4 succésteg till flexibla arbetstider

Arbetsplatser tjänar på att vara flexibla. Men att införa en effektiv och framgångsrik flextidpolicy kräver jobb och engagemang. Så här gör du.

Arbetsgivare som uppmuntrar flextid har allt att vinna. Ledningsgruppen får inte bara en vitamininjektion, dessutom ökar effektiviteten bland medarbetare.

Det skriver Fast Company, och hänvisar till en undersökning från 2019 där 94 procent svarar att de vill ha flexibla arbetstider. 2002 var siffran 79 procent.

Och även om det kan ta tid innan en sådan policy sätter sig, finns fyra smarta steg som hjälper dig att komma igång på bästa sätt, tipsar Fast Company vidare.

4 succésteg till flexibla arbetstider

1. Gör det formellt

Skapa ett formellt program, en flextidspolicy, och presentera det som en rättighet för medarbetarna. Skicka ut en stark signal att flexibilitet är del av arbetsplatskulturen.

2. Lär upp chefer i alla led

Även mellanchefer och arbetsledare behöver verktyg för att hantera medarbetarnas flexibla arbetstider. De ska kunna stötta medarbetarnas balans mellan jobb och fritid. Enligt ett program designat av sociologerna Erin Kelly och Phyllis Moen bör du som chef: ”Fokusera mindre på när och var jobbet sker, och mer på att jobba effektivt tillsammans.”

3. Vd:n måste visa särskild support

Att vd:n tydligt markerar att det är i sin ordning med work-life-balance är A och O. Det är okej att chefen vill att medarbetarna jobbar hårt och målmedvetet, men det ska finnas förståelse för livet efter jobbet.

4. Gör som du säger

Högsta cheferna måste själva följa policyn om flextid. En medarbetare ska kunna flexa ut av olika anledningar utan att behöva känna sig som en svikare eller smitare, för att chefen alltid är kvar på jobbet sist.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden