5 vanligaste kompetenserna i svenska cv:n

Vilka är de vanligaste färdigheterna arbetssökanden nämner i sina cv:n? En ny jätteanalys av närmare sju miljoner cv:n ger svar.

Rekrytering
Publicerad

Att som arbetssökande hitta en bra balans i sitt cv, mellan att sticka ut och att lista alla de färdigheter som arbetsgivare letar efter, kan minst sagt vara en utmaning.

Den kluriga frågan är: Ska avsnittet med färdigheter se ut som alla andras?

Eller är det smart att hoppa över en toppfärdighet eftersom många andra personer också listar den?

Tydligt är att en viss typ av kompetens i svenska jobbletares cv:n utmärker sig.

Närmare 17 procent av arbetssökande i Sverige tror att deras blivande arbetsgivare värderar samarbetsförmåga som den allra viktigaste kompetensen. Det är nämligen den färdigheten som nämns allra mest i svenskars cv:n.

Därefter kommer toppfärdigheterna: problemhantering, kommunikation, förmåga att arbeta under press och Microsoft Office, i den ordningen.

Det visar en omfattande undersökning från cvkungen.se, av drygt sju miljoner cv:n från 30 olika länder, som genomfördes under andra kvartalet i år.

I sin genomkörning har cvkungen.se inte bara identifierat de vanligaste färdigheterna som kandidater inkluderar i sina cv:n, utan också undersökt hur dessa skiljer sig åt globalt.

För övrigt kan noteras att medan samarbetsförmåga rankas högst överallt i världen, är kommunikationsförmåga den kompetens som toppar de flesta enskilda länders listor.

5 vanligaste kompetenserna i svenska cv:n

  1. Samarbetsförmåga.
  2. Problemhantering.
  3. Kommunikation.
  4. Förmåga att arbeta under press.
  5. Microsoft Office.

Källa: cvkungen.se

5 mest populära kompetenserna i Norden jämfört med USA

Källa: cvkungen.se

Om analysen

Statistiken baserar sig på en analys av 6 895 120 cv:n från personer i 30 olika länder. Den utfördes av cvkungen.se under andra kvartalet 2023.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden