Chef Weekly med Calle Fleur: ”Är du lönsam, lille Ica-handlare?”

Chef Weekly Varmt välkommen till utgåva 29 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Alla dessa felrekryteringar…

7 av 10 chefer har gjort en felrekrytering de senaste 5 åren, visar Chefs nya undersökning. Ett både utbrett och dyrt problem som skapar massor av trassel för alla inblandade. Tro mig, jag vet. Rekrytering är det viktigaste vi chefer kan ägna oss åt – och samtidigt arbetslivets största mysterium, skriver jag i min senaste krönika (som redan har gjort flera rekryteringskonsulter rosenrasande). Man kan tillämpa forskningsbaserade modeller, köpa tester, våga vägra magkänslan och hyra in svindyra konsulter. Jag har provat allt, ändå blir det fel ibland. Har jag ett bra svar på varför? Nej. Men jag – och 7 av 10 chefer, alltså – är i alla fall ödmjuka nog att erkänna det. Läs hela undersökningen här.

Högt och lågt från veckan som gått

  • I måndags släppte FN:s klimatpanel en ny olycksbådande klimatrapport. I samband med detta gick Naturvårdsverket ut med skarp kritik mot Sveriges politiker – ett inte helt vanligt myndighetsbeteende? Näringslivet är redo för en offensiv grön omställning men dagens klimatpolitik räcker inte till, säger Stefan Nyström, klimatchef på Naturvårdsverket till Dagens Industri.
  • Tjifernas tjif firar 50 år på tronen i år. I veckan släpptes boken ”Kungen – Sveriges ledare” av Mikael Holmqvist, professor i företagsekonomi. Ett intressant perspektiv där förstoringsglaset inte riktas mot statschefen som privatperson, pappa eller festprisse, utan som institution med reell makt i samhället. Holmqvist tecknar bilden av ”ett elitistiskt och ekonomistiskt Sverige där treenigheten Djursholm (en symboltyngd plats), Handelshögskolan (en symboltyngd akademi) och monarkin (en symboltyngd person) samverkar för att ladda en del av näringslivet med närmast ofattbart hög status”, skriver Jens Liljestrand i en läsvärd recension i Expressen.
  • I samma blaska gör politiska kommentatorn Viktor Barth-Kron processen kort med Ebba Busch, partiledare och minister eller, som Barth-Kron kallar henne, ”chefen från helvetet”.  I veckan avpolletterades partisekreterare Johan Ingarö efter anklagelser om sexuellt ofredande och/eller ett högljutt bråk om narkotikapolitik. Barth-Kron ifrågasätter Buschs förmåga att leva efter den gamla chefsdevisen ”beröm i plenum, kritik i enrum”: ”Nu har han inte bara fått sparken och schavotterat i offentligheten som utpekad sexualförbrytare, han har också fått se sin närmaste chef informera hela Sverige om hur historiskt klappusel han dessutom var på sitt jobb.” Ouch!
  • Det finns ett samband mellan distansarbete och bättre produktivitet. Det framgår av en forskningsöversikt från Högskolan i Gävle. Chef skriver om det hela här.

När Chef frågade våra 136 000 följare på Linkedin höll de flesta med (ca 3 000 svar):

Är du lönsam, lille Ica-handlare?

Livet på någon av de tre matjättarna kan inte vara jätteskoj just nu – om man inte är vd och det fullkomligt regnar pengar över en, förstås. Ica, Coop och Axfood attackeras från konsumenter, politiker, leverantörer och konkurrerande lågpriskedjor samtidigt, men slår vildsint ifrån sig anklagelser om att de skor sig på inflationen. ”Öronbedövande faktaresistens om matpriserna” dundrade exempelvis Axfoods presschef i veckan. Men fakta kvarstår: Axfoods omsättning steg med 27 procent och rörelseresultatet med 15 procent 2022. Motsvarande siffror för Ica är 6 respektive 10 procent (vilket Andreas Cervenka lyfter i Aftonbladet). Det här har alltså lett till bonusar i mångmiljonklassen, och det är väl just det som väcker… Vissa frågor hos oss som tvingas betala 70 spänn för Bregott. Vi har nämligen i åratal matats av artiklar om stenrika Ica-handlare som kör Bentley och Ferrari till jobbet. Det där har skapat en rätt ordentlig uppförsbacke, va, som nu lär oss en nyttig läxa om vikten av att leva sitt varumärke som chef.

Vad är du tacksam för idag?

Avslutningsvis bjuder jag på veckans fnissigaste Twitter-inlägg: Expressen-journalisten Andreas Häggström bad ChatGPT skriva ett Linkedin-inlägg som summerar #samtiden på ett plågsamt träffsäkert sätt. Jag kan konstatera att vi går en mörk framtid till mötes.

Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Bästa sittställningen vinner

Ergonomi kan vara dötrist och långtråkigt och alldeles… alldeles underbart. I måndags fick vi  besök av Emelie, ergonom från Avonova, som hjälpte oss att reda ut vad alla mystiska spakar på kontorsstolarna egentligen är till för. Välbehövligt!

Redaktionens val från Chef.se

Röster om Chef Weekly

“Jag tänker varje vecka på hur bra jag tycker söndagsspaningen är när jag läser den. Jag uppskattar både innehållet och tonen i din spaning. Gillar variationen av aktuella händelser, forskning och begrepp som tas upp. Alltid intressant och tänkvärt, med bonusen att det presenteras med en lättsam, ofta riktigt rolig personlig touch! Nästan alltid blir någon del av innehållet grund för snack med kollegor, kunder eller vänner. Så kör bara på!”

“Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.”

“Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

“Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”

“Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden