Årets nyord inom ledarskap 2023

Året som gått har bjudit på ett stort gäng nya och kreativa ord som berör det du som chef gör allra mest; leder och arbetar. Här är hela listan på samtliga elva härligt innovativa nyord – som tidigare publicerats en åt gången i årets nummer av tidningen Chef.

Kommunikation
Publicerad

1. Mötesbakis

Vad är det?

Att känna sig ”dagen efter”, efter en lång dag av maratonmöten. Oavsett om de är fysiska eller hybrida.

Hur används det?

”Jag är så sjukt mötesbakis efter gårdagens styrelsemöte.”

2. Putinpris

Ett av nyorden 2022. Innebär ett pris som blivit högre på grund av den ryska presidenten Vladimir Putins invasionskrig i Ukraina.

Hur används det?

”Vi har fört diskussioner om den ekonomiska utvecklingen. Vi ser redan ’Putinpriser’ vid pump”, sa exempelvis tidigare finansminister Mikael Damberg (S) i mars 2022.

3. Boss-napping

Vad är det?

Boss-napping (anspelar på ordet ”kidnapping”), som ofta knyts till krav på avgångsvederlag, har blivit en stor politisk fråga, särskilt i Frankrike där arbetare låser in sina chefer när de riskerar massavsked.

Hur används det?

Arbetare har hållit cheferna på en 3M-läkemedelsfabrik i Pithivers fångna. Även Sonys vd för Frankrike Serge Foucher hålls fången i en fabrik. Likaså ledningen på en Caterpillarfabrik nära Grenoble, skriver Proletären.

4. Kaffemärkas

Vad är det?

När anställda kommer in till kontoret för att visa upp sig, inte för att jobba. De stannar tillräckligt länge för att ta en gratis kopp kaffe eller två och ha några samtal med kollegor och medarbetare innan de åker hem igen. Viktigt här är personen gör sig synlig och märkbar (på eng. coffee badging)

Hur används det?

”Ska in till kontoret och kaffemärkas idag.”

5. Concious quitting

Vad är det?

För att behålla dagens topptalanger måste arbetsgivare visa att de tar klimatomställningen på största allvar, visar studier från USA och Storbritannien.

Hur används det?

Fenomenet kallas ”climate quitting”. Så många som en av fem tackar nej till jobb där arbetsgivaren inte uppfyller deras önskemål. En siffra som var mycket högre bland svarande mellan 18–24 år.

6. Produktivitetsparanoia

Vad är det?

80 procent av medarbetarna upplever att de är produktiva på jobbet, oavsett om de jobbar på kontoret eller på distans, enligt LinkedIn. Men 80 procent av cheferna och ledare håller inte med om det enligt samma undersökning.

Hur används det?

Fenomenet cheferna drabbats av kallas produktivitetsparanoia. ”Oavsett var medarbetarna befinner sig måste chefer skapa tydlighet och samstämmighet för att få en effektiv arbetsplats”, menar LinkedIns vd Ryan Roslansky, som ett sätt att motverka produktivitetsparanoian.

7. Semester-blackout

Vad är det?

Tillbaka på jobbet efter semester, upptåg och vila. Dags att ta tag i saker och ting! Men … vad var det nu igen som skulle göras? Allt som tyddes glasklart innan sommaren är plötsligt helt borta i huvudet.

Hur används det?

”Vad var det vi sa? Vem höll i detta projekt? Hade vi alltså möte om det här? Jag ber om ursäkt, men jag har verkligen total semester-blackout.”

8. Infoprenör

Vad är det?

Oftast någon som har särskild kunskap inom en nischad bransch, paketerar det, och säljer det elektroniskt.

Hur används det?

Det finns vanligtvis två typer av infoprenörer. De som säljer information de själva besitter, och de som får provision på att sälja andras information.

9. Smyganställa

Vad är det?

Istället för att anställa nya medarbetare, så kompetensutvecklas och upskillas befintlig personal för att passa organisationens behov i dåliga tider (på eng. ”quiet hiring”).

Hur används det?

”Vi pausar att plocka in nya anställda utifrån. Vi kommer smyganställa istället.”

10. Dokumentationsraseri

Vad är det?

En upprördhet över en av de värsta onödigheterna som finns i en verksmahet, och somn inte leder till särskilt mycket värde, enligt professor Mats Alvesson.

Hur används det?

”Det råder rena rama dokumentationsraserin i teamet.”

11. Fuck up-Fridays

Vad är det?

Nygammalt begrepp som blossat upp igen. Det går ut på att misslyckandes behöver föras fram i ljuset, för att vi ska kunna lära oss något. Högsta chefen är den som behöver börja berätta hur denne har klantat sig i veckan, för att punktera ”nollfelskulturen”, menar innovationsforskaren Leif Denti.

Hur används det?

”Hej gänget! Dags för en Fuck up-Friday i veckan igen. Jag kommer börja som vanligt.”

Illustrationer: Anna Harvard

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden