Chef Weekly med Calle Fleur: ”Som förhäxad tittar jag på Janne Andersson”
Chef Weekly Välkommen till utgåva 30 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.
Förbundskaptenen som började brinna
Som förhäxad ser jag den omtalade studiointervjun med Janne Andersson – om och om igen. Jag slukar alla krönikor och analyser jag kommer över, och helt ärligt känner jag med ALLA i debatten. Ja, det är fullt rimligt att Bojan Djordjic tolkade Anderssons uttalanden som rasism (Irena Pozar skriver klokt om detta i Aftonbladet). Och samtidigt VET vi ju att Janne Andersson står för schyssta, humanistiska värderingar. Det har han visat gång efter annan under sju år på jobbet.
Chefer är människor. Och ledarskap är så ohyggligt mänskligt, vad instruktionsböckerna än försöker ge sken av. Man gör vad man kan. Ibland räcker det inte. Man snubblar, blir arg och ledsen, sårar andra. Då behöver man sparka i en vägg ett tag, be om ursäkt – och förhoppningsvis kan man sedan gå vidare, bättre rustad än man var tidigare. Den här gången blev slutet gott, av Fotbollsförbundets pressmeddelande (med tillhörande gullig bild) att döma.
På Chefs Instagram-konto (in och följ!) frågade vi användarna hur de gör när de blir irriterade på jobbet.
Och så slår vi återigen ett slag för stoicismen, de gamla grekernas lära om att bli verkställande direktör över det egna själslivet. Janne Andersson hade säkert mått bra av en snabbkurs. Men stoicism i all ära, viktigast är genuina ledare som vågar vara sig själva och kan erkänna när de har gjort bort sig.
Hört talas om ”dottereffekten?”
Döttrar påverkar jämställdheten i pappas företag på ett tydligt sätt. Men först när papporna inser hur tufft flickor och kvinnor har det. Det är resultatet av ny forskning från Handelshögskolan i Stockholm, Erasmus universitet och Jönköping University som Chef skrev om i veckan. Dottereffekten får inte bara vd:ar att anställa fler kvinnor. Utan resulterar också i att företagets styrelse är mer jämställd (i genomsnitt med fyra procent) efter det att dottern nått skolåldern. Häpnadsväckande i all sin enkelhet.
En sång för självledarskapet
I torsdags modererade jag ett lunchsamtal om självledarskap – ett hett ämne som lockade fler än 2 000 anmälda deltagare. Webinaret genomfördes i samarbete med digitala coachingtjänsten Zebrain och bjöd på mängder av konkreta tips för dig som vill satsa på personlig utveckling. Gäster i studion var Anna Bloth Karling, vd och grundare på Zebrain, coachen Paula Gullbing och Patrik Wild, chef på it-bolaget Knowit.
Här är 3 insikter från samtalet:
- Hybridarbete, “quiet quitting“, allt mer spaningar kring behovet av ett genuint, äkta ledarskap: Stjärnorna står helt rätt i tiden för ett ökat fokus på självinsikt, medvetenhet – och självledarskap.
- Känns det för dyrt att satsa på medarbetarnas eller din egen personlig utveckling, fråga dig själv om du inte har råd?!
- Glada och nöjda medarbetare ger glada och nöjda kunder. Svårare än så är det inte.
Missade du webinaret? Här är en länk om du vill kolla i efterhand! Hör gärna av dig och berätta vad du tyckte!
Hur är det med självledarskapet ute i organisationerna? I Chefs stora undersökning om personlig utveckling (november 2022) noterade vi att 88 procent tror att personlig utveckling gör dem till bättre chefer. Hela 94 procent svarade att de tror att det påverkar verksamhetens resultat positivt. Men ändå ägnar sig bara 4 av 10 åt att utveckla sig själva. Här finns viss utvecklingspotential, va?
När vi stämde av läget bland Chefs följare på Linkedin i veckan såg läget ut så här (ca 700 svar):
Bondskurken i Värmland
Avslutningsvis, ett lästips: Financial Times tecknar ett porträtt av den lågmälde entreprenören Lars Wingefors, som har vuxit sitt Embracer från 17 miljoner dollar i omsättning 2014 till hisnande 17 miljarder dollar idag. Receptet har varit att köpa upp drygt 70 stycken andra företag. Nu sitter Wingefors och stirrar ut över en frusen sjö i Värmland, inleder tidningen sin berättelse, medan kocken som vanligtvis jobbar i hans privatjet står och lagar en trerättersmeny i köket. Som taget ur en Bond-film! En intressant inblick i en serieförvärvares vardag – och röster från blankarna som satsar allt på att “korthuset“ ska rämna.
Nästa vecka tar Chef Weekly påskledigt.
Ha det fint så ses vi på andra sidan!
Hälsningar Calle
Veckans bild
Världens sämsta chef
Vårvintern har bjudit på ett inte oansenligt antal snösmockor. Mitt i den (förhoppningsvis) sista begav sig Chef-redaktionen ut i vimlet för att se spanska filmen Världens bästa chef på bio. En absurd dystopisk satir om en ledare som vill göra allt för sina anställda – men allra mest för sig själv. Kittlande tittning!
Redaktionens val från Chef.se
Röster om Chef Weekly
“Jag tänker varje vecka på hur bra jag tycker söndagsspaningen är när jag läser den. Jag uppskattar både innehållet och tonen i din spaning. Gillar variationen av aktuella händelser, forskning och begrepp som tas upp. Alltid intressant och tänkvärt, med bonusen att det presenteras med en lättsam, ofta riktigt rolig personlig touch! Nästan alltid blir någon del av innehållet grund för snack med kollegor, kunder eller vänner. Så kör bara på!”
“Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.”
“Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”
“Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”
“Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”
”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”
”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”
”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!”
Vad tyckte du om Chef Weekly?
Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.