Hon utvecklade en AI-bot – som sparar tid åt HR

På kort tid utvecklade svenska företaget ReachMee ett HR-verktyg i AI där personalen kan få svar på enkla frågor via en bot – för att frigöra tid till annat. ”Alla kan göra det här – även om det låter läskigt med AI”, säger Elin Filipp, HR-manager.

Verksamhetsutveckling
Publicerad

När rekryteringsföretaget ReachMee utvärderade hur medarbetarna fick svara på de vanligaste HR-frågorna togs initiativ att utveckla en AI-bot. Syftet var att avlasta HR-avdelningen och effektivisera.

De köpte då en färdig AI-grund, men valde att träna upp den själv vilket är mer kostnadseffektivt. Det innebär att man får lära den om organisationen, lägga in frågor och svar. I ReachMee:s fall var det att i princip lägga in data från hela personalhandboken.

”I början tog det lång tid att lycka in nyckelord och taggar. Men efter ett tag blev den smartare vilket motiverade oss att fortsätta träna upp boten”, säger Elin Filipp, HR-manager på företaget.

Vilken är den största skillnaden?

”De 60 anställda som sitter i Sverige blev tidigare hänvisade till servern för att komma åt personalhandboken. Nu kan du själv gå in i programmet och söka fram hur många semesterdagar vi har på den här arbetsplatsen”.

Är du inte rädd att den på sikt kan ersätta HR-avdelningen?

”Nej, tvärtom. Jag tror att det gör att HR går från att sitta med administrativa uppgifter till att göra ännu mer för personalen. Långsiktigt frigör den tid till mer mänsklig kontakt”.

Företagets första AI-projekt ses som en succé internt och nu jobbar man med ett nytt. Eftersom företaget har verksamhet i fem länder skulle nyanställda kunna få ett skräddarsytt intropaket innan man börjar sin anställning.

”Det skulle vara ett kul sätt att välkomna personen med all information den behöver. Vi vill att det ska vara samma kultur i hela företaget och det automatiserade utskicket skulle kunna hjälpa oss med det”, säger Elin Filipp.

Vad vill du säga till andra som är sugen på sitt första AI-projekt?

”Kör! Alla kan göra det här, även om det känns läskigt och svårt i början. Börja med ett mindre projekt för att få kläm på hur det fungerar innan ni växlar upp”.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.