Cheftest: Emma Lennartsson, regiondirektör Region Stockholm

CHEFTEST Hon har varit statssekreterare till två statsministrar och en finansminister. I dag är Emma Lennartsson regiondirektör för Region Stockholm med en budget på 137 miljarder, ansvar för 47 000 medarbetare, 26 kommuner och 2,5 miljoner invånare. Tur då att hon beskrivs som en beslutsmaskin.

Cheftest
Publicerad
Emma Lennartsson. Foto: Josefine Stenerson

Borden i rummet formerar en kvadrat med en öppen yta i mitten. Tre av fyra sidor fylls av kostymklädda män och kvinnor, längs väggarna sitter ännu fler.

I mitten av kvadratens återstående sida sitter endast en späd och kraftfull kvinna i vinröd kavaj, som med stadig blick sveper över församlingen när hon klart och koncist besvarar deras frågor. 

Det är den 27 mars 2018 och Emma Lennartsson ska förhöras av Konstitutionsutskottet om sitt agerande när hon, som dåvarande statssekreterare åt Stefan Löfven, fick veta att säkerhetsklassad in­formation läckt ut från Transportstyrelsen genom ett it-konsultbolag.

I dag är hon är hon regiondirektör på Region Stockholm och har det yttersta ansvaret för att se till att hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och annan regional verksamhet fungerar för 2,5 miljoner människor.

Under hennes paraply arbetar 47 000 personer, vilket gör henne till chef för en av landets största arbetsgivare.

Ekonomin i regionen är inte bra, för 2024 beräknas en förlust på 2,1 miljarder. Men underskottet har minskat mer än väntat, och enligt uppgifter till Chef är det delvis tack vare tuffa beslut av Emma Lennartsson.

emma lennartsson

Gör: Regiondirektör Region Stockholm.

Bor: Bostadsrätt i Bromma.

Familj: Två tonårsdöttrar.

Ålder: 50 år.

Utbildning: Civilekonom. Magister i nationalekonomi och ekonometri från Handelshögskolan i Stockholm 1998–2000. Internationella ekonomprogrammet på Linköpings universitet 1995–1998. 

Karriär i korthet: Analytiker på Norges Exportråd, Nordea och Carnegie 1998–2000. Planeringschef och politiskt sakkunnig på finansdepartementet 2000–2006. Budgetchef Socialdemokraterna 2007–2010. Chefekonom fackförbundet Kommunal 2011–2012. Gruppsekreterare Socialdemokraterna 2012–2014. Statssekreterare åt statsminister Stefan Löfven 2014–2017. Ekonomidirektör Region Uppsala 2018–2020. Statssekreterare åt finansminister och senare statsminister Magdalena Andersson 2020–2022. Regiondirektör Region Stockholm sedan januari 2023.

Tillbaka till it-skandalen på Transportstyrelsen sommaren 2017: En generaldirektör och två ministrar avgick. Och Emma Lennartsson tog, enligt många bedömare, en kula för sin statsminister och lämnade in sin avskedsansökan för att undvika regeringskris. 

Hon var, enligt många, en viktig spelare i lag Löfven.

”Hennes åsikt om politikens inriktning vägde väldigt tungt för Stefan”, säger en av alla källor som Chef talat med inför den här artikeln.

Emma Lennartsson är en chef som lett stora krisarbeten efter detta.

Under pandemin utarbetade hon ändringsbudgetar på löpande band på Finansdepartementet, och hon var statsministern Magdalena Anderssons statssekreterare när Ryssland invaderade Ukraina.

Utfrågning med Emma Lennartsson med anledning av Transportstyrelsens it upphandling 2018. Hon tog, enligt många bedömare, en kula för sin stats- minister och lämnade in sin avskedsansökan för att undvika regeringskris. Foto: Erik Simander

Ändå kan Transportstyrelse-avgången ses som en vattendelare i hennes karriär.

Flera av dem Chef har talat med talar nämner händelsen spontant. En del med beundran i rösten. Andra tycker att det var hårt, ett onödigt offer.

Själv reflekterar Emma Lennartsson över det i boken Mitt i krisen, som hon skrivit tillsammans med statsekreterarkollegan Maja Fjaestad, om krisledarskapet i regeringen under covidpandemin.

Hon konstaterar att ”… det inte hade skadat om hon fått tydligare information från början …” men också ”… det är rimligt att ta konsekvenserna när man begår ett misstag …”.

Hennes slutsats blir att: ”… aldrig underskatta informationens betydelse …”

Det tycks hon inte heller göra i dag.

”Emma gillar att bestämma. Hon vill positionera sig nära makten, hon ser ett värde i att vara chef och högt i hierarkin.”

Det blir tydligt vid en genomlysning av Emma Lennartssons ledarskap. Tydlig och lyssnande är ord som alla Chef talat med nämner. Hon beskrivs som sinnebilden av kompetens, effektivitet, organisationsförmåga och leverans.

Dessutom inkluderande, närvarande och omtänksam. Och oerhört skarp analytiskt.

Med sitt helikopterperspektiv skaffar hon sig snabbt överblick, drar ut det relevanta och summerar det ”så att folk förstår”.

”Hon är oerhört smart och snabb i tanken”, säger flera av Chefs källor. 

De lyfter också fram hennes oerhörda arbetskapacitet, energi och lojalitet – ”krävande – och stöttande”.

Liksom att Emma Lennartsson ”alltid har nära till skratt”:

”Vi kunde ha ganska kniviga frågor att lösa och då underlättar det att ha kul när man jobbar”, säger en av dem.

”Särskilt glad blir jag av att höra att många uppfattar mig som glad, energisk och positiv”, kommenterar Emma Lennartsson. Foto: Region Stockholm

Enligt Chefs uppgiftslämnare är det lätt och roligt att arbeta med Emma Lennartsson. Hon beskrivs som energisk, glad och opretentiös, med glimt i ögat och självdistans:

”Hon var lite som politikens Ronaldinho – även under stor press hade hon ett leende på läpparna”, säger en tidigare medarbetare.

Emma Lennartsson är en Stockholmstjej. Uppvuxen med föräldrar i den socialdemokratiska rörelsen och en storasyster som blev arkitekt.

Jämställdheten fick hon med modersmjölken – av sin pappa. Folke Lennartsson blev en av landets första män att ta pappaledigt när den reformen kom 1974, lagom till Emmas födelse.

Efter musikgymnasium blev det ekonomlinjen vid Linköpings universitet och därefter Handelshögskolan i Stockholm.

Redan där kunde man skönja en ledare – hon fördes fram som ordförandekandidat för S-studenter, men förlorade det valet.

Parallellt med Handelsstudierna jobbade hon som finansanalytiker, men 2000 började hon som politiskt sakkunnig hos finansminister Bosse Ringholm

”Hon såg alla oavsett om de satt i receptionen eller var direktör.”

När ”Nya moderaterna” vann valet 2006 var Emma Lennartsson planeringschef och stabschef på Finansdepartementet.

Sitt första chefsjobb fick hon alltså som 30-åring på en stab full av äldre akademikermän. Ingen av dem Chef talat med från den tiden har förvånats över den väg hennes karriär sedan tog. 

”Emma gillar att bestämma. Hon vill positionera sig nära makten, hon ser ett värde i att vara chef och högt i hierarkin”, säger en person som följt hennes karriär.

Genom hela sin karriär har Emma Lennartsson visat att hon kan fatta beslut. Om situationen kräver det på uppstuds – inte minst pandemin gav henne ständig övning i beslutsfattande på nästan obefintligt underlag.

Helst vill hon dock ha bra beslutsunderlag, lyssna in andra, hinna tänka och kanske rent av sova på saken. 

”Hellre rätt än snabbt. Sedan går det ofta snabbt ändå”, säger en chef i regionen.

”Det gör mig trygg att hon är så gedigen”, säger en annan.

Resultat Region Stockholm

  • Region Stockholm har hand om hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, kultur och ”allmän utveckling av regionen”, vilket kan handla om allt från innovationer till klimat och arbetsmarknad.
  • Geografiskt omfattar Region Stockholm 26 kommuner på en yta av 6 514 kvadratkilometer, från Hallstavik i norr till Nynäshamn i söder. Här bor runt 2,5 miljoner människor. Region Stockholm har 47 000 medarbetare inom ett hundratal yrkesområden. 
  • För januari till augusti 2024 gjorde Region Stockholm en vinst på 53 miljoner kronor, jämfört med en budgeterad förlust på 2,8 miljarder. Prognosen för hela året är en förlust på 947 miljoner, vilket är 3 085 miljoner bättre än budget, och något bättre än fjolårets resultat på 1,1 miljard i förlust.
  • Just nu styr en politisk minoritet bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, genom ett samarbete med Vänsterpartiet. 

Efter valförlusten 2006 följde ett par år som budgetchef hos Socialdemokraterna.

Som utredningschef och chefekonom på fackförbundet Kommunal fick jämställdhetsarbetet ny fart.

