Därför är ”silent firing” det nya ”quiet quitting” – fast tvärtom

Hört talas om silent firing? Det är den nya arbetslivstrenden – driven av automatisering och AI.

Arbetsmiljö
Publicerad

Någon som minns quiet quitting?  

Det var arbetslivstrenden med tyst nedtrappning som uppstod i USA efter pandemin och spred sig sedan globalt under senare delen av 2022.

Kortfattat gick den ut på att medarbetare mentalt checkade ut från sina jobb, genom att de ansträngde sig så lite som möjligt, tog avstånd från att klättra på karriärstegen och undvek att utmärka sig utöver det vanliga.

Nu kan dess motsats – silent firing – få samma typ av momentum, enligt George Kailas, vd på Prospero.Ai och skribent på Fast Company.

Silent firing går ut på att verksamheter gör jobbet svårare för sina medarbetare, i hopp om att de ska sluta, så att deras arbetsuppgifter ska kunna automatiseras.

I täten för detta fenomen finns, särskilt, amerikanska bolagsjättar som Amazon och Tesla, vilka länge förberett sig för automatisering, skriver George Kailas.

För hur går det annars ihop, fortsätter han, att e-handelsgiganten Amazon, som tidigare haft auran av ”coolt tech-bolag”, plötsligt instruerar sina kontorsanställda att företaget önskar en platsnärvaro på fem dagar i veckan?

Förändringen, som är tänkt att börja gälla 2 januari 2025, har inte mötts av hurrarop.

Så många som 91 procent av Amazons anställda är missnöjda med den fulla återgången till det fysiska kontorslivet, och 73 procent överväger att byta jobb på grund av det, enligt Computer Sweden.

”Tech-bolag som drar ner på anställningar och skapar skäl för sina medarbetare att sluta är bara första steget. Vad kan komma härnäst?”

2022 meddelade Microsoft, Google, Facebook, Twitter och Apple att de kraftigt skulle skära ner eller helt frysa nyrekryteringar, då i ett allt mer osäkert konjunkturläge.

Och bortsett från vissa heta AI-tjänster, är kvalificerade tech-anställningar fortfarande ytterst få till antalet. Till och med för tech-talanger som förr brukade kunna välja och vraka bland jobben, konstaterar Fast Company.

Chef har tidigare skrivit om quiet firing, då med den snarlika betydelsen att arbetsgivare ger anställda de inte vill ha kvar oinspirerande och tråkiga arbetsuppgifter, och hoppas på att de ska säga upp sig.

Skillnaden mellan arbetslivsbegreppen quiet firing och silent firing är att den senare är kopplad till automatisering och AI.

”Vad som gör detta än mer alarmerande är att vi inte ens har skrapat på ytan av AI-utvecklingen”, skriver George Kailas på Fast Company.

Och tillägger:

”Tech-bolag som drar ner på anställningar och skapar skäl för sina medarbetare att sluta är bara första steget. Vad kan komma härnäst?”

3 andra arbetstrender i tiden

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.