6 tips: Så undviker du fällan av fejkad produktivitet
Hur behåller man fokus och når resultat när 3,3 år av ens liv går åt till att svara på mejl? Jocelyn K Glei, författare till boken Unsubscribe, delar med sig av sina bästa tips för att komma bort från den fejkade produktiviteten.
Vi tillbringar i snitt 3,3 år av våra liv med att svara på mejl. 4,2 år går åt till att sitta i möten – där häften upplevs som ineffektiva ur ett chefsperspektiv. Och inte mindre än 4,8 år av livet går åt till att jonglera olika arbetsuppgifter i en slags multitasking-cirkusakt. Allt enligt amerikanska författaren Jocelyn K Glei.
”Vi är väldigt bra på att skapa tid för hårt arbete, men det är inte vårt bästa arbete,” sa hon och drog en parallell mellan omtalade begreppet fake news – alltså påhittade nyheter – och vad hon kallar fejkad produktivitet:
”På samma sätt som fejkade nyheter gjort oss mer medvetna om att alla ’trollar’ oss, kämpar om vår uppmärksamhet, online så tar den fejkade produktiviteten tid, energi och uppmärksamhet från våra egentliga mål.”
Chef Seminarium: Vill du få mer gjort – utan att jobba mer? Missa inte Chefs seminarium om personlig effektivitet. Boka din plats nu!
Så vad är det då som gör oss så beroende av den snabba bekräftelse som till exempel att kolla av mejl i tid och otid innebär? Glei jämför mejlkorgen och sociala medier med en enarmad bandit. Ibland kommer det ut något eftertraktat, men oftast inte.
”Det man behöver göra är att helt enkelt fråga sig själv vad det är man egentligen är ute efter – slumpmässig belöning eller verkliga belöningar.”
Den mänskliga hjärnan är också konfigurerad för att uppnå känslan av att bli klar – till exempel att hinna läsa alla mejl i inkorgen. Det ger oss en dopaminrush med efterföljande känsla av tillfredsställelse.
”Vi är tränade i att svara på en positiv handling med en annan positiv handling. Att hälsa på de som hälsar på oss, att ge en present till den som ger oss presenter och att svara på mejl – men idag är vi också tillgängliga för i princip alla med en smartphone. Interneteran är också distraktionens tidsålder. Vi måste hushålla med vår uppmärksamhet,” säger Jocelyn K Glei.