Sommarpratare 2023 – vi listar årets alla chefer och ledare

Sommar, sommar, sommar… Nu har årets sommarpratare presenterats. Vi har plockat russinen ur kakan – och listar årets mest spännande chefer och ledare som tar plats i etern.

Karriär
Publicerad
Annie Lööf, Harald Mix, Fatemeh Kavari. Foto: Mattias Ahlm

Vad är väl ett säkrare sommartecken än sommarpratarna i radions P1? Nu har de äntligen presenterats.

Inleder och avslutar gör två meriterade politiker; Annie Lööf respektive Finlands president Sauli Niinistö. Däremellan finns det ytterligare ett gediget gäng chefs- och ledarskapsprofiler att njuta av i hängmattan.

Här kommer Chefs urval av spännande röster att lyssna på i sommar.

JUNI

24 juni, Annie Lööf, före detta partiledare, jurist
Annie Lööf har sexton års erfarenhet av den nationella politiken, varav elva år som partiledare för Centerpartiet. I februari 2023 avgick hon. ”Mitt Sommar utspelar sig under en period då jag som partiledare och människa var maktlös.”

28 juni, Jessie Sommarström, kock, Årets kock 2022
Kocken om resan från ett barnhem i Indien till vinst i Årets kock, som den första kvinnan på 34 år att få medaljen. Nu använder hon sin plattform för att snabba på den gröna omställningen.

JULI

7 juli, Charlotte von Essen, chef för Säkerhetspolisen
Säpochefen om spioner och terrorister – och att stoppa allvarliga brott innan de begås. Som säkerhetspolischef sedan två år leder hon organisationen Säpo med omkring 1 400 medarbetare.

10 juli, Henrik von Eckermann, hoppryttare
På mindre än två år har Henrik von Eckermann tagit OS-guld i lag, VM-guld både individuellt och i lag och vunnit prestigefyllda Top 10-finalen. När han och hästen King Edward vann årets världscupfinal – som första svenska ekipage någonsin – skrevs ridsporthistoria.

12 juli, Eva Armini, Lyssnarnas Sommarvärd, entreprenör
Lyssnarnas Sommarvärd om att bli bortadopterad och söka svar på frågan varför. Eva Armini blev i vuxen ålder ett namn inom skolvärlden då hon startade en av de första friskolorna på Gotland.

14 juli, Maja Nilsson Lindelöf, influencer, entreprenör, designer
Som entreprenör driver Maja Nilsson Lindelöf sitt eget klädmärke från England, där hon bor tillsammans med sina två söner och sin man Victor Nilsson Lindelöf som spelar fotboll i Manchester United.

19 juli, Lise Tamm, åklagare Internationella brottsmålsdomstolen i Haag
När hon var chefsåklagare väckte Lise Tamm debatt genom att beskriva Rinkeby ”nästan som en krigszon”. I dag vill hon att vi slutar skylla det svenska gängvåldet på fattigdom och narkotika.

24 juli, Harald Mix, entreprenör, riskkapitalist
Han är initiativtagare och medgrundare till batteriföretaget Northvolt och ordförande för H2 Green Steel, som bygger en fabrik för fossilfritt stål i Boden. Som vd för riskkapitalfonden Altor och medgrundare till investmentbolaget Vargas vill Harald Mix bygga en ny grön miljardindustri. Finansmannen ska prata om företagens roll i klimatkrisen och tekniken som inger hopp.

26 juli, Judith Gough, diplomat, Storbritanniens ambassadör
Storbritanniens ambassadör i Sverige har arbetat vid det brittiska utrikesdepartementet och beskriver sig själv som den mest osannolika diplomaten. Judith Gough ska prata om sitt möte med Volodymyr Zelenskyj i Ukraina och om att vara gay som ambassadör.

28 juli, Fatemeh Khavari, människorättsaktivist
Fatemeh Khavari blev ansiktet utåt för organisationen Ung i Sverige, som sittstrejkade mot utvisningar av unga afghaner. Hon tilldelades ”Martin Luther King-priset” för sin icke-våldskamp mot utvisningar. Hennes engagemang i flyktingfrågan är lika starkt i dag vilket gett henne pris som Årets revanschist.

AUGUSTI

1 augusti, Max Tegmark, forskare inom AI och fysik
Professor vid Massachusetts Institute of technology, MIT. Han leder organisationen Future of life institute, som vill minska riskerna med artificiell intelligens, och ska just prata om risker och möjligheter med den snabba utvecklingen inom AI.

7 augusti, Patrick Söderlund, spelentreprenör, spelutvecklare
Han sålde kakor och piratkopierade filmer för att finansiera livet som gamer, och som 13-åring började han göra egna spel. Som vd för Dice följde Patrick Söderlund med när företaget köptes upp av Electronic Arts (EA). Nu är han vd för spelutvecklaren Embark Studios. Och han ställer sig frågan: ”Förtjänar jag det här?”

8 augusti, Asabea Britton, barnmorska, influencer
Folkbildaren Asabea Britton har skapat en plattform för gravida och föräldrar på sociala medier, och kan numera titulera sig både som barnmorska och influencer. Tillsammans med sin syster driver Asabea Britton podden ”Okrystat”, samt skrivit förlossningsförberedande boken ”Föda: En handbok i mentala fysiska förberedelser”.

18 augusti, Mattias Andersson, dramatiker, regissör, Dramatenchef
Dramatenchefen om makt och svaghet, konst och verklighet. I sitt arbete som chef och konstnärlig ledare på Dramaten utforskar Mattias Andersson ständigt teaterns gränser, med visionen att fånga upp stämningar och känslolägen innan andra har hunnit sätta ord på dem.

20 augusti, Sauli Niinistö, Finlands president
Sauli Niinistö är Finlands 12:e president. Han valdes in 2012 och omvaldes för ytterligare en sexårsperiod 2018. Nu närmar han sig slutet av sin ämbetsperiod. I Sommar i P1 ska han prata om den förändrade omvärlden, Nato och vår gemensamma säkerhet.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden