7 saker du inte ska säga till en chef i Sverige

Kaffe på förmiddagen eller att kunna stå vid skrivbordet. Det kanske är självklarheter för dig – men kanske inte för nyinflyttade. Här är listan på saker du inte ska säga till din chef i Sverige.

Kommunikation
Publicerad
Foto: Unsplash (Montage)

Sajten The Local, som skriver om Sverige på engelska, har plockat ihop en lista med 7 saker du inte ska säga till en chef i Sverige. Syftet är att hjälpa nyinflyttade att få grepp om den svenska kontorskulturen. Kanske kan listan även berätta hur andra uppfattar saker som vi tycker är självklara – som till exempel förmiddagsfikat.

1) ”Nej tack. Jag dricker inte kaffe”

Att vi dricker mycket kaffe i Sverige är känt. Men visste du att det bara är i Finland som det dricks mer java? Att ta en fika, minst två gånger per dag, ingår i den svenska kontorskulturen som det gäller att anpassa sig till. Och nej, att dricka thé är inte samma sak.

via GIPHY

2) ”Var är alla? Klockan är bara 17.00!”

Det är en självklarhet på svenska arbetsplatser med luncher och kafferaster. Samma sak med att gå hem i tid. Faktum är att många dessutom har barn som måste hämtas från skolan. Därför ska man inte bli förvånad om de flesta går redan vid halv fem. Och att sitta kvar på kontoret och jobba över kommer inte ge dig extra beröm från chefen. Det är bara ditt privatliv som blir lidande.

via GIPHY

3) ”Är hen fortfarande (!) på föräldraledighet?”

För många kan Sveriges generösa 16 månaders föräldraledighet komma som en överraskning.

via GIPHY

4) ”Ett skrivbord där du står vid? Varför då?”.

Det har blivit väldigt vanligt med skrivbord som går att höja och sänka i Sverige. Det finns ju hälsofördelar med att inte sitta ner hela tiden.

via GIPHY

5) ”Jag känner mig sjuk – men kommer in ändå”

I Storbritannien och USA kan kulturen vara en annorlunda när det kommer till sjukanmälningar. En frånvaro kan mötas med skepsis. Men i Sverige är det annorlunda. Här ska du stanna hemma tills du är frisk – delvis för att inte smitta dina kollegor.

via GIPHY

6) ”Jag har aldrig jobbat för en kvinnlig chef. Hur handskas jag med hormonerna?”

Sverige är i topp i EU när det kommer till andelen kvinnor inom affärslivet och politiken. Därför är chansen stor att en kvinna är chef på din arbetsplats.

via GIPHY

7) ”Jag behöver ingen hjälp – jag jobbar över ikväll i stället”

Att ha balans i yrkeslivet är något som många pratar om på svenska arbetsplatser. Även om det är ett tag kvar till alla har sextimmars arbetsdag är antalet timmar bland de lägsta i Europa. En anledning är att få faktiskt sitter uppe och jobbar sent. Därför har du inget att vinna på att inte be om hjälp. Annars kan du framstå som en arbetsnarkoman som inte vill samarbeta.

Källa: TheLocal.se.

via GIPHY

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden