Toppchefen som gillar att söka jobb: ”Du visar vad du vill”

Dagdrömmeri som strategi. Malmös stadsbibliotekarie Åsa Sandström tar fantasin till hjälp för att få saker att hända, i karriären och på jobbet. ”Fantisera, realisera eller delegera”, säger hon.

Karriär
Publicerad
Åsa Sandström. Porträttfoto: Urzula Striner

Åsa Sandström blev inte headhuntad till tjänsten som stadsbibliotekarie i Malmö.

Bra, anser hon om det.

”Jag tycker om att söka jobb. Om jag sedan får jobbet, är det ett kvitto på att jag och arbetsgivaren stämt av med varandra, tagit varandra i hand på att jag med mina förtjänster och tillkortakommanden i konkurrens med andra befunnits vara allra bäst lämpad”, säger Åsa Sandström som landade på stadsbibliotekariestolen i höstas.

”Det skapar en säkerhet – när jag vid andra tillfällen mer glidit in i jobb har tvivlet varit större”, tillägger hon.

”Att få förvalta och förädla en sådan sympatisk verksamhet är en ynnest och en lyx, som gör varje arbetsdag meningsfull.”

Ansvaret som följer är Åsa Sandström ödmjuk och lycklig inför.

Humanismens högborg, en bastion för demokratin, ett älskat ymnighetshorn av all världens berättelser – så beskriver hon sin arbetsplats.

”Att få förvalta och förädla en sådan sympatisk verksamhet är en ynnest och en lyx, som gör varje arbetsdag meningsfull.”

Samtidigt som biblioteken hyllas i högtidstalen, lever de farligt på många håll.

En granskning som tidningen Vi gjorde 2022 visar att 435 bibliotek lagts ner i Sverige sedan 1998, och att i snitt 1 800 böcker kastats, makulerats eller sålts – varje dag i två decennier.

Malmö kallar sig emellertid Sveriges mest profilerade folkbiblioteksstad, och i stadens biblioteksplan står att Malmöborna helst inte ska ha mer än 1 500 meter till närmaste bibliotek.

”Med den närheten, har du också nära till dina medborgerliga rättigheter”, säger Åsa Sandström.

Åsa Sandström – karriären i korthet

Åsa Sandström. Foto: Urzula Striner

1991: Sommarjobb på Konsum i Umeå och ansvarig för lösgodiset eftersom hon var yngst. Inför påfyllningarna av de olika smakerna förmanade butikschefen: ”Tänk på att inte alla är som du.” Ett råd hon bär med sig sedan dess.

1994: Studier i kulturvetenskap vid Umeå universitet, med ett starkt engagemang i studentföreningslivet vid sidan av. Kanske de roligaste åren i livet, trots att egentlig plan för studierna saknades – eller kanske just därför.

2001: Malmö! Nära till Europa och världen, och förvånansvärt lätt att hitta bostad. Kan det bli bättre? Första ”riktiga” jobbet som administratör på kommunen var dock ingen höjdare.

2005: Producent, Teater 23, en fri teatergrupp i Malmö. ”Mycket ekonomi och personalfrågor. Jag lärde mig att jobba mot en supertydlig deadline: Datum X är det premiär!”

2008: Producent, Regionteatern Blekinge Kronoberg.

2011: Enhetschef Malmö stadsbibliotek, barn- och ungdomsverksamheten.

2016: Chef/ombudsman, ABF i Malmö.”Flyktingkrisen 2015 var den utlösande faktorn till att jag sökte mig till ABF, jag såg en kraft i civilsamhällets organisationer som jag blev imponerad av.”

2023: Stadsbibliotekarie, Malmö. ”Den rikedom som finns på biblioteken är fantastisk. Här finns alla berättelser, och det är dessutom så självklart för många människor att vi ska ha bibliotek. Det gör mig väldigt glad och konstant ödmjuk inför uppdraget.”

Hennes bakgrund? Åsa Sandström växte upp i Umeå. Mamma var textillärare och sedermera studierektor, pappa drev sågverk och jobbade med turism.

Ett kärt tillhåll för den unga Åsa var Norrlands dragonregementes gamla stall i centrala stan; hästar och ridning kom i hög grad att prägla hennes barndom.

”Att stalltjejer ofta blir chefer läser man om ibland, det sägs bero på att vi tidigt lär oss att ta ansvar. Sambandet kan kanske också bero på att ridning är tillräckligt dyrt för att det inte ska vara helt jämlikt”, säger hon och fortsätter:

”För mig handlade ridningen mycket om frihet, att vara med kompisar utan vuxna som reglerade tillvaron. Samtidigt som jag i stallet också lärde mig att hålla det jag lovat, absolut.”

Åsa Sandström hade ingen särskild plan när hon pluggade humaniora på Umeå universitet, men väldigt kul.

En avslappnad inställning som även den nog hade åtskilligt att göra med hennes relativt privilegierade bakgrund, säger hon.

”Ja, jag hade det självförtroendet hemifrån, en tilltro till systemet och att det säkert skulle ordna sig. Jag funderade ju inte alls på var det fanns jobb och att jag en dag skulle försörja en familj, utan gick mycket på lust.”

”Fantisera, realisera eller delegera. Med dagdrömmeri går det att komma långt.”

Att hon med en färsk fil mag i kulturadministration på fickan styrde kosan mot just Malmö för nu 25 år sedan, berodde på att staden kändes mer spännande än alternativen Stockholm och Göteborg.

”För mig som kommer från norra Sverige var Malmö porten till resten av Europa. Här börjar resten av världen – en känsla som jag fortfarande har kvar.”

Med åren har hon ändå utvecklat en strategi när hon ställs inför mer eller mindre svåra val, i karriären och i jobbet som ledare:

”Fantisera, realisera eller delegera. Med dagdrömmeri går det att komma långt. Det gäller att liksom öppna sinnena, tillåta sig att tänka stort och fritt. Sedan gäller det att konkretisera idéerna, eller låta någon annan göra det.”

Hur ser du på framtiden?

”Jag menar att idén om bibliotek ligger helt rätt i tiden, för gemensamt utnyttjande av resurser, den kulturdrivna stadsutvecklingen och som icke-kommersiell mötesplats för alla. Samtidigt används biblioteken allt mer som slagträ i en politiserad kulturkrigskontext, som i den uppskruvade debatten om sagostunder med dragartister. Det är lite oroande”, säger Åsa Sandström.

Åsa Sandströms 3 bästa karriärtips

  1. Sök jobb. ”Du visar vad du vill, och om du sedan får jobbet är det ett kvitto på att du är den allra bäst lämpade.”
  2. Det kan alltid bli värre. ”Tänker man så när det är kasst, inser man lätt att det trots allt inte är så farligt.”
  3. Be om hjälp. ”Det måste man tillåta sig som chef. Sänk garden, utgå inte från att du är den smartaste i rummet.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.