Chefens anställningskrav: Personer med autism

Anders Barnå drog igång Unicus i Sverige efter norsk förlaga. Det är ett konsultföretag specialiserat på systemutveckling och dataanalys. Och de anställer bara personer med autism.

Mångfald
Publicerad
Andreas Barnå. Foto: Oskar Omne

Hur kommer det sig att ni bara anställer människor med autism?

”Vi är en affärsdrivande social entreprenör som såg att det finns många arbetslösa autister med stor kompetens samtidigt som arbetsmarknaden har ett stort kompetensbehov. Förmågorna som en autist tar till bordet är mycket användbara i it-branschen. I många fall är de till och med bättre och mer lämpade för uppgifterna än neurotypiker. Dessutom bidrar vi på detta sätt till ett samhälle där alla får vara med samtidigt som vi ökar statens skatteintäkter och minskar kostnader för arbetslöshet, sjukvård med mera”, svarar Anders Barnå.

Ni har helt skippat cv i era anställningsförfaranden, varför?

”Att få konkreta frågor om förmågor, utbildning och erfarenhet passar en autist mycket bättre. Det blir inte jobbigt att söka och vi skickar en tydlig signal om att vi förstår dem. Därtill blir det enklare för oss att gå vidare och värdera till intervju då vi får tydliga svar på det vi behöver veta.” 

Forskning visar att neurodivergenta team är 30 procent mer produktiva än team med enbart neurotypiska personer. Hur ser ni på effektivitet och produktivitet hos denna grupp?

”Det är uppenbart för oss att en autist som har rätt arbetsuppgifter i rätt miljö är högproduktiv.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.