Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Cissi Elwin: Sjuk eller frisk? Välj själv

Krönikor
Text: Cissi Elwin
Publicerad

”Ofta blir diskussioner som vi har på redaktionen till jobb i tidningen. Nu inför vabruari började vi prata om hur mycket svårare det hela tiden blir att dra gränsen för när, var och hur man jobbar. När det främsta redskapet är telefonen kan man ju jobba jämt om man skulle vilja och det ställer helt nya krav på var och en att begränsa sig.

Men gränsen mellan sjuk och frisk då – var går den? Om man till exempel är förkyld, så pass att man inte orkar gå till jobbet (och inte heller vill smitta sina kolleger), ska man stänga av telefon och dator och helt isolera sig från omvärlden i tre dagar då?

Själv gör jag det aldrig. Om jag är småhängig stannar jag hemma, sover ut och ligger sedan i sängen eller soffan, dricker te och jobbar. Jag kan till och med tycka att jag får mer gjort dessa dagar. Det är inte heller så att min telefon slutar ringa, att mejlskörden stannar av eller att messen slutar komma för att jag har hosta. Och ärligt talat upplever jag det inte som ett problem. Om jag inte orkar så vilar jag ett tag. Jag har tänkt att det är oproblematiskt. Men det jag uppenbart varit blind för är vilka signaler det skickar till mina medarbetare.

Läs undersökningen om att ”sjobba” här  

”Man borde faktiskt koncentrera sig på att vila och stänga av jobbet när man är sjuk, då blir man frisk mycket snabbare”, säger någon.

”Det måste väl jag få avgöra själv. Jag blir mycket mer stressad av att veta hur det tornar upp sig om jag är borta”, säger en annan.

”Jag kommer ihåg när du ringde mig när jag hade halsfluss för att be mig svara på en fråga i en telefonkonferens”, säger en tredje.

När graden av frihet ökar, då ökar också ansvaret.

Jag skäms. Det är sant. Det var ett mycket kort samtal, och det var ett svar som bara den medarbetaren hade och en förhandling som skulle avgöras just den dagen. Jag tycker att vi har så mycket frihet och att jag alltid uppmuntrar folk att stanna hemma om de inte mår bra, att inte stressa, prioritera sina barn och jobba på sådana villkor att de hinner med familjen.

Vi tränar och får massage. Och jag har sett mina arbetskamrater som så självgående och ansvarstagande att jag litat på att de också kan avgöra när de inte klarar att jobba. Men det är kanske så att mitt eget förhållningssätt passar mig, men upplevs som ett outsagt krav från dem som jag jobbar med. Att man liksom inte får vara sjuk. Sådan vill jag verkligen inte vara.

Funderar mycket på detta, men kommer också fram till att när graden av frihet ökar, då ökar också ansvaret. Och man kan inte få det ena utan det andra.

Så hur ska man då förhålla sig? Vi beslöt oss för att undersöka det. Resultat: hela 64 procent av alla chefer i vår undersökning ”sjobbar”, jobbar när de är sjuka (för övrigt ett ord som röstats fram av våra läsare i undersökningen). Det känns som om vi måste prata mycket mer om det här, om hur arbete och fritid och sjuk och frisk blir allt svårare att separera. Och om vilket ansvar vi chefer har och vilka exempel vi utgör.”

Cissi Elwin

Läs undersökningen om att ”sjobba” här  

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden