Chef Weekly med Calle Fleur: ”Länge leve manliga chefer… Eller?”

chef weekly Välkommen till utgåva 33 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Glad… Whatever!

I förra helgen firade Sveriges muslimer Eid al-Fitr, slutet på fastemånaden Ramadan. Dessförinnan var det påsk – och snart är det Kristi himmelsfärd. Många helgdagar blir det, och i princip alla utgår från uråldriga kristna traditioner. Arbetsgivare som Tre och Spotify har sedan flera år tillbaka låtit medarbetarna själva bestämma sina helgdagar, så att de kan vara lediga när det är mest relevant för dem. Vid Jom Kippur, till exempel. Eller Diwali. Rätt logiskt förstås – men svårplanerat för chefen? Sofia Hadjipetri Glantz berättar mer.

Länge leve manliga chefer… Eller?

Manliga chefer är (häpnadsväckande nog) i majoritet i 9,5 av 10 kommuner, visar ny statistik från SCB. Markaryd ”vinner” den oglamorösa ligan med 73 procent manliga chefer. I Sorsele är könsfördelningen ojämn åt andra hållet: Här finns enbart 35 procent manliga chefer. Onekligen något att bita tänderna i för Sveriges många och, av fjolårets mediebevakning att döma, välbetalda kommundirektörer.

När vi ändå pratar kommuner: I veckan meddelade styret i Katrineholm att de skjuter till 25 miljoner extra i lön till kommunens anställda. De budgeterade medlen räcker helt enkelt inte för att behålla personalen när inflationen skenar, menar man. Efter onsdagens räntebesked – ännu en höjning på 0,5 procentenheter – lär det inte bli mindre svettigt för dina medarbetare (och dig). Har du infört någon kreativ lösning för att hantera löneoron på jobbet? Hör gärna av dig till mig!

Är du samhällsnyttig, lille vän?

I veckan tog vi på Chef emot en ny omgång prao-elever från Järvaskolan utanför Stockholm. Redan på första redaktionsmötet kläckte en av ungdomarna veckans fråga på Linkedin – en superrelevant frågeställning.

Ställer vi oss denna fråga tillräckligt ofta? (ca 2 300 svar)

Kavaj 2.0

Kavajen har utgjort chefens rustning i över 100 år. Men på senare år har plagget blivit både större och mer ”casual”, berättar Fast Company som drar den inte helt ointressanta slutsatsen att det är en effekt av alla löst sittande kläder vi burit under pandemin. ”Oversized”-modet kan dock vara svårt att matcha med övriga plagg, hävdar experterna. Själv avböjer jag gärna följdfrågor på det, men rekommenderar er som är intresserade att klicka på länken för inspo. Själv hoppas jag att de här nymodigheterna inte går alltför långt (drar mig nämligen till minnes den hysteriska memes-sensationen med kändisar i abnormt gigantiska jackor för några år sedan).

Drömmen om 4-dagarsvecka

4-dagarsveckan är sannolikt årets hetaste arbetslivstrend, i alla fall om man ser till trafiktrenden på Chef.se. På onsdag är det dags för ett helt nytt Chefakademin Talks på ämnet: Ett lunchwebinar med Cissi Elwin där bland andra Caroline Lind, vd på väskföretaget Sandqvist, avslöjar hur det funkar att jobba en dag mindre i veckan. Anmäl dig här.

Upskill och reskill – på riktigt

Avslutningsvis, ett lyssningstips: Pär Lager är vår kanske främsta expert på lärande i arbetslivet – och dessutom en otroligt trevlig prick! Nu har han blivit med podd: I ”Upskill & Reskill” lyfter han och Johan Winsborn fram 100 konkreta exempel på smart livslångt lärande, i och utanför Sverige. I avsnitt 2 får vi lära oss om hur Spotify ser på saken. Finns där poddar finns.

Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Mer HLR till folket

I veckan har vi fräschat upp kunskaperna om hjärt- och lungräddning på kontoret. Och bekantat oss med kontorets hjärtstartare. Viktigt och bra. Och helt ärligt ganska jobbigt – efter några hundra bröstkompressioner på en upplåsbar docka behöver man inte gå till gymmet.

Redaktionens val från Chef.se

röster om chef weekly

”Calle, jag älskar’t! Kort, koncist och allt jag hinner läsa på en vecka. Fortsätt gärna skicka till mig.

”Jag tänker varje vecka på hur bra jag tycker söndagsspaningen är när jag läser den. Jag uppskattar både innehållet och tonen i din spaning. Gillar variationen av aktuella händelser, forskning och begrepp som tas upp. Alltid intressant och tänkvärt, med bonusen att det presenteras med en lättsam, ofta riktigt rolig personlig touch! Nästan alltid blir någon del av innehållet grund för snack med kollegor, kunder eller vänner. Så kör bara på!”

”Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.”

”Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

”Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”

”Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden