Budgethjältar, den inre resan, gubbvälde, massuppsägningar via mejl – och en hommage till det sårbara ledarskapet

chef weekly Välkommen till utgåva 12 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad

En styrkekram till alla budgethjältar

Klar med budgeten inför 2023? Grattis! Snart där? Håll ut! Det är svettiga tider för många av oss just nu, inte bara för att vi befinner oss mitt i de beryktade ”40-veckorna” (sommarsemestern bortglömd, julen alldeles för långt borta) utan för att vi förväntas klara av att blicka in i 2023 års spåkula och hitta något alls att hålla fast vid. Att få intäkterna att öka i högre takt än kostnaderna i rådande konjunkturläge, med en svårprognosticerad avtalsrörelse runt hörnet, framstår mer som magi än realism. Men ändå ska vi väl lyckas i år också?

Missa inte Chefs nya samlingssida med våra allra bästa artiklar om budgetarbete – med den inte opeppiga rubriken ”Budgettider hej hej!”

Budgetarbete är slitsamt. Själv finner jag ändå tröst i att jag har sluppit värka fram ett budgetunderlag på drygt 3 000 sidor, som vår nya regering levererade i veckan.

Och faktum är att de flesta av er inte verkar vara alltför oroade, i alla fall inte när vi ställde frågan på Linkedin (ca 1 400 svar svar):

Inre resa ger resultat

Illustration: Anna Harvard

Svenska chefer tror på personlig utveckling. Det visar månadens stora undersökning i Chef. Hela 94 procent anser att personlig utveckling kan påverka verksamhetens resultat. Nästan lika många, 88 procent, anser att personlig utveckling gör dem till bättre chefer.

Återgången till kontoren efter pandemin har gett upphov till nya megatrender och buzzwords på arbetsmarknaden – nu pratar alla om hybridledarskap och ”quiet qutting” , det vill säga att medarbetare flyr löneslaveriet för att utveckla sig själva. Chefs nya undersökning är minst sagt en ’håll käften’-bekräftelse på detta. De experter som vi har pratat med menar till och med att vi står inför en revolution. Snart kommer det som händer på insidan – alltså känslor, attityder och självaktning – anses vara lika viktigt för en organisation som sund ekonomi och (nåja, någorlunda) fungerande it-system.        

En person som har fattat vikten av det här är Nils von Heijne, en av tech-Sveriges hetaste serieentreprenörer och bolagsbyggare. Han är nämligen shaman också.

Fotbollsguld till Hisingen – och gubbvälde i maktens korridorer

Förra söndagen spelades Allsvenskan klart för i år. För mitt eget lag, mesta mästarna från Malmö, gick det riktigt uselt. Inte minst på grund av bristande tålamod från styrelsen och ett svajigt agerande av den sportsliga ledningen – som ledde till hela tre tränarbyten under en plågsamt lång säsong. Till slut bärgades Lennart Johanssons pokal till Hisingen: BK Häcken blev svenska mästare för första gången! En stor prestation av klubben och dess norska demontränare Per Mathias Høgmo.

Samtidigt fortsätter marken skaka under Svenska Fotbollsförbundets lokaler i Solna. I flera läsvärda artiklar under veckan har Expressen granskat ”gubbväldet” på förbundet – som enligt ett 20-tal källor karaktäriseras av bristande ledarskap, svågerpolitik och tystnadskultur. I centrum för granskningen står generalsekreteraren Håkan Sjöstrand, som år 2022 har för vana att använda termen ”damkören” om kvinnor som inte håller med honom. Vad är det här, en dålig sketch? Det har skrivits om den dåliga arbetsmiljön på Fotbollsförbundet under lång tid – nu är det hög tid att agera!

Uppsägning blues

Techbolagens frossa fortsätter. I veckan meddelade Meta, före detta Facebook, att de säger upp 11 000 anställda. Och Twitters sanslösa massuppsägningar via mejl – brev till jobbmejlen betyder att du får fortsätta, brev till privata mejlen betyder att du får gå – dominerade nyhetsflödet i slutet av förra veckan.

Elon Musk har sparkat ut toppcheferna, upplöst styrelsen och framstår allt mer som en kantig seriefigur. Fascinerande nog utspelar sig spektaklet framför öppen ridå. Det ”stortorg” som Musk har köpt används nu av missnöjda anställda som, med gemensamma hashtags och i stor enighet, avslöjar alla pinsamma brister i personalpolitiken, skriver New York Times i en intressant spaning.

Tiderna är onekligen bistra. En ny Sifo-undersökning visar att 26 procent är rädda för att få sparken. Och en ny rapport från revisionsfirman PwC visar att 4 av 5 HR-chefer planerar att dra ner sina personalstyrkor ”i stor utsträckninng”.

En hommage till det sårbara ledarskapet

Inte så muntra tongångar denna vecka heller, tyvärr. Avslutar därför med ett upplyftande lästips från Harvard Business Review. Det är nämligen inte alls starka, självsäkra ledare med machotendenser som behövs mest i svåra, osäkra tider. Amy C. Edmondson, författare till ”The fearless organization” slår istället ett slag för ledare som vågar blicka inåt, visa sina svagheter och be andra om hjälp.

Ps. ”The fearless organization” finns förstås sammanfattad i vår smått geniala produkt Chefboken – spana in direkt om du inte har koll!

Ha en fortsatt fin söndag. Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Nytt nummer av Chef – här är det!

Snart landar det nya numret av Chef i 110 000 brevlådor och/eller hallmattor. På omslaget: Svenska TikTtok-chefen Liv Sandberg i en exklusiv intervju. Här fotograferat i den bleka novembersolen utanför Vaxholm.

Redaktionen väljer 3 populära artiklar på Chef.se

Röster om Chef Weekly

”Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Vi fortsätter utveckla Chef Weekly medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker.

Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden