Larmrapport: 43 procent av mellancheferna utbrända

Att vara mellanchef innebär att hamna i kläm mellan ledning och anställda. Nu visar en ny undersökning att mellanchefer i dag också löper en betydande risk att gå in i väggen.

Hälsa
Publicerad

Det är inte lätt att vara mellanchef. Något Chef skrivit mycket om under åren. Och fortfarande är många av problemen desamma; mellanchefen har svårt att balansera jobb och privatliv, hen saknar stöd uppifrån och stressar mer än vanliga chefer.

Men nu har en ny dimension tillkommit, enligt en färsk undersökning från Slack Technologies Inc:s Future Forum där fler än 10 000 kontorsanställda i USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Japan och Australien medverkat.

Hela 43 procent av cheferna svarar att de är utbrända, skriver Dagens PS, och hänvisar till Bloomberg.

Att allt fler mellanchefer går in i väggen har blivit extra tydligt efter åren med pandemin och under den nuvarande inflationen, enligt undersökningen.

Något som beror på att mellanchefen hamnat i limbo mellan anställda och ledning, menar Bloomberg, och hänvisar till återgången till arbetsplatsen där nya problem hamnat i mellanchefens knä, som att hen förväntas hantera konflikter och missnöje mellan anställda på kontoret.

Dessutom står mellanchefen allt som oftast utanför gemenskapen på jobbet.

Finns det någon lösning? Enligt Bloomberg behöver mellanchefen få arbeta mer självständigt, samt erbjudas bättre stöd uppifrån. Och att det sker långsiktiga investeringar i dennes hälsa.

6 anledningar till att mellanchefen bränner ut sig:

  1. Höga stressnivåer.
  2. Svårt att förena arbete och privatliv.
  3. Saknar stöd uppifrån.
  4. Hamnar i kläm mellan ledning och anställda.
  5. Står utanför gemenskapen på arbetsplatsen.
  6. Känner sig ensam och utsatt.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden