Cissi Elwin: De ängsliga kommer att bli överkörda

Krönikor
Text: Redaktionen
Publicerad

”Välkomna tillbaka till en ny krispig säsong med Chef. Nu vänder vi blad och ska äntligen bli de där disciplinerade och strukturerade människorna vi alltid strävat efter att vara. Jag hade tänkt börja redan på semestern men så var solstolarna i huset jag hyrt så himla sköna.

Det fanns liksom bara två lägen; sitta rak som en pinne eller fälla bak och halvligga så att det kändes som om man nästan svävade. Och så sken solen och ja, ni kan nog räkna ut resten. Alla 5 017 mejlen ligger fortfarande kvar i inkorgen och på fredag kommer effektivitetskonsulten Petra Brask och ska ge mig en genomgång i de nyaste digitala verktygen.

(Reds. anm: Det visade sig efter besöket att det handlade om 30 000 mejl.)

Chef nummer 8 är ett specialnummer om digitalisering och vad du som chef behöver göra för att se till att ditt företag eller din organisation ska leda utvecklingen. Jag har funderat mycket på det i sommar. Hur många vanföreställningar det finns och om hur mycket mumbo-jumbo och lurendrejerier som frodas och skymmer sikten för de omvälvande förändringar som faktiskt sker här och nu. Blixtsnabbt!

Läs också Cissi Elwins krönika: ”Styrka handlar mer om insidan”

För det är ingen tom klyscha att ny teknik ritar om kartan helt och att konsumenterna har tagit makten. Och tålamodet är lika kort som ett knapptryck och konkurrenterna finns över hela världen. Klart att vi alla känner oss stressade. Och det är just i vår rädsla att halka efter, att vara för gamla, att tillhöra digitaliseringens B-lag, som det största hotet finns. För det är då vi blir ängsliga och tappar vår kompass.

Låg i solstolen och läste den amerikanska journalisten Dan Lyons vassa vidräkning med tech-startup-bolaget Hubspot. Han är en av alla som förlorat jobbet när mediernas gamla affärsmodeller kollapsat. Men som profilerad skribent på några av USA:s största och mest välrenommerade magasin och med digitalisering som expertis vänder han sig till den blomstrande startup-scenen.

Hubspot säljer mjukvara till marknadsavdelningar. Men företaget liknar mest en sekt där ledaren på stora massmöten pratar om hur de leder en revolution, ska göra världen bättre.

De anställda är underbetalda och deras optioner kommer att visa sig värdelösa, men de springer lojalt runt i företagets signaturfärg orange. De bär orange t-shirtar, orange skor och orange glasögon, de kan äta hur mycket godis de vill från de fyllda bufféerna. Öl finns i kranen.

Läs också Cissi Elwins krönika: Chefen från helvetet

Det är otroligt underhållande att läsa fram tills Dan Lyons klär av rockstjärnorna i ledningen och visar att konstruktionen bakom många startups handlar om att berätta en bra historia, snabbt sälja den till stora investerare, anställa unga människor som tror på sektens religion och att de kommer att bli rika på sina delar i företaget och sedan casha ut innan företaget ens visat vinst ett enda kvartal. Stora förmögenheter skapas av idéer utan substans. Egentligen kan alla se det hela tiden. Men i vår ängslan att inte förstå ”det nya” tappar vi alla fattningen.

Därför har vi gjort det här numret, med tillhörande specialsajt. För att du ska förstå att det är bråttom. Att det finns massor att vinna på ny teknik och smartare lösningar. Förnekarna är förlorarna. Men de ängsliga kommer att bli överkörda eller lurade.

Än så länge är det faktiskt vi som styr tekniken. Och kanske är det just denna termin vi tar kontrollen.”

//Cissi Elwin

Cissi applåderar just nu:

OBS!

tidningVill absolut inte skriva er på näsan, bara att ni ska fatta hur uttänkt vårt omslag är. Alla de digitala verktygen är gjorda i papper och avfotograferade med skuggor och allt. Den gamla tekniken möter den nya. Lite genialiskt av formgivaren Hannah Carlsson, papperskonstnären Marisa Fjärem och fotografen Olivia Jeczmyk.

Läs också Cissi Elwins krönika: ”Sjuk eller frisk – välj själv”

Alexander Bard

bardSka bli spännande att på Chefsdagen (den 13 oktober på Rival i Stockholm) få intervjua en människa som är så intelligent och originell i sitt sätt att tänka. Njöt av hans och Aron Flams sommarprogram. Både av deras samtal och av själva modet att bryta formen.

Läs också:

https://chef.se/cissi-elwin-ryktet-som-alla-lajkar/

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden