Chefdagen 2024 – toppchefer, arvtagerskor och Gen Z-ledare i blickfånget
Chefdagen 2024 5 november samlades 360 chefer fysiskt och digitalt för att fira Chefdagens 25-årsjubileum. Här kommer ett axplock av guldglimtarna från scenen!
Caroline Lornudd, programansvarig Executive MBA i Leadership & Management på Chefakademin
”Forskningen visar att modigt ledarskap skapar en högre etisk standard. Modiga människor löser problem och gör företagen konkurrenskraftigare.”
Vårt framtida ledarskap kommer att kräva:
- Mod
- Anpassningsförmåga
- Långsiktigt och kortsiktigt tänkande
- Lärande mindset
- Förståelse för teknologi
- Genuinitet
- Självreflektion
- Förmågan att se samhällsperspektivet
- Kommunikation
Emilie Stordalen, delägare och projektledare Strawberry
För sex år sedan skrev Petter Stordalen över 99,99 procent av Strawberry Holdings, värderat till 26 miljarder kronor, till sina tre barn. I Norge är dottern Emilie Stordalen symbolen för nästa generations toppchefer. I Sverige är hon nästan okänd.
Ayad Al Saffar, vd och huvudägare för Åhléns
Hur är det att leda ett stålbad? Gång på gång har Ayad Al-Saffar lyckats vända bolag från förlust till vinst, inte minst Ur och Penn, och nu Åhléns. Lyxliv är viktigt för entreprenören, som säger sig vara bra på matte men sämre på att läsa människor.
”Mod är att simma mot strömmen. När alla andra lämnar fysisk handel, går jag emot och satsar allt.”
Linus Niva, Maria Ros Hjelm, och Sara Serray – tre av Årets modigaste chefer
Maria Ros Hjelm, generalsekreterare, Svenska Turistföreningen
”Mod kan vara väldigt obekvämt och kritikerna syns och hörs väldigt mycket (när man tagit kontroversiella beslut), medan vi som går bakom och klappar om varandra lätt kommer i skymundan. Därför känns denna utmärkelse till Årets Modigaste chef extra viktigt. Den hörs och det gör mycket nytta för alla.”
Linus Niva, chef LKAB:s samhällsomvandlingsenhet i Kiruna
”Det är svårt att vara supermodig ensam. Jag förlitar mig mycket på ett starkt ledningsteam, på gruppens förmåga att bygga ett starkt team och en stark kultur. Då är det lättare att vara modig.”
Sara Serray, vd och grundare Wellibites
”Så fint att få positiv bekräftelse på att man gör något rätt. Det har varit mycket motstånd och jag har emellanåt legat i fosterställning. Men att jag har känt att ’jag mår dåligt just nu’, inte skulle få sudda ut den större visionen. Jag har fokuserat på att ta ett steg i taget.”
Jens Henriksson, vd och koncernchef Swedbank
För fem år sedan tackade Jens Henriksson ja till ett av Sveriges då tuffaste chefsjobb, det som vd och koncernchef för Swedbank. Uppdrag: att återupprätta förtroendet för en bank i historiskt blåsväder.
Jens Henrikssons 6 bästa tips för att leda i kris
- Inse tjusningen. ”Att jobba intensivt ihop, sitta ett gäng i ett instängt rum där det luktar lite svett – så bygger man gemenskap. Klart det finns något attraktivt i en kris.”
- Utgå från det goda samtalet. Det är en grundval i svensk chefskultur: ”Prata, prata, prata.”
- Rätt förförståelse. ”Om alla inser vad som behöver göras, blir jobbet så mycket enklare.”
- Bygg vidare på grundvärderingarna. ”Leta efter det som är bra i organisationen, och förstärk det. Och tryck samtidigt ner det som är dåligt.”
- Öppen atmosfär. ”Det farligaste som finns är medarbetare som inte vågar säga ifrån.”
- Staka ut riktningen. ”Det går inte att göra två saker samtidigt, att se både bakåt och framåt. Själv väljer jag att blicka framåt.”
Hannah Widell, medieentreprenör
Hannah Widell har alltid haft modet att testa nya saker. Vissa har gått bättre – som poddarna – och andra sämre. För några år sedan sålde hon och systern Amanda sitt bolagsimperium Perfect Day till Björn Ulvaeus.
”Livet är tufft, ens jobb ska vara ens happy place.”
Andreas Utterström, USA-expert och kommunikationskonsult
Donald Trump och Kamala Harris har inte mycket gemensamt. Men en sak förenar presidentkandidaterna – att de båda är karismatiska ledare. Så vad kan svenska chefer lära sig av Trump och Harris? Vad ska de absolut inte ta efter? Andreas Utterström analyserade på scen.
Anna-Carin Alderin och Mattias Dahl – för och mot fyradagarsveckan
Motparterna i debatten om fyradagarsveckan står långt från varandra men enades på Chefdagen om att det trots allt är bra att det forskas på vår arbetstid.
Mattias Dahl, vice vd och chef arbetsgivarfrågor, Svenskt Näringsliv
”Att fyradagarsveckan inte redan har skett är beviset på att det inte funkar. Att föreslå att vi ska ta bort var femte person i arbetslivet blir helt katastrofalt för oss alla. Välstånd och välfärd beror på produktivitet.”
Anna-Carin Alderin,initiativtagare pilotstudien 4 Day Week Sweden
”Global forskning i 26 länder och 800 verksamheter bevisar att det går att jobba på ett annat sätt än vi gör idag med bibehållen kreativiteten och ökad innovationskraft.”
Nina Jönsson, vd ICA-gruppen
När inflationen steg som mest fick hon hård kritik för Icas höga bonusar och tvingades försvara företaget både i medierna och för finansministern. Nu kommer motståndet främst från leverantörer och lågpriskedjor. Men ICA-gruppens vd Nina Jönsson räds inte en fajt.
”Man måste våga fatta beslut även om man inte har all information, när det känns mer rätt än fel. Det gäller att lita på vår kunskap, vår känsla och cheferna i organisationerna. Men sedan korrigera varje vecka, inte släppa utan hela tiden jobba på.”
Guuled Mohamed, vd Young Talents Sweden
Han är 19-åringen som vill göra arbetsmarknaden rättvis och öppen för alla. Guuled Mohamed driver rekryteringsbolaget Young Talents Sweden, som förmedlar jobb till unga vuxna från socioekonomiskt utsatta områden. Nyligen tilldelades han Raoul Wallenberg Young Courage Award. Och på Chefagen tog han alla med storm, när han med självklar pondus på scenen pratade om vikten av inkludering i arbetslivet.
Charlotte Von Essen, chef Säkerhetspolisen
”Jag går in för att förmedla ett lugn. Det är viktigt i vår organisation, där det bokstavligen kan handla om liv och död. Med lugnet i botten går det att metodiskt ta sig an frågan och ta de beslut som krävs.”
Gunnar Strömmer, justitieminister (M)
Två år har gått sedan Gunnar Strömmer tackade ja till jobbet som justitieminister, med bekämpningen av gängkriminaliteten högst upp på agendan. I politiken krävs blixtsnabba beslut och modiga omprövningar av gårdagens facit. Men hur mycket omprövning tål ett politiskt ledarskap?
”Det ska vara väldigt tydligt, att detta är vårt ansvar. Tjänstemän och chefer får inte uppleva det som att vi politiker skjuter ansvaret ifrån oss.”
Näringslivspanelen Carl-Henric Svanberg, Hélène Barnekow, och Leif Johansson – var det lättare att vara chef förr?
Ledarskap förr och nu. Tre av Sveriges viktigaste ledare, som alla har tilldelats medalj av kungen för sina betydande insatser inom svenskt näringsliv, diskuterade på scenen.
Carl-Henric Svanberg, hedersdoktor och ledare för regeringens AI-kommission
”Svenskt ledarskap just nu har tveklöst en trend mot det mer auktoritära. Den värld vi såg för 25 år sedan med mer öppenhet, demokrati och handelsfrihet finns inte ens som vision längre. Det gör att samarbeten inte blir lika djupa och snabba. Men samtidigt är jag inte säker på att det ändrats så mycket i företagen. Det svenska ledarskapet är bra. Vi har byggt vår karriär att arbeta i världen, vi har ett sätt att fungera som är attraktivt, vi är lite kameleonter.”
Hélène Barnekow, styrelseproffs, investerare och partner i Gaia Leadership
”Vårt land ser helt annorlunda ut idag än för några år sedan. Det är en annan retorik, ett annat tilltal, ett annat resonemang som människorna växer upp och lever i. Jag tror att man alltid måste ha örat mot marken och förstå den kultur vi lever i.”
Leif Johansson, företagsledare, styrelseproffs och hedersdoktor
”På tal om de oroliga tiderna just nu; det auktoritära ledarskapet har generellt många faror i sig. Upplysta despoter slutar ofta som riktiga skitgubbar. De åldras inte väl. En bredare förankring, möjligheten att skapa rimlig konsensus är viktig i den värld vi befinner oss i. Den kommer inte må bättre av auktoritära ledare. Alla stora problem löses genom samarbete.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.