Så sticker du ut på LinkedIn – expertens bästa råd  

Varannan svensk missar potentialen med LinkedIn enligt en ny Sifo-undersökning. Här är fem tips som hjälper dig maxa din närvaro på karriärsplattformen.

Karriär
Publicerad

Hälften av svenskarna finns inte på LinkedIn. Det visar en ny Sifo-undersökning genomförd av Randstad, där närmare 1 500 personer intervjuats via en webbpanel.

Och de som använder sociala medier-kanalen gör det främst för att hålla kontakten med kollegor och vänner (44 procent), än att leta efter jobb (31 procent).

Att inte ha en LinkedIn-profil är en förlorad karriärmöjlighet, menar Kristin Olofsson, senior rekryteringsspecialist på rekryterings- och bemanningsföretaget bakom studien. 

”De som inte finns på LinkedIn i dag missar arbetsmarknaden i digital form. Det finns många möjligheter med en digital arbetsmarknad. Kontaktvägarna blir kortare vilket gör att man kan nå och träffa fler”, säger Kristina Olofsson i ett pressmeddelande.

”Det möjliggör också att man enklare kan få kontakt med människor som är längre bort geografiskt – i andra delar av landet men även utomlands”, fortsätter hon.

Ungefär var tredje (39 procent) använder plattformen till att hålla sig uppdaterad inom olika yrkesområden, branscher och företag. Drygt lika många (34 procent) loggar in för att nätverka, enligt samma undersökning.

Få ut det mesta av LinkedIn – 5 råd från Kristin Olofsson

1. Se din LinkedInsida som ett digitalt cv. Uppdatera din sida ofta. Komplettera även med information om varje jobb du har haft. Från en rekryterares perspektiv är det till exempel intressant med fem punkter om dina ansvarsområden under varje jobb. 

2. Sökordsoptimera din sida. Genom att leta efter sökordsstatistik på Google Trends och få in de orden som folk faktiskt söker på är det fler som hittar till din sida. 

3. Var inte rädd för att skapa kontakt med människor du är intresserad av. LinkedIn är ett närverksforum och inte kompisforum. Det är därför inte konstigt alls att skapa kontakt med människor du inte känner, men vill få kontakt med. Tvärtom uppfattas det som positivt att du är motiverad och intresserad. 

4. Interagera med andra. Kommentera och gilla inlägg som du gillar, men kommentera gärna om du inte håller med också.  

5. Skriv inlägg själv för att synas. Att skriva inlägg själv är ett bra sätt att visa vem man är yrkesmässigt, men även värderingsmässigt. Det är riktiga människor bakom skärmarna så var inte rädd att uttrycka vad du tycker och tänker. Det tas oftast emot positivt. 

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden