Chef mellan olika kulturer: ”Gjorde alla nybörjarmisstag”

Att överträffa förväntningar och göra något meningsfullt motiverar Lars Petersson, som gör internationell vd-karriär.

Karriär
Publicerad
Lars Petersson, vd och koncernchef Velux.

Nybliven produktionschef, 25 år gammal och med ansvar för ett 80-tal medarbetare från alla Europas hörn.

Dessutom var all jobbkommunikation på franska.

”Jag gjorde nog alla nybörjarmisstag man kan göra”, säger Lars Petersson om sitt första chefsjobb då i mitten av 90-talet, på ett tech-företag i Schweiz.

Att chefen omöjligen kan vara alla människor till lags är en lärdom han burit med sig sedan dess. Samt att en god portion vanlig, hederlig hygglighet är en framgångsfaktor.

Så har det varit i Lars Peterssons mångåriga ledarkarriär i Sverige och utomlands:

”Ja, jag har många gånger fått frågan ’hur fick du honom eller henne att åstadkomma det här?’. Mitt svar är att jag frågade snällt – det räcker faktiskt i 80 procent av fallen”, säger Lars Petersson.

Sedan ungefär ett år är han baserad i Köpenhamn och vd och koncernchef för takfönstertillverkaren Velux med 12 000 anställda och verksamhet i 35 länder. 

KARRIÄREN I KORTHET

1980-tal: Expedit i en hobbyaffär. ”Insåg att jag faktiskt kan sälja, något som ingen i min omgivning sysslade med.” 

1993: Färsk civilingenjörsexamen på fickan, och jobb som inköpare hos en underleverantör till Ikea i skånska Osby.

1994: Produktionschef på tech-företaget Sokymat i Schweiz. ”Att bli chef var ett stort steg för mig. Var nog lite för snäll i början, innan jag hittade min linje.”

1998: Projektledare och sedermera chef för Flextronics verksamhet med 1 200 anställda i södra Sverige. ”En turbulent tid som sammanföll med millenniekrisen. En omstrukturering var nödvändig men det var jobbigt att säga upp kolleger.”

2004: Platschef Tarkett, Ronneby och därefter vidare till mer övergripande ledarskapsroller inom företaget.

2011: Projektdirektör, Tarketts huvudkontor i Paris: Förvärv, strategier, implementering av förbättringsprogram för hela verksamheten. ”Jag jobbade mycket med motivation och att sälja in förändringar.”

2015: Vice vd och sedermera vd och koncernchef för globala färg- och beläggningsföretaget Hempel (Danmark).

2022: Vd och koncernchef för takfönstertillverkaren Velux. ”Det vi i grunden gör, är att släppa in mer ljus och luft i människors bostäder och liv. Roligast med jobbet är att tillsammans med andra hitta bra lösningar för det.”

Han växte upp i Halmstad. Mamma sjuksköterska, pappa ingenjör på Skanska.

Faderns berättelser från Leningrad, Bagdad och andra exotiska ställen dit jobbet fört honom väckte Lars Peterssons lust att själv se sig om i världen.

Som ung ryckte han in bakom disken i en hobbyaffär, fick smak för säljandet och insåg att han hade talang. Affärer, möten med människor och andra kulturer kom att bli hans melodi. 

Ambitionsnivån var hög. Lars Petersson toppade Chalmers-studierna i industriell ekonomi med franska på universitetet och handelsstudier i Lausanne.

Planerna på en internationell karriär krockade emellertid till en början med 90-talets djupa finanskris och påföljande skrala arbetsmarknad.

Lars Petersson hamnade i Osby.

”Var en del av lösningen för din chef eller kund. Undvik att själv vara en del av problemet.”

”Jobbet gick bra och jag trivdes som inköpare hos en underleverantör till Ikea. Men Osby var ändå inte riktigt för mig”, säger Lars Petersson som efter att ha snackat business på en fest – ”typiskt mig” – kom att erbjudas sitt första utlandsjobb i Schweiz, inte minst tack vare just franskan.

Språkkunskaperna kom även väl till pass på golvföretaget Tarkett när han befordrades till huvudkontoret i Paris, där han jobbade med förbättringsprogram direkt underställd vd:n.

Lars Petersson, vd och koncernchef Velux.

Vad kan svenska chefer lära av franskt ledarskap?

”I Frankrike är det okej att ifrågasätta, ha skilda meningar och vända och vrida på det mesta, och den diskussionslystnaden gillar jag. Man tvekar inte inför en djupanalys. Vilket ibland förvisso kan vara fel, om det får enklare processer att stanna av. Men inför strategier och förvärv menar jag ändå att det franska bejakandet av intellektuell analys till största delen är av godo”, säger Lars Petersson.

När han 2015 rekryterades till en chefstjänst i Danmark framstod flytten dit som okomplicerad ur ett kulturellt perspektiv.

Sverige och Danmark är ju till det yttre så påfallande lika, två protestantiskt och socialdemokratiskt präglade kungadömen som länderna är.

Samtidigt märker han inte minst som chef att skillnaderna är större än vad man kan tro.

”Ja, och det tycker jag bara är kul. Generellt är konflikträdslan mindre i Danmark, och ledarskapet något mer hierarkiskt – men inte på långa vägar lika hierarkiskt som i Frankrike”, säger Lars Petersson.

Hur ser du på framtiden?

”För företagets del fantastisk, då det behövs fler bostäder och smarta lösningar för dem. Byggnader står för mer än en tredjedel av världens koldioxidutsläpp och på Velux fokuserar vi på att vara en del av lösningen på det”, svarar säger Lars Petersson, och tillägger:

”För egen del vill jag någon gång i framtiden göra något annat än att vara vd och koncernchef, jag ägnar redan en del tid åt styrelsearbete och undervisning på handelshögskolan här i Köpenhamn. Innan jag tar det steget fullt ut, ska jag göra allt för att tillsammans med mina kolleger ta företaget till nästa nivå.”

Lars Peterssons 3 karriärtips 

  1. Var en del av lösningen för din chef eller kund. Undvik att själv vara en del av problemet.
  2. Var öppen för nya möjligheter och våga ta chansen. Även om det kan verka lite riskabelt. Du lär dig alltid någonting.
  3. Sök meningsfulla uppdrag. Hitta något du brinner för och tycker är kul. Och där du gillar människorna du arbetar med.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden