Cissi Elwin: ”Varför är ledarskap så förknippat med floskler?”

Det här med att ”vi måste gasa och bromsa samtidigt” och ”tack för din idé, vi marinerar den” – vad menas egentligen med det? I sin senaste krönika samlar Cissi Elwin redaktionens värsta ledarskapsfloskler – och vad de egentligen betyder…

Kommunikation
Text: Cissi Elwin
Publicerad
Cissi Elwin

Min arbetskamrat Malin, som leder vår innehållsstudio, och jag jobbar just nu intensivt med Chefs första podd. Den ska heta Chef Dilemma. Ett av momenten är att vi ska fråga avsnittets gäst om vilka klyschor de själva överanvänder och vilka de är allergiska mot. För att komma igång bad vi alla på Chef att dela med sig av sina värsta ledarskapsfloskler. Det blev en lista över sådant man så lätt säger. För att det låter bra. För att det ligger något i det. Frågan är bara vad?

Här är Chefs medarbetares värsta ledarskapsfloskel-lista (och den egentliga innebörden):

”Jag hör vad du säger och tar det med mig.” (Jag tycker inte det du sa var särskilt intressant.)

”Tack för din idé. Vi marinerar den.” (Din idé var inte tillräckligt bra och om vi bara väntar lite har vi nog alla glömt bort att du kom med den.)

”Vi måste gasa och bromsa samtidigt.” (Här är det väldigt oklart vad vi egentligen menar, så det måste sägas på ett så myndigt sätt att ingen ställer följdfrågor.)

”Vi arbetar utifrån kundens behov.” (Ja, näst efter våra egna.)

”Vi måste hantera kortsiktiga och långsiktiga mål samtidigt.” (Eeeh?)

”Hos mig är dörren alltid öppen.” (Men kom helst inte in och stör mig när jag jobbar.)

”Vi jobbar agilt.” (Om ”vi” jobbar med datasystem betyder det att det kan bli precis hur dyrt som helst och vi kommer inte kunna ge några besked om när det är klart. Och när och om det blir klart är det inte alls säkert att det var det ni beställde.)

Frågan är varför just ledarskap är så förknippat med floskler? Är det ett skydd som vi chefer gömmer oss bakom? Att om vi tjusar upp det hela i en snajdig sägning verkar vi smartare än vi egentligen känner oss. Är det för att förväntningarna på en ledare ändå är att det ska komma några svulstiga programförklaringar? Folk liksom vill ha det så. Och det spelar kanske inte så stor roll vad man menar, bara det låter bra och man säger det på ett bestämt sätt.

Själv har jag många gånger bröstat upp mig med att vi har en platt organisation, högt i tak och jobbar tvärfunktionellt. Och ja, det fanns med på medarbetarnas lista.

I vår podd har vi ändå bestämt att vi ska gå fram med machete i floskeldjungeln. Vi vill veta vad våra gäster VERKLIGEN tänker, känner och hur de gör. Det ska bli spännande att se om vi lyckas få rikspolischef Anders Thornberg, ärkebiskop Antje Jackelén, förbundskapten Janne Andersson, Centerledaren Annie Lööf, Microsofts vd Hélène Barnekow, Volvos vd Martin Lundstedt, Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå, hotellmagnaten Petter Stordalen och entreprenören Linda Waxin att våga släppa sargen och berätta så ärligt och öppet som möjligt om hur de ser på sitt ledarskap. Avgör gärna själva här!

Tips från Cissi

Floskelfritt
Satt på söndagsmiddag med familjen och pratade om podden som finns i mitt huvud hela tiden just nu. Och när vi pratade om klyschor och floskler kom mina barns pappa att tänka på raka motsatsen. Nämligen den fina lilla boken ”Kloka tankar” av mästerfotografen Christer Strömholm. Varenda mening där ger en något att tänka på och träffar i alla fall mig rakt i hjärtat. Där finns till exempel pärlan ”Ansvar som man känner för sent kallas ångest”.

Redo för The Crown
Jag sitter i givakt och väntar. Nu är det bara drygt en vecka kvar tills vi får njuta av Olivia Colman som drottning Elizabeth i tredje säsongen av The Crown (Netflix). Senhösten är räddad!

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden