Lista: 20 populäraste jobben i Sverige

Vilka jobbtitlar har ökat mest i efterfrågan? Och vad säger det om framtidens arbetsmarknad? Här är LinkedIns lista över de mest populära jobben under 2023.

Karriär
Publicerad

I dagarna har LinkedIn presenterat sin lista på de 20 jobbtitlarna i Sverige som ökat mest i efterfrågan de senaste fem åren.

Vad säger det om chefsjobben? Här finns bland annat titlar som produktchef, leveranschef och teknisk chef. Men även många fler positioner där du som chef kan briljera.

Oavsett om du är sugen på att byta jobb eller bransch – eller är fullt nöjd med din nuvarande tjänst – ger listan en fingervisning om vilka egenskaper och kompetenser som är viktiga på framtidens arbetsmarknad.

20 mest efterfrågade jobbtitlarna i Sverige

1. Anti-Money Laundering Analyst

Verksamhetsområde: AML Analysts arbetar ofta på banker, där de analyserar kunders beteende relaterade till transaktioner för att motverka ekonomisk brottslighet. 

Vanligaste kompetenserna: Antipenningtvätt, KYC-verifiering, bank.

2. Säljutveckling

Verksamhetsområde: Säljutveckling spelar en avgörande roll i ett företags tillväxt genom att generera nya kunder genom att identifiera deras behov och smärtpunkter inom företagets utbud. 

Vanligaste kompetenserna: Business-to-Business (B2B), Cold Calling, Software as a Service (SaaS). 

3. Growth Specialist

Verksamhetsområde: Growth Specialist är ett praktiskt yrke, som hjälper startups att sätta kunder först genom beslut som är databaserade. Detta involverar bland annat kundutbildning och projektledning, och kräver ett strategiskt tankesätt. 

Vanligaste kompetenserna: Growth Hacking, tillväxtstrategier, digital marknadsföring.  

4. Data Engineers

Verksamhetsområde: Data Engineers är IT-anställda som tillhandahåller data för analytisk eller operativ användning på ett lättillgängligt sätt. Ju större företaget de arbetar på är, desto mer komplex kommer den nödvändiga datan att vara. 

Vanligaste kompetenserna: Data Engineering, Extract, Transform, Load (ETL), Scala. 

5. Cloud Engineers

Verksamhetsområde: Cloud Engineers bygger, underhåller och felsöker ett företags molninfrastruktur. Det är en IT-roll som kan vara allmän eller mer nische, beroende på vad företagets behov är. 

Vanligaste kompetenserna: Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, DevOps. 

6. Business Development Representative

Verksamhetsområde: En Business Development Representative skapar nya affärsmöjligheter genom att strategiskt identifiera potentiella kunder för ett företag eller en organisation. 

Vanligaste kompetenserna: Lead Generering, försäljning, affärsutveckling. 

7. Skatteexpert

Verksamhetsområde: Skatteexperter är ansvariga för att erhålla information om inkomster och utgifter för kunder och företag, för att se till att de följer relevanta lagar och förordningar. Med sin expertis kan de garantera att kunder och arbetsgivare betalar rätt summa skatt. 

Vanligaste kompetenserna: Skatt, bolagsskatt, skatteredovisning. 

8. Cyber Security Consultants

Verksamhetsområde: Cyber Security Consultants fokuserar på att skydda ett företags nätverk och datorsystem mot hot genom att utvärdera säkerhetsfrågor, bedöma risker och sätta lösningar på plats.

Vanligaste kompetenserna: Cybersäkerhet, informationssäkerhet, penetrationstestande. 

9. Customer Success Managers

Verksamhetsområde: Customer Success Managers är en kunds strategiska partner under en köpsprocess, och är ansvarig för att ge dem en positiv upplevelse. De bygger långsiktiga kundrelationer genom support och hjälper säljteam med merförsäljningar. 

Vanligaste kompetenserna: Software as a Service (SaaS), Customer Relationship Management (CRM), kundengagemang. 

10. Marketing Automation Specialist

Verksamhetsområde: En Marketing Automation Specialist är ansvarig för processer inom marknadsföring, med fokus på automatisk kommunikation via e-post, sociala medier, SMS och online. 

Vanligaste kompetenserna: Marketing Automation, Google Analytics, Pardot. 

11. Program Managers

Verksamhetsområde: Det är Program Managers som koordinerar ett företags aktiviteter relaterade till teambuilding, och implementerar även programpolicyer. 

Vanligaste kompetenserna: Program Management, Change Management, Agile Methodologies. 

12. Lösningstekniker

Verksamhetsområde: Lösningstekniker använder sig av teknisk kunskap för att sälja lösningar för programvara till kunder. 

Vanligaste kompetenserna: Förhandsförsäljning, DevOps, Solution Selling. 

13. Produktchef (CPO)

Verksamhetsområde: En CPO är ansvarig för den strategiska riktningen för en produkt, och är involverad hela vägen från vision fram tills produkten släpps på marknaden. 

Vanligaste kompetenserna: Produkthantering, produktutveckling, produktstrategi.

14. Chief Commercial Officer (CCO)

Verksamhetsområde: Som chef på högsta nivå är en CCO ansvarig för att utveckla, skapa och godkänna ett företags kommersiella strategi och utveckling.

Vanligaste kompetenserna: Sales Management, affärsstrategi, marknadsföringsstrategi.

15. Leveranschef

Verksamhetsområde: Det är leveranschefer som är ansvariga för hur team presterar inom ett företag, och ser till att de är motiverade och samarbetar bra tillsammans. 

Vanligaste kompetenserna: Change Management, it-strategi, it-management. 

16. Account Executive 

Verksamhetsområde: En Account Executive spelar en viktig roll i att bygga och bibehålla relationer mellan en organisation och deras kunder. Deras arbetsuppgifter kan inkludera att presentera kampanjer och kostnadsberäkningar för kunder. 

Vanligaste kompetenserna: Sales Processes, Solution Selling, försäljning. 

17. Dataanalytiker

Verksamhetsområde: En dataanalytiker omvandlar siffror och data till information som kan användas för att lösa ett företags affärsproblem. 

Vanligaste kompetenserna: SQL, Data Visualization, Python. 

18. Teknisk chef

Verksamhetsområde: En teknisk chef leder ett eller flera ingenjörsteam, och utvecklar och övervakar projekten de arbetar med. 

Vanligaste kompetenserna: Produktutveckling, Engineering, Agile Methodologies. 

19. DevOps Engineer

Verksamhetsområde: En DevOps Engineer jobbar med att utveckla mjukvara för digitala tjänster, som är anpassade efter kundens behov. 

Vanligaste kompetenserna: DevOps, Kubernetes, Ansible. 

20. Hållbarhetskonsulter

Verksamhetsområde: Hållbarhetskonsulter hjälper företag att vara mer miljömedvetna genom analyser och problemlösning. 

Vanligaste kompetenserna: Sustainability Consulting, Sustainable Development, Environmental Management Systems.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden