”Det finns en enorm kraft i tilliten”

Att leda tillitsbaserat är krävande för både chef och medarbetare. Men det är också utvecklande och det ger resultat, menar Anna Averud, vd på Truesec.

Ledarskap
Publicerad
Anna Averud, vd Truesec.
Anna Averud, vd Truesec.

Cybersäkerhet är en tillitsbransch. Att skydda företag från dataintrång kräver stort förtroende och tillit, menar Anna Averud, vd på Truesec.

Hon anser det fullkomligt nödvändigt att arbeta utifrån en tillitsbaserad modell för att kunna leva upp till sitt uppdrag. Men också för att nå den tillväxt de har gjort. 

”Extrem tillväxt bygger på att många människor gör många bra saker. Som ledare för bolaget har jag sett effekten av att ge utrymme och tillit till många duktiga människor. När fler är med och tar ett stort ansvar, då åstadkommer man också väldigt mycket tillsammans som team.” 

När hon klev in som vd 2018 var de strax över 50 medarbetare på Truesec. I dag är de cirka 330.

Anna Averuds strategi för att växa och bygga bolaget har hela tiden varit att få människor att ta och vilja ta ansvar, trivas och själva vilja bygga i den riktning och mot de mål man har kommit överens om. 

”Jag har aldrig trott att jag är svaret på allt. Jag vet att jag tillsammans med mina duktiga kolleger är svaret på mycket, mycket mer. Det är mycket ödmjukhet i den här typen av ledarskap. Man får inte ha ett för stort ego kring vad man själv ska åstadkomma.”

Utöver att ha ett tydligt mål och en riktning har hon identifierat vilken typ av kompetenser och erfarenheter som behövs. Utifrån det försöker hon förstå sina medarbetares styrkor för att kunna lägga pusslet, som hon uttrycker det. 

”Mitt mantra är: Kom gärna med goda nyheter, men kom först med de dåliga så att vi kan lösa dem tillsammans. Det är helt centralt att folk vågar be om hjälp.”

”När man förstår individers styrkor och vad de tycker är intressant, roligt, utvecklande och vart de är på väg, då kan man börja titta på hur man kan utöka personens roll och ansvar och därmed öka förmågan att leverera värde till marknaden.”

”Det är ingen enkel match. Med så många experter runt sig är man aldrig smartast i rummet”, säger hon och tillägger:

”För att få ut det mesta möjliga måste medarbetarna få utrymme att utöva sin kompetens och passion. Men det handlar inte bara om att ge frihet. Som vd måste jag ha och ge en ram. Jag har en målsättning och en förväntan på en viss leverans.”

Många pratar om att det tillitsbaserade ledarskapet handlar om att balansera frihet och uppföljning.

Anna Averud vill inte kalla det kontroll utan mål och riktning, men säger samtidigt att man måste ha kontroll på kärnverksamheten.

Hon är, säger hon, mycket bra på siffror, men deras tillväxt är inte byggd på KPI:er. Motiverade människor som gör bra saker bygger fina bolag, är hennes filosofi.

Truesec har inte haft en enda budget fram till för tre år sedan, då hon ansåg att de blivit så stora att det började bli svårt att ha koll utan. Först då tyckte hon att det var nödvändigt.

”Upp till en viss storlek var inte budgetar det verktyg jag behövde. Det jag behövde var att skapa kraft och initiativ hos människor som driver och vill saker. Motivation är det bästa bränslet i världen. Och vi har ju åstadkommit enorma resultat med det”, säger Truesec-vd:n.

Anna Averud, vd Truesec.
Anna Averud, vd Truesec.

Fram tills för bara ett år sedan har Anna Averud inte heller haft en ledningsgrupp. 

”Vi var inte redo. Vi har haft ständiga organisationsförändringar och man kan inte kasta runt folk hur som helst. Då blir de galna”, förklarar hon.

”Om du ska ha en ledningsgrupp, ska rätt personer ingå och organisationen ha uppnått en viss struktur. Jag ville skapa den ledningsgrupp som Truesec behövde för framtiden. Jag var tvungen att rekrytera rätt ledare och ha råd med det också.”

