Dramatiska beslutet: Tech-jättarna slutar nyanställa

Microsoft, Google, Facebook, Twitter, Apple… Alla har meddelat att de kraftigt skär ner eller helt fryser nyrekryteringarna. Så här agerar världens största tech-bolag i ett allt mer osäkert konjunkturläge.

Karriär
Publicerad

Samtidigt som unga karriärister lovordar techbolagen och ser dem som attraktiva arbetsgivare, har tech-bolagen själva gjort en rejäl omsvängning i sin budget- och personalpolitik.

I slutet av september meddelade Facebooks moderbolag Meta Platforms att de tillfälligt stoppar alla nyrekryteringar på grund av den finansiella instabiliteten.

Bloomberg, som har tagit del av vd Mark Zuckebergs interna kommunikation med anställda på bolaget, rapporterar att Meta även skär ner på budgeten för nästan alla team samt att individuella team därefter ska få hantera personalstyrkans förändringar. Något även Computer Sweden rapporterat.

”Jag hade hoppats att ekonomin mer tydligt hade stabiliserats vid det här laget, men utifrån vad vi kan se så verkar det ännu inte som det gjort det, så vi planerar något konservativt”, ska Mark Zuckerberg ha sagt under en frågestund med de anställda.

Twitter är ett annat tech-bolag som går i samma riktning. Antalet nyanställningar minskade kraftigt fram till sommaren 2022, och i maj drogs anställningsbromsen helt, meddelar CNBC. Sociala medier-jätten har dessutom minskat på kostnader för marknadsföring och resor. Anledning? Även Twitter uppger, enligt dokument till amerikanska myndigheter, att det beror på det nuvarande makroekonomiska läget.

Fler giganter inom tech som har annonserat att de fryser nyanställningarna är Google, Microsoft och Apple, skriver Computer World.

I Googles fall blev det känt när ett internt meddelande gick ut i juli där medarbetarna fick veta att inga, eller ytterst få, nya rekryteringar skulle ske under resten av 2022.

I samma veva berättade Microsoft att de drar tillbaka alla jobb som ligger ute och att ”hiring slowdown” gäller för en överskådlig framtid.

Apple ville inte vara sämre. Medan företaget ska fortsätta produktutveckla, kommer de inte längre utöka antalet anställda på vissa avdelningar.

Nyligen meddelade dessutom Nyckeltalsinstitutet att det är just inom IT/tech som det finns indikationer på de högsta talen kring personalomsättning.

Det är uppenbart att de en gång så heta techbolagen har tappat både styrfart och lyskraft. Hur länge kommer det dröja tills unga karriärister och framtida ledare söker sig till andra branscher?

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.