Hon skrev debattartiklar och gästkolumner i Aftonbladet. Då, 2011, kritiserade hon löneökningar hos landstingsdirektörer, vars medellön ökat till 114 500 kronor i månaden, en ökning med 50 500 kronor på tio år.

Även som statssekreterare visade hon stor respekt för skattebetalarnas pengar. 

”Hon anställde inte i onödan. Det var lite Gunnar Sträng-anda”, säger en källa.

Emma Lennartsson, Stefan Löfven och Magdalena Andersson 2012. Emma har föräldrar i den socialdemokratiska rörelsen och har varit statssekreterare åt både Stefan Löfven och Magdalena Andersson. Foto: Leif R Jansson

Ett exempel på det tar en självkritisk Emma Lennartsson själv upp i boken Mitt i krisen.

När pandemin kom i mars 2020 förstod de snabbt att det var kris. Men det tog lång tid innan hon insåg hur stor och hur lång krisen skulle vara.

Först på hösten, när andra smittvågen vällde in, äskade hon mer resurser för att lösa av de utarbetade medarbetarna på Finansdepartementet. Och sig själv.

Vid nyår tog en av de politiskt sakkunniga över en del av budgeten, som budgetstatssekreterare.

”Det var åtta månader in i krisen och på tok för sent”, skriver hon själv.

Andra imponerades av att hon delade upp sitt eget jobb, vilket är ovanligt på den positionen:

”Det var modigt, klokt och insiktsfullt. Bättre än att låta systemet kollapsa. Hon är genomtänkt och håller huvudet kallt.”

Cheftest Emma Lennartsson 34/40

Ledarstil 4/5

Tydlig, rak och direkt. Effektiv och närvarande. En lyssnande ledare som beskrivs som otroligt kompetent, intellektuellt skarp och med stor förmåga att ta in komplexa skeenden. Hon får mycket gjort och vill se resultat. En del beskriver henne som krävande och samtidigt mycket mån om sina medarbetare. 

Delegering 4/5

Vill både ha kontroll och uppges samtidigt vara bra på att delegera. Detaljstyr inte, men ger stöd när det efterfrågas. Följer upp. Sägs ibland ha en tendens att göra lite för mycket själv, även av uppgifter som hon skulle kunna delegera. Ibland skiner ett visst kontrollbehov igenom, menar vissa. 

Motivation 4/5

Upplevs inte som en peppgeneral, men hennes goda humör och energi är i sig motiverande. Högt ställda egna ambitioner, tydliga besked om uppgifter och höga förväntningar på dem hon jobbar med att gå en extra mil. Beskrivs ha ett inkluderande ledarskap. Hennes tydliga svar på frågan ”vart är vi på väg?” inspirerar och motiverar.

Konflikthantering 4/5

Har inga problem att ta konflikter. Inget sopas under mattan. Hon går rakt på sak och beskrivs som lösningsinriktad. Tydlig, saklig – och vänligt avväpnande. När hon inte är nöjd blir hon kort i tonen, men är inte typen som höjer rösten. ”Hon kan också säga förlåt – det är det inte många chefer som kan”, vittnar en källa om.

Kommunikation 5/5

Duktig på att skaffa sig överblick, analysera information, dra ut essensen och kommunicera det så att mottagaren förstår. Hon lyssnar noggrant och ger därför tydliga svar. Stor förmåga att anpassa sin kommunikation till olika målgrupper och nå fram med sitt budskap. Hanterar stora sammankomster, men upplevs bättre i mindre sammanhang. Ingen estradör. 

Beslutsfattande 5/5

En effektiv ”beslutsmaskin”. Oerhört exekutiv. Åren som den yttersta politiska maktens högra hand har lärt henne att ta svåra beslut på den information som finns utifrån vad situationen kräver. Vill helst ha ett bra beslutsunderlag och lyssna in andras kunskap och förslag innan hon gör sin egen analys och beslutar. 

Rekrytering 4/5

Duktig på att sätta ihop team. Sägs rekrytera enligt regelboken, men har en tendens att välja personer hon känner till om hon får välja. Jobbar lika bra med ärvda staber. Hennes nuvarande ledningsgrupp består av sju kvinnor och fem män. 

Personlighet 4/5

Energisk, glad, omtänksam är ord som förekommer i beskrivningarna. Lika ofta som smart och analytisk. Vänfast, bra på att hålla kontakt och socialt initiativrik och lättsam. Musikalisk, sjunger gärna och gillar att dansa. Leder gympapass på Friskis & Svettis.

Emma Lennartsson beskrivs som bra på att delegera, även om det kan sitta lite långt inne ibland. När det är bråttom sägs hon hellre göra saker själv och bli lite för operativ.

Hon vill förstå och kunna grunderna i det hon jobbar med, menar Chefs källor. Det hon inte kan sätter hon sig in i, och har en förmåga till det som imponerat i flera organisationer hon jobbat i. 

Men de hon delegerat till upplever inget större kontrollbehov:

”Har man hennes förtroende får man jobba i fred”, säger en tidigare medarbetare.

”Hon är jätteduktig på att ge specifik feedback”, säger en annan.

Emma Lennartsson är inte den som kommer med tårta och blommor, men hon upplevs generös med beröm, tackar gärna medarbetare med namn inför andra. Det syns inte minst i hennes LinkedIn-flöde.

Det som framför allt motiverar medarbetarna är dock hennes egen arbetskapacitet, energi och inte minst glädje:

”Jag vet få som är lika bra på att kavla upp ärmarna och jobba”, säger en person som jobbat nära henne tidigare.

Förmågan att ge en tydlig målbild är också något många som Chef talat med motiveras av.

Emma Lennartsson är en chef som lett stora krisarbeten. Hon var Magdalena Anderssons statssekreterare när Ryssland invaderade Ukraina. I boken Mitt i krisen skriver hon om krisledarskapet i regeringen under covidpandemin. Foto: Jesper Petersen/Volante

”Hon har en otrolig förmåga att förklara uppgiften och få folk att vilja jobba”, säger en person hon jobbat med tidigare.

En annan berömmer hennes uppriktighet:

”Hon såg alla oavsett om de satt i receptionen eller var direktör. Det motiverade mig. Och att hon kunde erkänna och stå för när hon hade fel.”

På flera positioner som Emma Lennartson haft är konflikthantering själva jobbet, kärnverksamheten i rollen. Intressen står mot varandra, departement slåss för sina frågor, regeringen förhandlar med samarbetspartier. 

När covidpandemin kom var Emma Lennartsson statsminister Magdalena Anderssons statssekreterare.

”Att vi kom ur den perioden utan att sakkonflikter blev till personkonflikter var mycket Emmas förtjänst”, säger en av dem som jobbade med henne då.

”Vi kunde ha ganska kniviga frågor att lösa och då underlättar det att ha kul när man jobbar.” 

Emma Lennartsson upplevs inte som konflikträdd.

Hon sägs inte väja, utan gå rakt på sak och ta tag i konflikter så fort de uppkommer. I bästa fall på ett avväpnande och trevligt sätt, men också skarp och tydlig.

Men är hon stressad kan hon bli kort och otrevlig, enligt källorna. 

”Hon kan också säga förlåt – det är det inte många chefer som kan”, vittnar en källa om.

Dock med inställningen att konflikter, de löser man bara, sedan går man vidare.

”Hon gör aldrig ner någon”, vittnar en person om.

När det kommer till kommunikation beskrivs hon som tydlig, tydligare, tydligast. 

”Det går inte att ta miste på vad Emma vill”, säger en som sett hennes ledarskap på nära håll. 

I KU-utfrågningar, som i exemplet med den tidigare nämnda, klarar hon sig bra, tycker Chefs källor.

Rakt och ledigt svarar hon på precis det som efterfrågas men inte mer.

”Svar: ja.” ”Nej.”

Landstingshuset i Stockholm är Emma Lennartssons arbetsplats.

”Jag gjorde själv bedömningen att det var ett misstag och ville ta konsekvenserna av det”, förklarade hon att hon då sa upp sig från jobbet som statsminister Löfvens statssekreterare och högra hand.

Hon beskrivs som en god kommunikatör – ”det blir man av att ha varit statsministerns skugga” – men inte en visionär estradör. Möjligen är det ändå något hon jobbar på.

Hon är generös med besök ute i Region Stockholms verksamheter, vilket uppskattas:

”Vi har stora utmaningar på många håll i regionen. Men hon lyckas ändå vända det till: Jäklar vad vi kan göra skillnad!”

Ett år efter fadäsen med Transportstyrelsen, 2018, blev Emma Lennartsson ekonomidirektör i Region Uppsala.

Genom trägen kommunikation lyckades hon få bukt med stora underskott, framför allt på Akademiska sjukhuset. Flera källor beskriver hur hon vände attityder och skapade respekt för helheten i regionens komplexa ansvar.

Även i Region Stockholm lyckas hon kapa kostnader för inhyrd vårdpersonal genom tuffa beslut:

”Det är en stor utmaning, men hon har gjort det”, säger en av dem med insyn i den delen av verksamheten.

Och som den strukturerade person hon uppges vara sägs hon sköta rekryteringar ”by the book”. Hon upplevs vara en god människokännare som kan placera rätt person på rätt uppgift och forma bra team.

”Hon har en otrolig förmåga att förklara uppgiften och få folk att vilja jobba”

”Hon har en bra blick för vilka kompetenser och karaktärer som bildar ett bra lag”, som en källa formulerar det.

Trots det kan det gå fel.

Som när hon hösten 2023 anställde en säkerhetschef som lagt in utbildningar han inte slutfört på sitt cv och dessutom haft skulder hos Kronofogden, vilket betraktas som en risk på den tjänsten.

Enligt Expressen valde hon honom trots att detta kom fram i säkerhetsundersökningen. 

Ett perspektiv som går igen även i rekryteringar är jämställdhet:

”Emma var extremt bra på att se till att jämställdheten genomsyrade organisationen ända ner i myllan”, säger en som jobbade med henne under åren på Regeringskansliet.

Nu har Emma Lennartsson varit Region Stockholms högsta tjänsteman i snart två år.

Efter förra valet var Socialdemokraterna tydliga med att de ville ha en politisk sådan. Medarbetarna tycker att det underlättar deras arbete att högsta chefen förstår sig på politik. 

”Enda nackdelen är att vi kanske har henne till låns – om majoriteten skiftar i nästa val”, säger en av dem.

Emma Lennartsson. Foto: Jann Lipka

Många lyfter fram att hon sett till att öka kunskapsspridningen och sammanhållningen internt i organisationen.

En gång om året ordnas till exempel en medarbetardag på regionledningskontoret, med miniseminarier från olika delar av regionens omfångsrika verksamhet: hälso- och sjukvård, trafik, forskning och utveckling, kultur med mera.

Direkt efter den egna ledningsgruppens veckomöten följer en gemensam, strukturerad ärendeberedning av de ärenden som är på väg upp till politiken.

Det ger alla en möjlighet att bidra med värdefulla perspektiv. 

”Det ger en övergripande förståelse som är värdefull.”

Ibland kombineras möten med studiebesök för att lära känna verksamheten – och varandra.

”Vi har stora utmaningar på många håll i regionen. Men hon lyckas ändå vända det till: Jäklar vad vi kan göra skillnad!”

Senast besöktes tunnelbaneutbygget i Järfälla och när mötesarbetet klarats av på Barkarby hotell blev det karaoke. Oväntat roligt tyckte en av dem som var med. 

Emma Lennartsson är omvittnat musikalisk, gillar att sjunga och dansa. 50-årsfesten i augusti präglades av dj-dans, berättas det.

”Emma kan hålla igång ett dansgolv själv”, säger en av Chefs källor.

Flera personer beskriver henne som den bästa chef de haft.

Många ser positivt på att hon kliver fram mer, inte minst genom inlägg på Linkedin. Men också tar plats på ledarskapsscener och skriver böcker.

Blir nästa kliv in på politikerarenan? Om två år är det val igen.

Så gör vi Cheftestet: Cheftestet bygger på gedigen research och intervjuer med en mängd personer – alltid minst 20 – som arbetar och har arbetat med den berörda chefen. Vi talar med personer på olika nivåer och från olika sammanhang där de samarbetat nära med chefen, allt för att förmedla en så bred och rättvis bild som möjligt. Utifrån detta analyserar Chef ledarskapet hos chefen i fråga och sätter betyg enligt de kriterier som vi anser kännetecknar ett gott ledarskap. Den testade chefen får alltid läsa artikeln innan testet publiceras och erbjuds möjlighet att ge sin kommentar.

EMMA LENNARTSSON SVARAR

”Jag blir rörd över alla fina omdömen. Jag känner också tacksamhet; jag har haft förmånen att arbeta med så många skarpa kollegor genom åren som har varit generösa och delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Så är det inte minst idag; jag lär mig hela tiden nya saker av mina kloka medarbetare och chefskollegor på jobbet.”

”Särskilt glad blir jag av att höra att många uppfattar mig som glad, energisk och positiv. Arbetslivet är en för stor del av livet, och livet alldeles för kort, för att vi inte ska ha roligt ihop på jobbet. Det finns få processer, få problem, få utmaningar som inte innehåller något mått av absurditet som man kan få unna sig att skratta lite åt, i alla fall i något skede.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.