cissi_elwin_808x404

Cissi Elwin: Chefen från helvetet

Att vara en bra ledare är inte alltid att följa hur en chef ska vara enligt regelboken. Det skriver Cissi Elwin i en krönika där hon tittar tillbaka på en av de bästa chefer hon själv haft.

”En av de mest inspirerande chefer jag någonsin haft var den legendariska veckotidningschefredaktören Gunny Widell. Det hann gå ett par dagar på mitt vikariat på Veckorevyn innan hon dök upp. Hon var förlagets stora stjärna och kom och gick lite som hon ville. Men när hon väl kom instormande på redaktionen i snäv klänning och skyhöga klackar stannade allt omkring henne upp.

Jag hade redan matats med historier om hur hon med sin magiska känsla för målgruppen dubblade upplagan på varje tidning hon var på. Den magkänslan var guld värd, rent bokstavligt och direktörerna som satt två våningar upp, på plan 20 i Bonnierhuset, blev som små inställsamma skolpojkar om de råkade hamna i hissen med henne.

”Trimma din venuslinje, det ska vi ha på omslaget. Alla vill raka sig nu”, var de första ord jag hörde henne säga, eller snarare väsa, med sin hesa röst.

Jag tryckte mig mot väggen, hoppades att jag inte syntes men kunde inte sluta stirra. Hon var hypnotisk. Hon gick fram till ad:n som hade hängt upp tidningssidorna för nästkommande nummer på väggen och så gick hon loss med rödpennan; modellen måste le, mer färg, en ojämn siffra längst upp till höger … Hon visste exakt vad som sålde och inte.

Hon var big data långt innan det fanns datorer, allt fanns i hennes huvud och hjärta, i samlad kunskap, erfarenhet och känsla. Men kanske allra mest i hennes totala hängivenhet för läsarna. Det var en lektion i redaktörskap som jag aldrig kommer att glömma och en injektion för hela redaktionen att vitaliseras av tills nästa gång hon dök upp.

Jag kommer att tänka på henne när jag läser den totalt fascinerande Chefboken (Chefs sammanfattningar av aktuell management-litteratur) om superentreprenören Elon Musk.

Han är en av de mest beundrade ledarna i världen just nu. Men han nöjer sig inte med att helt ha ritat om kartan i bilindustrin med den superhajpade elbilen Tesla. Nej, nu ska han skapa nya världar på andra planeter och har redan skjutit upp flera raketer. Han är besatt av idén om att rädda människosläktet från undergång när klimatförändringarna hotar vår existens.

Men han framstår som chefen från helvetet. Elon Musk lever vid sitt skrivbord och faller då och då ihop på en saccosäck och sover några timmar. Sedan fortsätter han att arbeta. Han ifrågasätter engagemanget från en trogen medarbetare som är borta några timmar för att närvara vid sitt barns födelse.

Jag är helt svettig efter läsningen. Men, i likhet med Steve Jobs som också i mångt och mycket betedde sig som ett svin, verkar folk som ha jobbat med Elon Musk ändå tycka att det är det största de har varit med om i sitt liv. Även de som fått sparken.

Gunny Widell var verkligen inget svin. Hon var varm och rolig. Men hennes ledarstil följde inte regelboken. Ändå är hon en av de bästa chefer jag haft.”

/Cissi Elwin

Cissi applåderar just nu

”Bara gör det. Så galet gott.

Köp en färdig pizzadeg (eller gör själv om du är väldigt ambitiös eller har mycket tid). Kavla ut den tunt så att den täcker en stor ugnsform. Bred ut 2/3 av en stor burk lätt crèmefraiche. Smula över Västerbottensost så att det täcker, men ett tunt lager. Sätt in i ugnen på det varmaste som går i ca 5 minuter. Ta ut pizzan när den bubblar och är gyllene. Sedan klickar du över 200 gram forellrom, en finhackad rödlök, citron i halverade tunna skivor och dill. Succé utlovas.”

Läs också: Cissi Elwin: Wow, vilka chefer!