Män, män, män – i förkrossande majoritet i kommuner

I 275 svenska kommuner arbetar fler män än kvinnor som chefer. Det innebär att de manliga cheferna är i majoritet i 9,5 av 10 kommuner, visar ny statistik från SCB.

Mångfald
Publicerad

Den kommun med störst andel män på chefspositioner är Markaryd med 73 procent. Därefter följer Gnosjö (72 procent), Aneby (71 procent) och Degerfors (70 procent).

När en andel överstiger 60 procent och den andra hamnar under 40 brukar det i statistiska sammanhang betraktas som en ojämn könsfördelning.

”I 94 kommuner är andelen män i chefsposition 61 procent eller högre. Vad gäller kvinnor finns det två kommuner där andelen är 61 procent eller högre, Bjurholm och Sorsele, som är två av landets tre minsta kommuner”, säger Linn Eriksson, utredare på SCB, i ett pressmeddelande.

Lägst andel manliga chefer finns i Sorsele (35 procent), Bjurholm (39 procent) och Säter (41 procent).

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden