner dem till konkreta handlingsplaner. Page, som för övrigt kallat Pichai för en utmärkt ledare, med hänvisning till hans djupgående tekniska expertis, fantastiska öga för produkter och entreprenörsanda.

Självfallet har också erbjudanden dykt upp under kometkarriären. Pichai har i omgångar fått påstötningar från både Twitter och Microsoft, men valt att stanna hos Google där han stigit i graderna i snabb takt. Något som väckt spekulationer om att ett nytt toppjobb hägrat för Picahi, och att utnämningen till ny vd är ett sätt att hålla honom kvar även denna gång.

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

tittlar
Karriär

Är din titel verkligen tillräckligt fin?

En uppgraderad yrkestitel kan ge självförtroendet och karriären en skjuts. Men de allt flottare titlarna har även en baksida.
hinder
Annonssamarbete Chef + Canon

Bli kvitt digitala bromsklossar

Stupa inte på kan-själv-mentalitet och chefens eget ego. Experterna hjälper dig att få flow och lyckas med nästa digitaliseringsprojekt.
robotena
Karriär

Här är framtidens hetaste branscher

Spännande nyheter!
ljuger
Karriär

Det här ljuger flest jobbsökare om i sitt CV

Har du förstärkt dina erfarenheter i ett CV? Då är du inte ensam, visar en ny rapport. 
annag
Karriär

Anna Garvanders resa – från Tsunamin till Tjejzonen

Karriären inom bistånd och ideell sektor har inneburit tuffa möten med fattigdom och kaos. Men maktlös känner hon sig inte, Anna Garvander, nybliven general­sekreterare för Tjejzonen.
toppjobb
Karriär

Här är Sveriges 11 hetaste yrken

Letar du efter nya medarbetare? Då är det hög konkurrens. I alla fall om du är chef i en av branscherna där jobben är fler än den utbildade arbetskraften.

Patrik Karlsson på Ingram Micro har egenskaper som gör honom till den nya tidens startup-chef.
Annonssamarbete Chef + Samhall

Han är den nya tidens startup-chef

En ny typ av ledare behövs – de med förmågan att starta upp människor. ”Självförtroendet är nyckeln”, säger Patrik Karlsson på Ingram Micro. Han är en chef med den viktiga kunskapen om hur man får in personer i arbete och utvecklar dem framåt.
resume
02:11 min
Karriär

7 saker du måste ta bort från ditt CV

Video + Text

Ett CV som nästan har fler sidor än Bibeln. Att inte göra ett relevant urval är ett vanligt misstag många gör.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden