Hoppade av toppkarriären för grönt jobb: ”Många tyckte det var konstigt”

Chefskarriären gick spikrakt uppåt med toppjobb inom tech, finans och telekom – när Johanna Snickars en dag mitt i graviditeten bestämde sig för att hoppa av storbolagsvärlden och lämna både högre lön och bonusar bakom sig. Det som lockade? Ett grönt jobb inom solenergi och möjligheten att bekämpa klimatutmaningarna. Och hon är inte den enda.

Karriär
Publicerad
Johanna Snickars. Foto: Alight

Med en bakgrund som PR-chef på Nordnet och kommunikationschef på både Microsoft och Ericsson saknade inte Johanna Snickars erbjudanden om nya chefsroller.

Men det var en för henne då okänd scale up-aktör inom solenergi som till slut lockade henne att lämna storbolagsvärlden. Mitt i graviditeten.

”Visst gick jag ner i lön och förmåner när jag gjorde det här valet, men fann istället mer motivation och syfte genom att jobba för något som tydligt gör världen lite bättre”, säger hon till Chef.

I dag har Johanna Snickars jobbat som kommunikations- och varumärkeschef på Alight i tre år. Men helt självklart var det inte att avstå bonusar och mer i plånboken. För att inte tala om de förmåner som hennes tidigare arbetsgivare erbjöd.

Johanna Snickars. Foto: Alight

”Jag fick rannsaka mig själv. Vad motiverar mig? Vad ger mig mening? Vad driver mig i min karriär? Jag hade hamnat i ett vägskäl i karriären. När jag tänkte: ’Vad händer när jag kommer tillbaka efter föräldraledigheten, vad kommer jag att känna då?’, så insåg jag att jag ville bidra till ett resultatdrivet högre syfte. För många var det ett otroligt konstigt karriärval för tre år sen.”

Även om Johanna Snickars engagerade sig i hållbarhetsfrågor på sina tidigare arbetsplatser, menar hon att det var svårt att märka av sin egen påverkan. För hur mycket storbolagen än satsade på hållbarhet, var det inte deras primära syfte och hon hade svårt att koppla sina arbetsuppgifter till just de resultaten.

”I dag kan jag mycket tydligare se vad det arbetet jag gör leder till ­– att fasa ut fossila ämnen”, säger hon.

Något som lockade henne att byta bransch, understryker hon, var utmaningen att bygga upp ett varumärke från grunden. Och att hon fick möjligheten att bli delägare i Alight.

”Det finns fler gröna jobb än folk som har erfarenhet av dem.”

Ser du att du alltid kommer att arbeta inom den gröna sektorn?

”Det är inte säkert. Däremot har det blivit tydligt för mig att jag vill ha hållbarhet som en ingrediens i mitt arbete.” 

Det här är långt ifrån enda exemplet på karriärister som valt att helt sadla om, med siktet inställt mot gröna jobb.

Redan 2018 publicerades rapporten Deep Adaptation, där brittiske professorn i hållbart ledarskap Jem Bendell menade att klimatförändringarna kommer att leda till en sådan omfattande kris att människor borde fundera på att lämna sina karriärer för att förbereda sig för det.

Nyligen skrev Financial Times om så kallade ”green defectors”, chefer som precis som Johanna Snickars slutar sina högavlönade jobb för att istället att arbeta för att stävja klimatförändringarna.

Med rätt policys på plats beräknas 24 miljoner gröna jobb skapas globalt fram till 2030, enligt International Labor Organization.

Även Bloomberg har uppmärksammat fenomenet och kallar – i ett färskt webbreportage – den här typen av anti-karriärister för ”climate quitters”.

Bloomberg nämner dessutom en LinkedIn-undersökning som visar att utlysta tjänster inom hållbarhet årligen har ökat med 8 procent sedan 2015, medan de gröna talangerna bara har ökat med 6 procent under samma period.

Något även Johanna Snickars har noterat.

”Jag fick rannsaka mig själv. Vad motiverar mig? Vad ger mig mening? Vad driver mig i min karriär?”

”Det är en utmaning. Det finns fler gröna jobb än folk som har erfarenhet av dem. Många hållbarhetsprojekt avstannade under pandemin, men bolagen kom snabbt på fötter igen. Klimatförändringarna pågår hela tiden. Nu ser man att de största investeringsrundorna i Sverige är inom bolag i den här sektorn. Och de gröna bolagen behöver folk”, konstaterar hon.

På Alight har hon ett gäng kollegor som har gjort liknande förflyttning från fina titlar och positioner. Och de senaste månaderna har Johanna Snickars blivit kontaktad av flera personer som vill göra samma resa:

”Många är nyfikna på branschen och vad det finns för arbetstillfällen. Jag brukar säga att man inte behöver vara forskare eller hållbarhetsstrateg för att byta till gröna jobb. Det behövs exempelvis både kommunikatörer och affärsutvecklare. Man måste inte heller ha flera års erfarenhet av att hållbarhetsbranschen. Det viktigaste är passion, driv och intresse.”

Johanna Snickars 5 tips till dig som är sugen på gröna jobb

  1. Fråga dig själv: Vad motiverar dig? Är du syftesdriven? Då kan branschbytet till de gröna näringarna vara rätt för dig.
  2. Undersök: Kommer du verkligen gå ner mycket i lön? Det behöver inte vara så stor skillnad. Annars: Kolla upp vad det gröna bolaget kan erbjuda dig för andra förmåner.
  3. Många har sett de gröna jobben som en osäker bransch. Men tittar man på investeringsrundorna är det dessa bolag det satsas på.
  4. Vad är ett bra jobb? Hur vi bedömer och uppfattar det har förändrats på senare tid. Med ett grönt jobb ser du konkret vilken positiv påverkan du själv bidrar till.
  5. Du måste inte vara expert inom ­– eller ha flera års erfarenhet av – hållbarhet. Du kommer långt med ett stort intresse av frågorna och en vilja att lära nytt. Tryck på vad du är duktig på och kan bidra med.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.