Chef Weekly med Calle Fleur: ”Folk omkring mig känner sig arga och eländiga”

Chef Weekly Välkommen till utgåva 26 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Master class om goda ledarskapet – gånger 1 000

Vet ni vad? Folk omkring mig känner sig rätt arga och eländiga. Inte bara vänner och familj, även om en närstående nyligen sjöng barnvisan ”Huvud axlar knä och tå” för att beskriva alla kroppsdelar som värker i hens överarbetade 40 plus-åriga kropp, utan där ute, i vimlet. Jag hör vittnesmål om utskällningar på gatan, utbrott på arma kundtjänstmedarbetare, arga mejl från vanligtvis sansade människor. Det är väl snöslasket. Eller kriget, räntan, elen och varslen… Välj själva. På Ekot hör jag ekonomiprofessor Lars Calmfors torrt konstatera att ”det är helt enkelt riktigt dåligt väder nu, och det kommer vara länge”.

Veckans fråga på LinkedIn ger liknande indikationer (ca 3 200 svar):

Puh… Desto viktigare att vi lyfter de goda exemplen och inte enbart kikar ned i det där avgrundsdjupa kaninhålet. Jag försöker göra det här i Chef Weekly – inbillar mig att det är därför så många av er verkar gilla det – och på torsdag kl 12 gör jag det igen. Den här gången framför kameran, tillsammans med de 3 slutfinalisterna till Årets Chef: Britta Wallgren, vd Capio Sverige, Claes Seldeby, vd Ahlsell och Cecilia Lejon, kommundirektör i Värmdö utanför Stockholm. Vi kallar det en master class om det goda ledarskapet och vi tror att det kommer hjälpa dig i din chefsvardag. Fler än 1 000 personer har redan trotsat oxveckornas tyngd och anmält sig.  Gör det du också!

Sov gott – eller aldrig?

Under rubriken ”MBA Lessons from Elon Musk’s ‘hardcore’ work demand” konstaterar Financial Times att det mesta verkar gå åt skogen för Elon Musk i försöken att vända sociala medie-jätten Twitter. Trots att Musk har installerat sängar på huvudkontoret (!) och muttrat att ”ingen förändrade väl någonsin världen på 40 timmar i veckan” verkar det vara svårt att få tillbaka annonsörerna och talangerna till plattformen. Eller är det just ambitionsnivån som är problemet? Forskaren Silvia Bellezza konstaterar att yngre medarbetare nu öppet revolterar mot den ”hustle culture” som har präglat arbetslivet de senaste åren. I Kina kallas trenden ”tang ping” (”ligga raklång”, fritt översatt): Unga tar helt enkelt avstånd från hyperkonkurrensen på arbetsmarknaden och det kollegiala grupptryck som kräver ständig  överleverans. Låter sunt om du frågar mig.

Efterspel väntar

Omni gör en pedagogisk genomgång av efterspelet efter polischefen Mats Löfvings tragiska död. I veckan har allt fler kritiska röster höjts mot polisledningens agerande. Maria Steinberg, jurist och docent i arbetsmiljörätt, tror dock inte på några allvarligare rättsliga påföljder då lagstiftningen är för svag. Istället menar hon att den viktigaste lärdomen är hur illa det kan gå om stödet från arbetsgivaren sviker: ”En arbetsgivare måste ha förståelse för vilka enorma konsekvenser ett sånt här drev kan få. När personer blir uthängda i medier måste de få stöd, men min uppfattning är att de istället ofta uppfattas som paria. Arbetsgivaren tar avstånd för att inte själv bli inblandad”, säger hon till Omni. En viktig sak för alla oss i arbetsledande ställning att reflektera över.

Akut läge i vården

Jonatan Salzer. Foto: Paulina Holmgren

I början av 00-talet arbetade jag som vårdbiträde på ett sjukhem i Lund. Som fjunig tonåring var jag lyckligt ovetande om effektivitetskrav och vårdpolitik – chefen var en vänlig men perifer figur som mest verkade ha ett helvete med schemaläggningen och fick personalen att sätta sig lite mer rakt i fåtöljerna när hon besökte fikarummet. Sedan dess har den akuta krisen i sjukvården blivit normaltillstånd, konstaterar jag i min senaste krönika.

Missa inte Fredrik Kullbergs finstämda reportage från Norrlands universitetssjukhus i Umeå, där läkaren och förstalinjeschefen Jonatan Salzer vittnar om ständig brandsläckning och ryckningar i ögonlocket. Varför bryr sig inte fler? ”Som det ser ut i vården i dag borde våra beslutsfattare ha panik. Jag ser inga tecken på att de har det”, säger Salzer.

Missilattacker och pappalycka

Andreas Flodström. Foto: Privat, Nicke Johansson

Avslutningsvis, ett lästips: I samband med krigsutbrottet 2022 intervjuade vi Andreas Flodström, vd för ukrainska it-konsultbolaget Beetroot. I samband med ettårsdagen av Putins invasion ringde Sara Hammarkrantz upp igen. Inspirerande läsning om hur livet trots allt går vidare. Eller som Andreas Flodström säger: ”Vardagen pågår trots kriget. Det är flyglarm och elavbrott, utegångsförbud på kvällarna, men i övrigt är allt som vanligt. Caféerna är öppna. Barn går till dagis.”

Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Hemlighetsmakeri deluxe

Det tisslas och tasslas. Mystiska kuvert byter ägare. Sidor rivs ned från väggen fortare än de hinner komma upp. Ja, du anade det: Snart är det dags för prisutdelningen av Årets Chef 2023. Endast en utvald skara känner till vinnaren. 9 mars avslöjas det – i nästa veckas Weekly får du läsa allt om prisutdelningen.

Redaktionens val från Chef.se

Röster om Chef Weekly

Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.”

Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”

Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”

Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden