Chef Weekly med Calle Fleur: ”Skulle gärna slippa återbesöka mitt fjuniga 18-åriga jag”

Chef Weekly Välkommen till utgåva 22 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

5 chefslärdomar från veckan

Vilken händelserik vecka! Mitt stackars digitala anteckningsblock bågnar under den imaginära vikten av alla knäppa händelser och samtidsfenomen vi har fått bevittna. Inleder med 5 snabba chefslärdomar från veckan som gått: 

1. Du skall icke fiska i grumliga vatten. PM Nilsson var en gång i tiden en både erfaren och erkänd mediechef och ledarskribent på Dagens Industri. Efter att ha dömts för tjuvfiske av väldigt utrotningshotad ål, och upprepade gånger ljugit om saken, tvingades han nyligen sluta som statssekreterare under Ulf Kristersson. I ett fascinerande reportage i mitt favoritprogram Medierna i P1 diskuteras själva händelsen (Tjuvfiska ål och ljuga för polisen är väl något som Åsa-Nisse i Knohult gör’”, säger chefredaktören på Sydöstran, som avslöjade nyheten, i ett minnesvärt citat). Men framförallt det häpnadsväckande faktumet att PM Nilsson vägrat yttra ett enda ord till en enda journalist om saken, trots sin bakgrund som mediechef och hög politisk tjänsteman. Anmärkningsvärt uselt. Men också symptomatiskt för en olycksbådande trend: Det har blivit mycket svårare för medier att utkräva ansvar från myndigheter och politiker, eftersom de helt enkelt gör sig oanträffbara.

2. Du skall kunna stava till ledare. I torsdags valdes Muharrem Demirok till ny partiledare för Centerpartiet. En fascinerande karaktär i ett annars slätstruket politiskt landskap, får man väl ändå säga. I en genomgång i Aftonbladet. gör några olyckskorpar processen kort med den nye chefens ledaregenskaper: Jag tror inte han kan stava till ledare. Han är ingen lagspelare och skapar ingen skön atmosfär eller vi-känsla. Snarare är det ‘söndra och härska’ som gäller, jag skulle inte bli förvånad om Machiavelli är hans favoritförfattare”, säger en partikamrat. Ouch! Framtiden får väl helt enkelt utvisa om Demirok lyckas ena Centerrörelsen, som lidit svåra bakslag senaste året.

3. Du skall vara en förebild. Med risk för att vara hopplöst sist på bollen vill jag rekommendera SVT-dokumentärserien Stockholms gängkrig – bakom rubrikerna. En sorglig tragedi om hur Järvakonflikten förvandlat barndomsvänner till dödsfiender och hur hela vuxenvärlden stått handfallen vid sidan om. Representanter för civilsamhället och polisen betonar vikten av goda förebilder för ungdomarna i utanförskapsområdena. I USA, däremot, verkar det motsatta behövas. Där har den vidriga dödsmisshandeln av Tyre Nichols lett till nya, landsomfattande protester mot polisvåldet. Slutsats? Vi måste outtröttligt fortsätta lyfta fram goda förebilder, oavsett var de verkar.

4. Du skall spela videospel. I ett insiktsfullt inlägg på Linkedin ber Jonas Gundersen, COO på e-sportgiganten Ninjas in Pyjamas, oss att fundera på om gamingvärlden är den miljö som bäst kommer att forma framtidens globala ledare. Spelen lär oss att samarbeta med människor över hela världen, fatta blixtsnabba exekutiva beslut och acceptera misslyckanden som en naturlig del av utveckling framåt. Klokt!

5. Du skall visa civilkurage. Svenska fäktningsförbundets ordförande Otto Drakenberg har antagligen fått mer medieutrymme i helgen än han och hans förbund fått under hela seklet. Välförtjänt! I en numera viral video från världskongressen i november lyfter Drakenberg hbtq-personers rättigheter i det stundande junior-världsmästerskapet i Saudiarabien. Den svenske ordföranden möts av aggressiva bankanden i bänkarna (!) och klagorop, men står stadigt i talarstolen och vägrar låta sig tystas. Ska du bara inspireras av ett ledarskapsklipp i helgen? Välj detta.

Är du friskvårdsbidragsnyttjare, lille vän?

En av fyra väljer att inte utnyttja friskvårdsbidraget – och mindre än hälften av medarbetarna utnyttjar det till fullo. Det visade en ny Sifo-undersökning i veckan. Arbetsgivarna verkar inte vara tillräckligt framgångsrika i sin friskvårdssatsning. Är det dags att skippa bidraget och satsa på individuella hälsolösningar? Chefs reporter Sara Hammarkrantz intervjuar idrottsläkaren Erland Colliander om saken.

När Chef ställde frågan på Linkedin överensstämde svaren i stort med undersökningen (närmare 3900 svar):

Själv får jag väl motvilligt erkänna att ett och annat gymkort legat oanvänt i byrålådan genom åren. Men när andan faller på – och jag plötsligt sitter där och svär vid någon roddmaskin – skänker jag förstås en tacksam tanke till min bjussiga arbetsgivare.

Chefen som vill bli 18 igen

På tal om friskvårdssatsningar läser jag med stigande förvåning om den 45-årige techinvesteraren Bryan Johnson, som nu satsar hela sin förmögenhet på att bli 18 igen. Till sin hjälp har han 30 (!) läkare och en lång lista av jättejobbiga rutiner, skriver Breakit. Att de orkar hålla på, tänker jag. Personligen skulle jag betala stora pengar för att slippa behöva återbesöka mitt fjuniga, neurotiska 18-åriga jag.

Nu kastar vi quiet qutting” i papperskorgen

Har du också gått runt och slängt dig med uttrycket ”quiet qutting” för att beskriva medarbetare som inte gör mer än de tvunget måste? Sluta med det. Denna något nedsättande term ifrågasätts i en ny artikel i MIT Sloan Management Review – fenomenet bör istället beskrivas som ”alibrated contributing”, det vill säga att rationella medarbetare anpassar sin arbetsinsats efter vad de anser att de får tillbaka i ett arbetsliv som uppfattas som allt annat än rättvist.

Sug på den karamellen till nästa vecka. Vi hörs då!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Spännande samarbete

I veckan har Chef-redaktionen träffat Anna Urombi och Patricio Ruiz Vergara, generalsekreterare respektive kommunikationschef på Raoul Wallenberg Academy, för att kicka igång ett spännande – ännu hemligt – samarbete. Lovar att ni får läsa om det först här i Chef Weekly.

Redaktionen väljer 3 populära artiklar på Chef.se

Röster om Chef Weekly

“Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

“Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”

“Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden