7-minutersmetoden: Så förvaltar du semestervilan bäst

Det krävs inte mer än 7–15 minuter per dag för att behålla semesterlugnet. ”Se till att grundspänningen i kroppen är fortsatt låg”, säger före detta vd:n och golfproffset Jenny Hagman.

Hälsa
Publicerad
Höstskor och berg

Låg grundspänning är när du är avslappnad i musklerna och har bra syresättning av kroppen och hjärnan. Då gör du inte av med onödig energi, utan har kraft att behålla ditt lugn när medarbetare stressar upp sig eller du tvingas fatta snabba beslut.

Forskning visar att det krävs mindre än en kvart varje dag för att återhämta sig.

Din grundspänning förblir låg om du följer ett muskulärt avspänningsprogram eller gör medi- eller kundaliniyoga. Då stimuleras viktiga organ i kroppen via vagusnerven, musklerna slappnar av och syre strömmar till hjärnan.

Men även mental avslappning hjälper till.

”När jag jobbade som chef och blev utsatt för press gick jag in på toaletten några minuter och fokuserade på luften som går in och ut ur näsan. Då sjönk grundspänningen direkt”, berättar Jenny Hagman som arbetar med mental träning och gör Idrott- och ledarskapspodden.

Ett annat sätt är att koncentrera sig på en sak. Duscha när man duschar, ta in doften av tvålen, känna löddret, i stället för att planera dagens möten samtidigt.

De utsatta 7–15 minuterna kan delas upp över dagen. Det viktigaste är att det blir av.

”Du kan ta fem minuter morgon, lunch, kväll. Det är lika viktigt att skriva in tid för det som att boka in styrelsemötet i kalendern.”

Lägg därtill fysisk aktivitet. 10 000 steg om dagen, inklusive tre gånger 30 minuter pulshöjande träning i veckan.

”Efter att du har motionerat sjunker kortisolnivåerna, kroppen lugnar ner sig, stress och onödiga spänningar släpper.”

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden