sundar_pichai

Så bra är Googles nya vd Sundar Pichai

Nästan allt vad Google gör tenderar att bli världsnyheter – så inget undantag när it-jätten sent på måndagskvällen svensk tid meddelade sin senaste omorganisation: Google uppgår i nya bolaget Alphabet dit vd:n och grundaren Larry Page följer med. Parhästen Sergey Brin blir ordförande i Alphabet och ny vd för Google blir istället Sundar Pichai.

Vem är då denne gänglige, 42-årige indier? Pichai Sundarajan föddes 1972 i delstaten Tamil Nadu. Familjen bodde på två rum, fadern var ingenjör och teknikintresset kom också tidigt till den unge Pichai, som vid tolv års ålder upptäckte sitt fenomenala sifferminne när familjen fick sin första telefon.

Som kapten ledde Pichai sitt cricketlag på high school till seger i delstatsfinalen – ingen liten bedrift med tanke på att Tamil Nadus invånarantal uppgår till 70 miljoner människor. Han utbildade sig på Indian Institute of technology innan han fick ett stipendium till Stanford och är idag gift med ungdomskärleken Anjali som han har två barn tillsammans med.

Kanske har uppväxten under relativt blygsamma förhållanden – enligt Mashable kostade flygbiljetten till Kalifornien motsvarande en årslön för fadern – påverkat Pichais ledarskap. Han sägs vara en högst empatisk person, en chef som stöttar medarbetare även då de är på väg att lämna företaget för nya utmaningar, uppger en före detta Google-anställd i Business Insider. Bra på att rekrytera och bygga team är Pichai också, enligt en av tidningens källor, som även uppger att han ”lyfter fram de bästa personerna – inte de mest opportunistiska.”

En ödmjuk inställning och fokus på kvalitet och resultat snarare än att utmärka sig själv är ett annat karaktärsdrag. Om det vittnar också Mashables reporter som påpekar att nye Google-vd:n knappast är ”världens mest karimatiske scenpersonlighet.”

Men man kommer ingenstans genom att enbart vara snäll. Pichais snabba karriär på Google, där han började som produktchef med Toolbar som ansvarsområde 2004 och gjorde sig ett namn som framför allt mannen bakom Chrome, har enligt Business Insider skrapat en del egon på vägen – personer som kanske inte tyckt om att plötsligt rapportera till någon som nyligen befann sig flera snäpp under dem i hierarkin.

Dock omnämns Pichai som en som kanske inte enbart fokuserat på att skaffa vänner – men framför allt lyckats navigera sig genom företagets politik utan att skaffa sig direkta fiender.

Och som inte minst har förmågan att tolka ledningens – läs: Larry Pages – abstrakta visioner och bryta ner dem till konkreta handlingsplaner. Page, som för övrigt kallat Pichai för en utmärkt ledare, med hänvisning till hans djupgående tekniska expertis, fantastiska öga för produkter och entreprenörsanda.

Självfallet har också erbjudanden dykt upp under kometkarriären. Pichai har i omgångar fått påstötningar från både Twitter och Microsoft, men valt att stanna hos Google där han stigit i graderna i snabb takt. Något som väckt spekulationer om att ett nytt toppjobb hägrat för Picahi, och att utnämningen till ny vd är ett sätt att hålla honom kvar även denna gång.

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

karriar-9
Karriär

5 saker att fixa till på din Linkedin

Med några enkla knep kan du vässa till din Linkedin-profil och öka dina möjligheter under 2018.

caroline-fjellner-3b
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 nödvändiga frågor att ställa till medarbetare 2018

Ställ de avslöjande frågorna – om och om igen. Och jobba vidare med dem tillsammans. Det är vägen framåt för företag och ledare som vill ha engagerade medarbetare som mår bra och utvecklas. ”Allt fler sätter välmående på agendan”, konstaterar &franklys Caroline Fjellner.
nypa
Karriär

Vecka för vecka: Så lyckas du på nya jobbet

Du är ny på jobbet och vill bevisa vad du går för. Men det är bättre att ta det lugnt i början, enligt experter. Så här ska du agera första veckorna för att lyckas.
experten-2
Experterna

”Har ingen kemi med min chef. Byta jobb?”

Chefen Oskar har en dålig relation med en högre chef. Nu ber han Chefs expert om råd. Är det dags att bryta upp och byta jobb?
inter
Karriär

Gör succé på jobbintervjun – utan att skryta

Du har ett imponerade CV – men sållas ändå bort. Då kan det vara dags att utvärdera hur du agerar på jobbintervjun.

ingela
Karriär

”Jag svor att aldrig arbeta här!”

För 30 år sedan var Ingela Ekebro nyutexaminerad energitekniker som lovat sig själv att aldrig jobba på SCA. I dag leder hon en av Sveriges största industrisatsningar någonsin – på SCA.

MIljöchef Olle Bertilsson, Landstinget Västernorrland
Annonssamarbete Chef + SJ

Saltade räkningar la grunden för miljösuccé

Många blev sura när landstingets politiker beslutade att salta räkningarna för de som väljer flyg eller bil istället för tåg på tjänsteresan. ”Men diskussionerna som uppkom bidrog till förändringen”, berättar miljöchef Olle Bertilsson. Chefer som står kvar, bemöter kritik och tålmodigt förklarar lyckas bäst i omställningar.
framtid-2
Karriär

9 nya jobbtitlar som blir hetast 2018

Ny teknik, miljömedvetenhet och humanitet. Det spås bli extra hett i år – vilket gör att vi kommer få en rad nya jobbtitlar 2018.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden