Laglig rätt att jobba hemma? Ja – svarar svenskarna

Närmare två av tre svenska medarbetare anser att det borde vara en laglig rättighet att arbeta på distans. Och 42 procent skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att jobba heltid på kontoret. Det visar en ny nordisk undersökning.

Arbetsmiljö
Publicerad

Distans- och hybridarbete har blivit en livsstil. Så pass att 65 procent av medarbetarna i Sverige vill ha laglig rätt att jobba hemifrån, eller på distans.

Det visar Owl Labs senaste undersökning, som kartlägger 2 000 nordiska medarbetares attityd till distansarbete.

Oviljan att arbeta heltid på kontoret är så stor bland svenskarna att 42 procent skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända på hundra procent.

Fem procent skulle överväga att sluta på sitt nuvarande jobb rakt av.

Liknande siffror kommer från de övriga nordiska länderna.

”Denna gemensamma syn på att arbeta hemifrån som en laglig rättighet över hela Norden visar på en förändring i hur anställda ser på sin arbetsmiljö”, säger Owl Labs vd Frank Weishaupt i ett pressmeddelande, och tillägger:

”Dagens anställda vill inte förlora den flexibilitet som hybridarbete har att erbjuda, och det är nu upp till organisationerna att ta reda på hur de får det att fungera för alla.”

Undersökningen visar även att 52 procent av svenskarna för närvarande arbetar heltid på kontoret. Men endast 35 procent är nöjda med upplägget.

Dessutom är många beredda att gå ner i lön, om de får jobba fyradagsveckor, enligt undersökningen.

42 procent av de tillfrågade i Sverige och närmare hälften av alla tillfrågade i Norden (48 procent) skulle kunna acceptera en lönesänkning på minst tio procent, i utbyte mot att arbeta en dag mindre i veckan.

om undersökningen

Owl Labs undersökte 2 000 heltidsanställda i Sverige, Norge, Danmark och Finland, i åldern 18+, på företag med minst två anställda. Underlaget samlades in i juni 2023 i samarbete med forskningskonsultföretaget Vitreous World.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden