Stor kartläggning: Chefer dricker mest

En relativt stor andel av cheferna har symptom på alkoholberoende, enligt en ny stor undersökning på uppdrag av Systembolaget och som nu presenteras tillsammans med Ledarna, Sveriges chefsorganisation. ”Det är allvarligt om chefers drickande är ett sätt att koppla av från stress”, säger Andreas Miller, förbundsordförande i Ledarna.

Hälsa
Publicerad
T.v.: Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.

Chefer dricker mest, konstaterar Systembolaget i sin nya kartläggning ”Yrke och alkohol”.

”Det är iögonfallande att chefer, särskilt verkställande direktörer, ligger högt på flera indikatorer”, säger Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN som genomfört undersökningen på uppdrag av Systembolaget.

26 standardglas i månaden ligger vd:arnas snittkonsumtion på och nästan sex av tio intensivkonsumerar alkohol (dricker mycket vid ett och samma tillfälle) minst en gång i månaden.

Både kvinnor och män i denna grupp uppgav den högsta månatliga konsumtionen med 14 respektive 21 så kallade standardglas.

”Det är allvarligt om chefers drickande är ett sätt att koppla av från stress.”

Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna

En relativt stor andel av cheferna har också symptom på alkoholberoende, men alkoholproblemen är mest utbredda bland restaurangpersonal, ”revisorer, finansanalytiker och fondförvaltare med flera” och butikspersonal.

Undersökningen är ett led i den folkhälsosatsning på temat alkohol och arbetsliv som Systembolaget gör och nu presenterar tillsammans med Ledarna, Sveriges chefsorganisation. 

”Det är allvarligt om chefers drickande är ett sätt att koppla av från stress. Det visar på vikten av att verka för hållbara chefsuppdrag med tid för återhämtning och reflektion. Vi vet från våra studier att närmare en tredjedel av våra medlemmar inte tycker sig ha den tiden”, säger Andreas Miller, förbundsordförande i Ledarna.

CAN-rapporten ”Yrke och alkohol – alkoholvanor i olika yrkesgrupper” bygger på data från totalt 8 192 yrkesverksamma personer som deltagit i den stora befolkningsundersökningen ”Vanor och konsekvenser” åren 2017 och 2021. 

Den visar att utöver cheferna ligger yrkesgruppen ”Snickare, murare och anläggningsarbetare” högt med ett genomsnitt på drygt 24 glas per månad och närmare hälften intensivkonsumerar.

”Det är iögonfallande att chefer, särskilt verkställande direktörer, ligger högt på flera indikatorer.”

Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN

Lägst konsumtion rapporterar personer som är verksamma inom vården och skolan.

En tidigare svensk studie på tre miljoner yrkesverksamma personer från 2022 visade att den som upplever att de har låg grad av kontroll och inflytande på sitt jobb löper högre risk för alkoholrelaterad sjuklighet.

– Att arbeta medvetet och förebyggande på arbetsplatsen kan betyda mycket, och här har cheferna en central roll, säger Ann Carlsson Meyer, vd på Systembolaget.

socialstyrelsens gränser för riskbruk:

  • 10 standardglas eller mer per vecka (i genomsnittlig konsumtion)
    eller
  • 4 standardglas eller mer minst en gång i månaden (så kallad intensivkonsumtion, det vill säga mängden alkohol vid ett och samma tillfälle)

Ett standardglas innehåller 12 gram alkohol och motsvarar exempelvis 50 centiliter folköl, 33 centiliter starköl, 10-15 centiliter vin och 4 centiliter sprit.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.