I dag består ledningsgruppen av nio personer – alla, enligt Anna Averud, bättre än hon själv på sina specialområden.

”Jag är oerhört trygg i att delegera inom deras kompetensområde och låta dem leda och styra mycket. Det sägs att vd-rollen är den ensammaste i världen, och visst är jag ensam i vissa sammanhang för jag bär det yttersta ansvaret. Men jag känner mig aldrig ensam. Vi är så mycket starkare tillsammans än enskilt.”

”Det handlar om att skapa en mognad och självinsikt hos varje individ.”

Själv lägger hon mycket tid på vad hon kallar ”translation”. Hur de översätter mål och riktning så att alla i bolaget har den information som krävs för att göra sitt jobb. 

”Även om du jobbar till exempel på finans känner du till vårt syfte – att förhindra dataintrång eller minimera skada av dataintrång. Vi knyter hela tiden an till den gemensamma målbilden. Jag pratar om det här varje dag, i varje möte. Kommer det här att förhindra dataintrång eller inte? Om det inte gör det, släpp det.” 

Ledningsgruppen träffas tre timmar varje vecka. Första timmen helt utan agenda. Då pratar de om vad de gjort i helgen, hur de mår, hur deras familjer mår, var de befinner sig, om de har det bra eller jobbigt. 

”Det är jätteviktigt att ge utrymme för att bygga relation.”

Men det tillitsbaserade ledarskapet handlar precis lika mycket om agerande:

”Det handlar om mod att agera och vara autentiska i vår organisation. Där människor får möjlighet att vara sig själva blir man tryggare. I början när man bygger en tillitsbaserad kultur är det extra viktigt, ens agerande sprider sig.”

Anna Averud betonar också vikten av att göra sig tillgänglig som chef, så att det inte blir för tungt för folk att bära det nya ansvaret.

Att ställa frågan: ”Kan jag hjälpa dig?” Att säga: ”Jag finns här om det är något. Min dörr står öppen”. Sprida känslan av att man vill se medarbetarna lyckas.

Tillit har man uppnått först när medarbetarna vågar säga att de misslyckats, när de vågar be om hjälp, menar hon. 

”Mitt mantra är: Kom gärna med goda nyheter, men kom först med de dåliga så att vi kan lösa dem tillsammans. Det är helt centralt att folk vågar be om hjälp. Det är det som skapar möjlighet för den kollektiva kraften.” 

Sedan ett år tillbaka har Truesec ett ledarskapsprogram för hur man omsätter den tillitsbaserade styrningen i praktiken.

Företaget har många unga ledare och vill stärka ledarnas beteenden. Till sin hjälp har de även en app, Yomento, som ger dagliga påminnelser om olika ledarskapsbeteenden som de har definierat som viktiga för bolaget.

”Har du givit någon feedback i dag?” är ett exempel på påminnelser som styr mot ett tillitsbaserat ledarskap, berättar Anna Averud. 

”Det handlar om att skapa en mognad och självinsikt hos varje individ. För det är en jäkla resa. Det här ledarskapet är otroligt krävande för mina medarbetare. Det är också otroligt krävande för ledaren i sig. Men det är utvecklande och det ger resultat. Jag ser en enorm kraft i det tillitsbaserade ledarskapet.”

Vad innebär det att leda med tillit?

Tillit är enligt Svensk Ordbok: ”Övertygelse om (någons) kärlek och omtanke, även övertygelse om någons trovärdighet.” Tillitsbaserad styrning handlar om att skapa förutsättningar för att tillvarata kunskap och engagemang i mötet mellan medarbetare och brukare i offentlig förvaltning (enligt Tillitsdelegationen). Mindre fokus på kontroll, mer handlingsutrymme för medarbetaren att fokusera på verksamhetens syfte och brukarens behov. Samt att alla i organisationen ansvarar för att göra sig själva tillitsvärdiga och bidra till samverkan. 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.