jocelyn
Jocelyn K Glei på scen på Webbdagarna.

6 tips: Så undviker du fällan av fejkad produktivitet

Hur behåller man fokus och når resultat när 3,3 år av ens liv går åt till att svara på mejl? Jocelyn K Glei, författare till boken Unsubscribe, delade på Webbdagarna i Stockholm med sig av sina bästa tips för att komma bort från den fejkade produktiviteten.

Vi tillbringar i snitt 3,3 år av våra liv med att svara på mejl. 4,2 år går åt till att sitta i möten – där häften upplevs som ineffektiva ur ett chefsperspektiv. Och inte mindre än 4,8 år av livet går åt till att jonglera olika arbetsuppgifter i en slags multitasking-cirkusakt. Allt enligt amerikanska författaren Jocelyn K Glei, som talade på Webbdagarna i Stockholm.

”Vi är väldigt bra på att skapa tid för hårt arbete, men det är inte vårt bästa arbete,” sa hon och drog en parallell mellan omtalade begreppet fake news – alltså påhittade nyheter – och vad hon kallar fejkad produktivitet:

”På samma sätt som fejkade nyheter gjort oss mer medvetna om att alla ’trollar’ oss, kämpar om vår uppmärksamhet, online så tar den fejkade produktiviteten tid, energi och uppmärksamhet från våra egentliga mål.”

Chef Seminarium: Få mer gjort – utan att jobba mer. Möt effektivitetskonsulten Petra Brask som ger dig verktygen

 

Så vad är det då som gör oss så beroende av den snabba bekräftelse som till exempel att kolla av mejl i tid och otid innebär? Glei jämför mejlkorgen och sociala medier med en enarmad bandit. Ibland kommer det ut något eftertraktat, men oftast inte.

”Det man behöver göra är att helt enkelt fråga sig själv vad det är man egentligen är ute efter – slumpmässig belöning eller verkliga belöningar.”

Den mänskliga hjärnan är också konfigurerad för att uppnå känslan av att bli klar – till exempel att hinna läsa alla mejl i inkorgen. Det ger oss en dopaminrush med efterföljande känsla av tillfredsställelse.

”Vi är tränade i att svara på en positiv handling med en annan positiv handling. Att hälsa på de som hälsar på oss, att ge en present till den som ger oss presenter och att svara på mejl – men idag är vi också tillgängliga för i princip alla med en smartphone. Interneteran är också distraktionens tidsålder. Vi måste hushålla med vår uppmärksamhet,” säger Jocelyn K Glei.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Här är hennes sex bästa tips för att komma bort från den fejkade produktiviteten:

1 Identifiera dina nyckelmål för de kommande tre månaderna – visualisera dem och ha dem alltid synliga på din arbetsplats.

2 Gör morgondagens att göra-lista kvällen före.

3 Gör din dagliga arbetsinsats i längre projekt – de som leder till dina verkliga mål – mätbara. Hur många tecken har du skrivit idag? Hur många problem har du löst?

4 Spara utkast, prototyper eller förlagor för att visualisera din eller projektets framåtrörelse.

5 För att lära dig att säga nej och slippa undan ditt reaktiva beteende – som att till exempel svara på alla mejl – använd dig av formuleringen ”jag gör inte” istället för ”jag kan inte.” Exempel: ”Jag ställer inte in mitt träningspass” istället för ”jag kan inte ställa in mitt träningspass.”

6 Gör dig av med tidstjuvar genom att skapa en ”sluta göra-lista” som komplement till din att göra-lista. Exempel: Sluta läsa artiklar som länkas ut i dina sociala flöden, sluta läsa mejl på helger och kvällar – och så vidare.

Relaterade artiklar

bocker-3
Hälsa

Boktips: Hitta meningen med chefsjobbet

”Tillfredsställande svar på frågan om vad som är meningen med chefslivet.” Bokredaktör Fredrik Emdén tipsar om tre nyutkomna ledarskapsböcker.
lowina-lundstrom_webb
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Utbildningen gav en enorm skjuts”

Nya kunskaper kan leda långt. I Lowina Lundströms fall både till toppjobb och ut i Europa. Men samtidigt som hon började plugga ställdes jobbtillvaron på ända. Executive MBA-studierna blev räddningen. ”Det var ett lyckokast! Jag kunde använda all kompetens från programmet i omvandlingen vi gjorde i bolaget.”
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden