Hr-chefen: ”Underbemanning riskerar att medarbetare lämnar”

Utmaningarna för hr-cheferna hopar sig enligt en ny undersökning. I topp hittar vi rekrytering, medarbetares välbefinnande och engagemanget på jobbet. ”Det är omöjligt att jobba med förändring och förbättring om man ständigt är underbemannade”, menar Sofia Klinkert, HR-chef på SD Worx i Sverige.

Rekrytering
Publicerad
Porträttbild på Sofia Klinkert, och bild på en person som går ut genom en dörr med en portfölj i handen
Sofia Klinkert

I en ny undersökning bland svenska hr-chefer, som hr- och löneföretaget SD Worx låtit göra, utkristalliseras ett par kritiska utmaningar på våra arbetsplatser.

De fem mest akuta problemen hr-cheferna behöver hantera är: rekrytering och hitta talanger, medarbetarnas välbefinnande, medarbetarupplevelsen och engagemang, personalomsättning och behålla medarbetare, samt konfliktlösning och relationer med anställda.

Vad beror det på att hr-cheferna har just de här utmaningarna?

”De fem största utmaningarna hänger ihop med varandra. Att inte hitta rätt kandidater ger stora konsekvenser för organisationen. Det påverkar befintliga medarbetare som måste fokusera på prioriterade arbetsuppgifter, samtidigt som andra arbetsområden kommer i kläm”, säger Sofia Klinkert, HR-chef på SD Worx i Sverige, till Chef.

”Det blir viktigt att prata internt om vad som skapar hälsa – balans mellan återhämtning, sömn, träning och bra mat.”

Tänka långsiktigt och agera direkt

För hr-cheferna blir det viktigt att stödja cheferna i att tänka långsiktigt och agera direkt på luckorna i organisationen, fortsätter hon.

Porträttbild på Sofia Klinkert
Sofia Klinkert. Foto: Jens Raiterer

”Om man inte hittar rätt kandidater behöver man tänka om kring vilka roller man söker, kanske förändra rollbeskrivningen, se på temporära lösningar och tänka utanför boxen för att fylla vakanserna”, tipsar Sofia Klinkert.

Exempelvis kan det vara en idé att kika på en interimlösning, hyra in en konsult för ett specifikt projekt, delegera om arbetsansvar, eller prioritera bort arbetsuppgifter.

Sofia Klinkert höjer dessutom ett varningens finger.

”Det är omöjligt att jobba med förändring och förbättring om man ständigt är underbemannade, det skapar stress och påverkar hälsan och engagemanget hos medarbetarna. I värsta fall riskerar det att medarbetare lämnar verksamheten”, säger hon.

Topp 5 utmaningar bland svenska hr-chefer 2025

ett gult pappersflygplan som kryssar mellan blå ihopknycklade papper

1. Rekrytering och hitta talanger (32,5 procent).

2. Medarbetarnas välbefinnande (mental, fysisk och emotionell hälsa) (27,3 procent).

3. Medarbetarupplevelsen och engagemang (25,9 procent). 

4. Personalomsättning och behålla medarbetare (24,2 procent).

5. Konfliktlösning och relationer med anställda (21,7 procent).

Osäker omvärld ett orosmoment

Medarbetares hälsa och engagemang kan även påverkas av en osäker omvärld. Det kan exempelvis handla om vad den nya tekniken kan innebära, särskilt inträdet av generativ AI.

”Det är omöjligt att jobba med förändring och förbättring om man ständigt är underbemannade.”

Samtidigt som underbemanningen kan leda till att medarbetare lämnar organisationen, kan turbulensen i världsläget å andra sidan göra att de stannar – fast de inte mår bra.

”Det är troligt att medarbetare väljer att stanna i en position de egentligen inte trivs i, på grund av osäkerheten att hitta andra jobb, där faktorer som arbetslöshet, inflation, krig och en evigt tuffare konkurrens spelar roll”, säger Sofia Klinkert.

Vad kan hr-chefer och andra chefer inom organisationen göra åt det?

”Det blir viktigt att prata internt om vad som skapar hälsa och förebyggande hälsa; balans mellan återhämtning, sömn, träning och bra mat. Att uppmuntra en hälsosam livsstil inom organisationen kan bidra mycket till bättre mental hälsa på arbetsplatsen. Det kan vara enkla förändringar som införande av lunchpromenader, fysiska idrottsaktiviteter som företagslöpning, eller andra friskvårdaktiviteter”, svarar Sofia Klinkert.

Om undersökningen 

Undersökningen ”HR & Payroll Pulse” från hr- och löneföretaget SD Worx genomfördes i februari 2025 i 16 europeiska länder: Belgien, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Kroatien, Nederländerna, Norge, Polen, Rumänien, Serbien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland och Kroatien. Totalt tillfrågades 5 625 arbetsgivare. Av dessa svarade 575 hr-chefer i Sverige. Resultaten ger en representativ bild av arbetsmarknaden i varje land.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.