Efter ”quiet quitting”: Nu kommer ”quiet firing” – att smygavskeda

Hört talas om ”quiet firing”? Den nya arbetstrenden som är en fortsättning på ”quiet quitting” – att smygsluta – går ut på att arbetsgivare ger anställda de inte vill ha kvar oinspirerande och tråkiga arbetsuppgifter, och hoppas på att de ska säga upp sig.

Kommunikation
Publicerad

Att smygavskeda – efter det som i USA och Storbritannien kallas för ”quiet firing” – har som fenomen funnits ett tag, men har nu alltså fått ett eget uttryck.

I korthet går det ut på att chefer inte vågar säga upp anställda de inte önskar ha kvar, utan krymper istället deras ansvarsområden och ger dem okvalificerade uppgifter för att få dem att självmant se sig om efter ett nytt jobb, rapporterar Fast Company.

Och även om detta främst ska ses i en amerikansk och engelsk kontext, kan det komma svenska motsvarigheter. En faktor som bidrar till ”quiet firing” är enligt artikeln exempelvis hybridarbetet.

I texten citeras bland annat HR-chefen Annie Rosencrans som menar att det är möjligt att chefer inte alltid inser att de smygavskedar.

”Om chefer dras i en massa olika riktningar, kan det vara så att de fokuserar på de medarbetare som de ser bidrar mer eller har ett större värde för verksamheten. Det kan leda till att chefen omedvetet försummar andra anställda och inte ger dem den uppmärksamhet de behöver för att växa”, säger hon.

Nackdelarna med ”quiet firing” är flera och värda att ha i bakhuvudet, fortsätter HR-chefen. Även om den önskade effekten är att en medarbetare ska se sig om efter andra jobb, blir det i slutändan i en negativ kontext.

”Det är inte bra för ditt employer branding. När medarbetare slutar, vill du att de slutar i positiv anda. Och det kommer förmodligen inte att hända om de lämnar på grund av ’quiet firing’”, säger Annie Rosencrans.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden