”Ska man bli chef ska man bli det av rätt anledning”
Hon tog sig ut ur sin bekvämlighetszon och har sedan dess axlat den ena ledarrollen efter den andra. Idag är Lisa Vedin mitt i industrin med ansvar för omkring tusen personer på Afry.
Processindustri. Smaka på ordet. Stora, automatiserade anläggningar där råvaror omvandlas dygnet runt, som stålverk, massafabriker och kemiindustrier. Lisa Vedin älskar det.
”Inom processindustrin finns alla typer av möjligheter, risker och komplexitet, och alla möjligheter att lära och utvecklas”, säger Lisa Vedin, affärsområdeschef för den svenska processindustridivisionen i internationella teknikkonsultföretaget Afry (tidigare ÅF).
Efter att ha varit ledare i vad som brukar kallas ”basindustrin” i över 20 år, kan Lisa Vedin konstatera att hennes bransch blir hetare för varje år som går.
I dag är processindustrin ledande inom den gröna omställning som ska rädda planeten och pressa ner koldioxidutsläppen radikalt.
Afry är involverat i mängder av projekt som syftar till snålare användning av resurser och nya fossilfria alternativ, berättar Lisa Vedin, som är miljöingenjör i botten och alltid haft naturens bästa som ledstjärna och intresse.
Ledarskapet ser hon som en positiv kraft, en möjlighet att påverka industri- och därmed samhällsutvecklingen i rätt — det vill säga grönare — riktning.
karriären i korthet
1990-tal: Kul att måla tavlor – men också en business. Den konstnärligt intresserade trettonåringen far runt på marknader med mormor och säljer egna alster. ”Kanske föddes affärsintresset här?”
2001: Nyexaminerad miljöingenjör och jobb på globala kemijätten Akzo Nobel hemma i Övik. Kan det bli bättre? Ja, faktiskt – det som började med en projektanställning blir till en hel chefskarriär.
2009: En expedition till Sydpolen, en äventyrlig resa på stormigt hav – det internationella ledarskapsprogrammet inom Akzo Nobel var och förblir en av Lisa Vedins största upplevelser i livet. ”Jag kom tillbaka starkare.”
2012: Produktionschef, Akzo Nobel.
2015: Något nytt måste hända – men vad? Efter många år på samma arbetsplats är det dags för en förändring. Lisa Vedin väljer att sluta som chef …
2016: … och sadla om till managementkonsult hos nya arbetsgivaren ÅF, sedermera Afry.
2019: Regionchef på Afry med ansvar för en affärsenhet i norra Sverige som jobbar mot processindustrin. Lisa Vedin har successivt fått allt tyngre chefsposter i en bransch som är drivande inom den gröna omställningen.
2021: Affärsområdeschef för Afrys svenska verksamhet inom processindustridivisionen, med ansvar för omkring 1 000 medarbetare.
”Ska man bli chef eller ledare, så ska man bli det av rätt anledning. Det måste finnas ett genuint engagemang bakom, en vilja att ta ansvar för uppdraget. Att i första hand jaga titlar och status, nej det blir inte lyckosamt i längden, enligt min erfarenhet. Själv har jag svårt för att inte engagera mig”, säger Lisa Vedin.
Med Örnsköldsvik som bas ansvarar hon för omkring tusen medarbetare utspridda på 45 platser i Sverige, från Malmö till Kiruna.
Kontoret har utsikt mot havet och den Höga kusten-natur som präglat henne sedan barnsben. Det är också här hon alltid velat verka och bo.
44-åriga Lisa Vedin växte upp i Docksta några mil utanför stan och var som flicka ganska blyg och försiktig, berättar hon. Det är ett personlighetsdrag som inte alltid förknippas med ledarskap.
”Men jag har alltid haft inställningen att jag måste ut ur min bekvämlighetszon, och jag har lärt mig oerhört mycket av att våga. Med tiden har jag insett att jag är bra på att leda och utveckla människor och verksamheter. Samtidigt har ledarrollen inneburit att jag vuxit även för egen del”, säger Lisa Vedin.
Under sin tid på kemijätten Akzo Nobel tog hon – efter viss vånda – chansen att delta i det globala hållbarhets- och ledarskapsprogrammet ”Leadership on the edge”.
Då ingick en fartygsexpedition till Sydpolen som blev en av hennes livs upplevelser. Den brutala sjögången med 18 meter höga vågor under den stormiga återfärden till Argentina glömmer hon aldrig.
”Men jag klarade det, och kom tillbaka starkare”, säger Lisa Vedin, som jämför äventyret med de olika ledarskapsroller hon successivt lärt sig att behärska.
Under sina 14 år på Akzo Nobel klättrade hon från projektanställd miljöingenjör till posten som produktionschef, och genom sina olika roller lärde hon sig den industriella verksamheten väl.
”Att i första hand jaga titlar och status, nej det blir inte lyckosamt i längden.”
Till slut insåg hon dock att hon behövde förändring och valde att kliva av sitt chefsuppdrag, och sadla om till managementkonsult. Titlar och prestige är som sagt inte det viktigaste.
”Jag trivdes jättebra som konsult, en helt ny upplevelse”, säger Lisa Vedin.
Som konsult jobbade hon på storföretag som Scania samt pappers- och träindustrier längs Norrlandskusten. Det var också som konsult hon fick anställning hos sin nuvarande arbetsgivare, blev teamledare och fick ånyo allt tyngre chefsuppdrag.
Med Lisa Vedins nuvarande roll följer ett betydande ansvar, för allt från verksamhetsledning till resultat och personal. Med ansvaret kommer också många resor till olika arbetsställen och kunder runt om i landet.
Tvekade du någonsin att ta jobbet?
”Jag tänkte några varv, det ska jag ärligt säga. Min dåvarande chef var övertygad om att jag var rätt person, men jag ville också övertyga mig själv. ’Hur kommer jag att funka i en global ledningsgrupp?’ – det var sådana tankar som snurrade. Men jag landade ändå i att – det är klart att jag måste testa! Och jag har inte ångrat mig.”
Hur ser du på framtiden?
”Jag är ingen förvaltare. Men så länge jag lär mig något nytt, känner att jag kan bidra i min roll och trivs med företaget, dess värderingar och mitt team, har jag för avsikt att stanna”, säger Lisa Vedin.
Lisa Vedins 3 karriärtips
- Våga. ”Var inte rädd för att misslyckas. Och om du misslyckas, lär du dig något av det också.”
- Bli chef av rätt orsak. ”Ska man lyckas som ledare måste man genuint vilja ta ansvar.”
- Slopa prestigen. ”Att drivas av titlar och status blir inte lyckosamt i längden.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.