bossen

12 administrativa uppgifter du kan delegera

Du behöver inte göra allt själv. Vi listar 12 uppgifter som du med gott samvete kan delegera.

1. Arrangera interna evenemang. Tillsätt en arbetsgrupp eller en festkommitté och du kommer att få se kreativitet som du inte anade fanns.

2. Boka möten. Samma sak som med mötesledning. Och du kan vara säker på att den eller dem du ber sköta bokningen av mötet kommer att vara lite extra närvarande i det.

3. Boka resor. Visst går det numera snabbt att boka sin egen resa framför datorn. Men så fort det är fler resenärer inblandade blir det mer av allt: avstämning, planering och administration. Låt en med­resenär ta hand om bokningen.

4. Göra scheman. Låt en medarbetare bli ansvarig för att samla in fakta om arbetstider och önskemål när det gäller till exempel semester. Ditt jobb blir att kontrollera om planeringen stöder verksam­heten – och sedan godkänna.

5. Kopiera. Kan du inte helt strunta i papperskopiorna, be någon som berörs av dokumenten att ta hand om dem.

6. Leda möten. Att alternera rollerna på ett möte ökar respekten och värdskapet. Och du lär dig att se hur människor fungerar.

7. Policyer. Sitt inte och skriv alla själv utan diskutera dem i ledningsgruppen. Och fördela arbetet mellan er.

8. Protokoll. Att dokumentera vad som sägs vid ett möte är viktigt, men stjäl tankekraft. Och dina tankar behövs om mötet ska ta er framåt!

9. Skriva agenda. Låt dina medarbetare planera vad era möten ska innehålla. Kom med förslag och önskemål, men lämna ifrån dig ansvaret för agendan.

10. Svara på enkäter. ”Var med i vår undersökning, det tar bara tre minuter.” Ägna de tre minuterna åt något annat och låt i stället en medarbetare få uppleva hur det känns att föra gruppens talan i en anonym enkät.

11. Underlag till möten, projekt eller presentationer. Dina medarbetare är experterna. Låt expertisen tala!

12. Underlag till affärsbrev. I stället för att börja jaga siffror och statistik, låt någon annan göra det. Låt ditt jobb bli att sammanställa dem och underteckna brevet.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

robot-8
Beslutsfattande

Här är svenska roboten som arbetstränar medarbetare

Nu är den lanserad – den svenska roboten Furhat som tagit sex år att utveckla. Den kan arbetsträna nya medarbetare i kniviga sociala situationer och göra mer fördomsfria arbetsintervjuer.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

statsminister
Beslutsfattande

Betyg på varje statsminister: Från Palme – till Reinfeldt

Chefs egen sammanställning av sju historiska statsministrar kan ge en fingervisning inför valet.

nio-punkter
Arbetsrätt

Ledarligan

I varje nummer sedan Chef startade 1995 har vi testat en känd ledare. Här i Ledarligan visar vi cheftester från de senaste fem åren. Vi har markerat vilka chefer som har bytt befattning eller slutat sin tjänst sedan testet gjordes.
framsida-svenskt-ledarskap
Beslutsfattande

Granskning: Därför gör svenska ledarskapet succé världen över

Många är de svenska storföretag som erövrat världen. Och den svenska startup-scenen är hetare än någonsin. Vad är hemligheten som gjort det svenska ledarskapet så framgångsrikt?
office-space
Delegering

Respekterar du dina medarbetare?

Var inte säker på att din personal håller med. Bara varannan medarbetare känner sig respekterade av chefen, visar en ny studie.
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

fans
Delegering

Så ökar du engagemanget

Deras bok har hyllats av Richard Branson och har redan legat på Amazons topplista. Nu utkommer svenskarna Karin och Sergio Volos bok Engage! på svenska.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden