Redan dålig arbetsmiljö blev sämre under pandemin

Ny studie Hur upplevde du arbetsmiljön under pandemin? Professorn Gunnar Aronsson delar med sig av insikter från den internationella kunskapsöversikt som Myndigheten för arbetsmiljö gjort.

Arbetsmiljö
Publicerad

Pandemin blev en vägdelare för arbetsmiljö, hälsa, balans i livet och produktivitet vid distansarbete, det skriver Du & Jobbet. 

”De som hade det bra fick det bättre, de som haft det dåligt fick det sämre”, säger Gunnar Aronsson, professor emeritus vid Stockholms universitet som är ansvarig för den internationella kunskapsöversikt som Myndigheten för arbetsmiljökunskap, MYNAK, gjort.  

Det handlar framför allt om förmågan till självbestämmande och att hantera digitala verktyg, som står och faller med rätt förutsättningar och kompetens.  

Internationellt sett har de svenska medarbetarna klarat balansen mellan arbete och fritid bättre eftersom barnomsorg och skola hållits öppen i högre grad i Sverige. Men ensamstående med barn, som har försökt jobba hemifrån, har haft svårt att få ihop det och många är fullständigt utmattade efter ett år av hemmajobbande.  

Cheferna har varit oroliga för att de ständigt varit uppkopplade i möten och därför haft svårt att ha kontakt med medarbetarna på ett mer personligt plan.  

De flesta studier i översikten pekar på att effektiviteten ökade i och med distansarbetet. En anledning är helt enkelt att man arbetade fler timmar. Men de som hade brist på arbetsuppgifter och sämre resurser i hemmet tyckte tvärtemot att den minskade.  

Forskarna pekar också på att distansarbete skiljer sig från andra arbetsmiljöfrågor genom att det inte bara påverkar individens arbetsliv utan också privatlivet. 

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden